Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) | www.diapontia.gr


Χάρτες του 17ου και το 18ου καταδεικνύουν πως ένα νησί των Διαποντίων βορειοδυτικά της Κέρκυρας ονομαζόταν Ωγυγία.

Από diapontia.gr


Το γεγονός αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει  τη μυθολογία και τη τοπική μυθιστορία των Διαποντίων Νήσων που αναφέρει ότι κατά την αρχαιότητα οι Οθωνοί ήταν το νησί της νύμφης Καλυψούς, κόρης του Άτλαντα η οποία ζούσε σε μία μεγάλη σπηλιά. 


Σπηλιά Καλυψώς - Οθωνοί

Η θέση της Σπηλιάς της Καλυψώς, νοτιοδυτικοί Οθωνοι 

Σύμφωνα με το μύθο, ο Οδυσσέας την ερωτεύθηκε και έμεινε αιχμάλωτος εκεί για επτά χρόνια. Ο Όμηρος, ονόμαζε το νησί Ὠγυγία, στο οποίο υπήρχε έντονη ευωδία από κυπαρίσσι. Φεύγωντας ο Οδυσέας πάνω σε μία σχεδία, ναυάγησε και αφού πάλεψε με τα κύματα, βρέθηκε στην Σχερία, το νησί των Φαιάκων σημερινή Κέρκυρα. Ένα στοιχείο που δικαιώνει τον μύθο, λόγω της μικρής απόστασης που χωρίζει τα δύο νησιά.


Η Οδύσσεια περιγράφει την Ωγυγία ως εξής:

...την βρήκε μέσα (ο Ερμής). Κόρωνε στη σχάρα μια φωτιά μεγάλη, και μοσκοβόλαγε ένα γύρο το νησί, που καίγονταν ο κέδρος ο καλόσχιστος κι η θούγια. Εκείνη εκεί: να τραγουδά με την ωραία φωνή της, υφαίνοντας στον αργαλειό με τη χρυσή σαΐτα. Γύρω από τη σπηλιά θρασομανούσε δάσος με λεύκες, σκλήθρες, κυπαρίσσια μυριστά. Πουλιά με τα φτερά τους τεντωμένα, τώρα πάνω στους κλώνους κούρνιαζαν: γεράκια, κουκουβάγιες και μακρύγλωσσες θαλασσινές κουρούνες, που ξόδεψαν τη μέρα τους στη θάλασσα. Κι εκεί μπροστά να περιβάλλει τη βαθιά σπηλιά μια νιούτσικη και καρπερή κληματαριά, σταφύλια φορτωμένη. Τέσσερεις κρήνες στη σειρά να τρέχουν, στο πλάι η μια της αλληνής, κι όμως η καθεμιά αλλού το γάργαρο νερό της να ξεδίνει. Στις δυό μεριές λιβάδια μαλακά μ᾽ άγριες βιολέτες κι άγρια σέλινα...

 Άλλοι αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Ευχέμερος και ο Καλλίμαχος τοποθετούν το νησί στη δυτική Μεσόγειο (συγκεκριμένα έχει προταθεί μεταξύ άλλων ότι ήταν στη Θέουτα, απέναντι από το Γιβραλτάρ, ή το νησί Γκόζο δίπλα στη Μάλτα). 



    "Σπηλιά Καλυψώς" στο νησί Γκόζο, Μάλτα




 Αγάλματα Καλυψώς και Ομήρου στη Θέουτα


Οι παρακάτω όμως χάρτες του ιστορικού και γεωγράφου Philipp Clüver αλλά και άλλων αναφέρουν ως Ωγυγία ένα νησί βορειοδυτικά της Κέρκυρας και το νησί Γκόζο ως "Gaulus" (από το ελληνικό Γαύλος).






Χάρτες του Philipp Clüver 
 που δημοσιεύθηκαν στο Λονδίνο το 1711 (έκδοση JOANNIS NICHOLSONI) και αναφέρουν νησί των Διαποντίων ως Ωγυγία.



Χάρτης έκδοσης του 1694, Lunenb, Γερμανία από τον H. Mosting.



Χάρτης του 1683 από τον Bertius



Χάρτης του Philipp Clüver  που δημοσιεύθηκε στο Λάιντεν της Ολλανδίας το 1619 και αναφέρει το νησί Gozo ως Gaulus.


 
"Introductio in universam geographiam"
ο δημοφιλής άτλας του Clüver που έκανε περισσότερες από 45 εκδόσεις κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 100 ετών. Η πρώτη έκδοση δημοσιεύτηκε χωρίς χάρτες το 1620, ενώ η πρώτη έκδοση με χάρτες δημοσιεύτηκε περίπου το 1641. Οι διάφορες εκδόσεις δημοσιεύθηκαν σε πολλές πόλεις σε όλη την Ευρώπη, όπως το Άμστερνταμ, η Νυρεμβέργη και το Λονδίνο.
 Οι παραπάνω 
 χάρτες αλλά και άλλοι μέσα στον άτλα προέρχονται από μια έκδοση του Λονδίνου (1711) και ειναι χαραγμένοι από τον
 John Senex.

Λίγα λόγια για τον Clüver:

Υπήρξε γεωγράφος και ιστορικός και γεννήθηκε στο Danzigμια επαρχία του Βασιλείου της Πολωνίας . Αφού πέρασε λίγο χρόνο στο πολωνικό δικαστήριο του Sigismund III Vasa , ξεκίνησε τη νομική μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Leiden ( Ολλανδική Δημοκρατία ), αλλά σύντομα έστρεψε την προσοχή του στην ιστορία και τη γεωγραφία, οι οποίες στη συνέχεια διδάσκονταν εκεί από τον Joseph Scaliger .


Philipp Clüver
Ο Clüver έλαβε επιστημονική εκπαίδευση από τον πατέρα αλλά όταν ο Clüver στράφηκε σε διαφορετικές με εκεινον σπουδές, σταμάτησε να υποστηρίζει τις σπουδές του. Έτσι ταξίδεψε από το Λάιντεν σε όλη την Ουγγαρία και τη Βοημία.
Ο Clüver ταξίδεψε επίσης στην Αγγλία , τη Σκωτία και τη Γαλλία . Επιστρέφοντας τελικά στο Λάιντεν, (μετά το 1616) έλαβε σύνταξη από το πανεπιστήμιο. Πέθανε στο Λάιντεν .

www.diapontia.gr

Πηγές: wikipedia.orgoldimaginery.commljettravel.com





 

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Ξεκινούν τον Μάιο οι ημερήσιες κρουαζιέρες στα Διαπόντια Νησιά από το ΠΗΓΑΣΟΣ.

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.