75 εκ € σε νησιωτικές επιχειρήσεις ως πρόσθετο μέτρο στήριξης μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου του 2020.

 


Στο πλαίσιο της Δράσης προβλέπεται  η χρηματοδότηση 7.248 ΚΑΔ κρίσιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για το σύνολο των νησιών της χώρας, ενώ για την Κρήτη – για πρώτη φορά – προβλέπεται η έναρξη επιλεξιμότητας για 2.148 κατηγορίες ΚΑΔ που συνδέονται με τομείς οικονομικής δραστηριότητας με ανάγκη ενίσχυσης του μεταφορικού κόστους. Όπως είχε  δεσμευτεί ο Γιάννης Πλακιωτάκης, η ΚΥΑ έχει αναδρομική ισχύ για επιλέξιμα παραστατικά από 1/1/2020. 

 
Πολύ σημαντική, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, είναι η απλούστευση των διαδικασιών υποβολής και ελέγχου των αιτήσεων χρηματοδότησης. Παραλλήλως, αποσαφηνίζεται η επιλεξιμότητα επιχειρήσεων, ενώ για πρώτη φορά δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των γεωργικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων και του τομέα Εμπορίας προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής. Η διεύρυνση της βάσης των επιλέξιμων επιχειρήσεων, η στοχευμένη χρηματοδότηση, η απλούστευση των διαδικασιών και ο εξορθολογισμός της διαδικασίας πληρωμών είναι ορισμένες από τις βασικές θετικές αλλαγές που εισάγονται με την Απόφαση.  
 
Σημειώνεται ότι υπο το πρίσμα των σοβαρών οικονομικών συνεπειών λόγω της πανδημίας, η στήριξη των επιχειρήσεων μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου για το έτος 2020, αποτελεί μέρος των «Μέτρων  Πολιτικής Covid» του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που διαθέτει πρόσθετους πόρους για την αντιμετώπιση της τρωτότητας του νησιωτικού παραγωγικού συστήματος και τη μείωση του λειτουργικού κόστους για το νησιώτη επιχειρηματία.
 
Η δημοσίευση της Προκήρυξης της Δράσης, εντάσσεται στις πρωτοβουλίες σχεδιασμού ειδικών πολιτικών για τους νησιώτες επιχειρηματίες, προκειμένου να μειωθεί η οικονομική αβεβαιότητα, να στηριχθεί στην πράξη η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τέλος να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες αυτών που συνδέονται με το μεταφορικό κόστος. 
 
Το πληροφοριακό σύστημα του Μεταφορικού Ισοδύναμου των επιχειρήσεων  αναμένεται να «ανοίξει» για την υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης για το πρώτο εξάμηνο του 2020, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις – δικαιούχοι της Δράσης δύναται να αναζητούν σχετικές πληροφορίες στο https://metaforikoisodynamo.gr/  

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) | www.diapontia.gr

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Ξεκινούν τον Μάιο οι ημερήσιες κρουαζιέρες στα Διαπόντια Νησιά από το ΠΗΓΑΣΟΣ.

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.