Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.


Παραλία Άσπρη Άμμος 

Με έκταση 11 τ.χλμ είναι το μεγαλύτερο των Διαπόντιων Νήσων και αποτελεί το δυτικότερο σημείο της Ελλάδος με 400 κατοίκους. Ο πληθυσμός του νησιού τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζεται καθώς κατακλύζεται από ντόπιους αλλά και εκατοντάδες Ιταλούς και Έλληνες τουρίστες. Πρόκειται για ένα τουριστικό μέρος, κατάλληλο για ιστιοπλοϊκή περιήγηση και για ήσυχες διακοπές. Το καράβι αφήνει τον επισκέπτη στα Αυλάκια, ένα όρμο κοντά στη παραλία του Άμμου που βρίσκονται συγκεντρωμένα τα καταστήματα του νησιού.Στους Οθωνούς υπάρχουν πάνω από 15 οικισμοί με 10-20 περίπου σπίτια ο καθένας με παλαιότερο το ‘’Χωριό’’ το οποίο είναι ο δυτικότερος οικισμός της χώρας.Οι οικισμοί του νησιού:

- Περιοχή Άνω Πάντας: Χωριό Οθωνών, Δάφνη (με Νικολάτικα,Φραγκοπλάτικα και Μογιάτικα), και Σταυρός.

- Περιοχή Κάτω Πάντας: Βιτσενσιάτικα, Αργυράτικα, Δελετάτικα, Δαμασκάτικα, Κατσουράτικα, Άμμος, Παπαδάτικα, Μαστοράτικα, Κασιμάτικα, Μπεναρδάτικα, Παγκαλάτικα, Κατσουράτικα, Μιχάτικα, Αυλάκια.

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Χωριού 

Ξακουστή πλέον σε όλο το κόσμο είναι η γαλαζοπράσινη παραλία Άσπρη Άμμος που κατακλύζεται από πλήθος τουριστών ειδικότερα τον Αύγουστο. Πλησίον της παραλίας υπάρχει η Σπηλιά της Καλυψως η οποία σύμφωνα με τη μυθολογία αιχμαλώτισε τον Οδυσσέα στο νησί της.

Παραλίες με τιρκουάζ νερά, διακοπές 3,5 μήνες ακόμα: Το covid-free νησί που έχει καλοκαίρι μέχρι τον Οκτώβρη (Pics)

Σπήλαιο Καλυψώς 


Δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός για κολύμπι στο νησί είναι το Φύκι στο βορρά, ένας μοναδικής ομορφιάς όρμος, που από πάνω του κρέμονται κυριολεκτικά δέντρα και θάμνοι. Εκεί βρίσκεται το ναυάγιο του ιταλικού πλοίου «Sara», που βυθίστηκε το 1925 από κακοκαιρία κατά τη μεταφορά φορτίου τσιμέντων με προορισμό την Πάτρα. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 33 μέτρων και η ορατότητα είναι καλή.

Άλλες παραλίες στους Οθωνούς είναι ο Μόλος, το Καμίνι, η Κάνουλα, ο Κοντοσκές, το Ρόγγυ, και η Ξυλοσερμή, όλες με κρυστάλλινα νερά. Μεγάλο είναι το καταδυτικό ενδιαφέρον για υποβρύχια φωτογράφηση, λόγω της ιδιόμορφης γεωμορφολογίας του.

 Τα παραδοσιακά μονοπάτια που δημιούργησαν και χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι κάτοικοι είναι σήμερα και πάλι διανοιγμένα, χάρη στις υπηρεσίες της δημοτικής αρχής αλλά και ιδιωτικών πρωτοβουλιών. Κατακλύζουν το νησί και δίνουν την δυνατότητα σε ντόπιους και επισκέπτες να τα διανύσουν, σκοντάφτοντας σε βενετσιάνικα ερείπια, εκκλησίες με παμπάλαια πέτρινα καμπαναριά, λιοτρίβια (το νησί καλύπτεται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό από ελαιόδενδρα) και περιβόλια με όλα τα ελέη του Θεού.

Ημεροβίγλι 


Το Ημεροβίγλι που είναι η υψηλότερη κορυφή των Διαποντίων Νήσων με ύψος πάνω από 390 μέτρα είναι εύκολα προσβάσιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα χάρις στο παραδοσιακό μονοπάτι (~1000 μέτρα μήκος, διανοιγμένο με ιδιωτική πρωτοβουλία ντόπιων) και οδηγεί στην κορυφή του νησιού.


Ο φάρος Καστρί κατασκευάστηκε το 1872 και είναι τοποθετημένος στο Βορειοανατολικό άκρο του νησιού στο ακρωτήρι Καστρί. Είναι ο βορειότερος φάρος της Ελλάδας και από τους τελευταίους φάρους της Ελλάδας που λειτουργεί με φαροφύλακα. Είναι ο πρώτος φάρος που συναντούν όσοι πλέουν από τον βορρά προς το Ιόνιο Πέλαγος. Σε αυτόν λέγεται ότι οφείλεται η ονομασία "Φανός" ή "Φανώ" που δόθηκε στο νησί.

Φάρος, Καστρί Οθωνών 

Περπατώντας μπορείς να φτάσεις σε σχεδόν κάθε συνοικισμό και γωνιά του νησιού, εισπνέοντας έναν αέρα που παρέχεται στην πιο αναζωογονητική του μορφή, προκαλώντας την επίκληση όλων των αισθήσεων για ένα κατανυκτικό προσκύνημα στη θέα φύση. Τα νερά είναι ζεστά μέχρι και τον Οκτώβρη, γι’ αυτό αν δεν προλαβαίνεις τώρα, θα έχεις μια δεύτερη ευκαιρία να το επισκεφτείς τους επόμενους μήνες. Το καλοκαίρι στους Οθωνούς κρατάει περίπου 4,5 μήνες.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Κέρκυρα (πόλη): Kerkyra Lines  

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Βόρεια Κέρκυρα (Άγιος Στέφανος): Chania Lines

Που να μείνω: Lithari House, Χωριό ΟθωνώνΠερισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους Οθωνούς και τα Διαπόντια Νησιά: diapontia.gr / diapontiagr@gmail.com 


Ακολούθησε τα Διαπόντια Νησιά στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) diapontia.gr

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά".

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)