Αντιδράσεις στην Αλβανία σχετικά με την επέκταση κατά 12 μίλια βόρεια των Οθωνών και της Ερείκουσσας.

Ο πρώην Διοικητής του Αλβανικού Πολεμικού Ναυτικου και επικεφαλής της διαπραγματευτής της Αλβανίας για τα χωρικά ύδατα του 1990 με την Ιταλία, Vladimir Beja, δήλωσε ότι η αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προσεκτική στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα η οποία προτίθεται να επεκτείνει 12 μίλια βόρεια των Οθωνών και της Ερείκουσας διότι επηρεάζει άμεσα την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Αλβανίας.




" Η δήλωση της Ελλάδας για την επέκταση 12 μιλίων αποτελεί νόμιμο δικαίωμα της, αλλά θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο όταν δεν παραβιάζεται η Αλβανία. " δήλωσε ο Βλαντιμίρ Μπέγια σε συνέντευξή του στο αλβανικό κανάλι  Report TV.


 Ο πρώην επικεφαλής της διαπραγματευτής της Αλβανίας στη συμφωνία για τη θάλασσα με την Ιταλία το 1990 πιστεύει πως η αλβανική κυβέρνηση δε πρέπει μα βιαστεί για τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά που είναι πολύ επιθετική, σε αντίθεση με την Ιταλία που έδειξε πολλή ειλικρίνεια στις διαπραγματεύσεις για τη διαίρεση στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών το 1990.

Αντιδράσεις και από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εριόν Μπράτσε, σε τηλεοπτική συζήτηση αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις της Ελλάδας σχετικά με την επέκταση των 12 μιλίων των χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επέκταση αυτήν δεν μπορεί να γίνει όταν δεν υπάρχει χώρος, απορρίπτοντας τους χάρτες που δημοσιεύθηκαν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που ξεκινούν την επέκταση των 12 μιλίων βόρεια του νησιού Οθωνοί και βόρεια του νησιού της Ερείκουσας.

«Η αρχή των 12 μιλίων σύμφωνα με αυτήν τη σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, που αναφέρετε, ισχύει όταν υπάρχει χώρος όχι όπου δεν υπάρχει. Δεν πάμε καθόλου στα νησιά γιατί σε αυτόν τον χώρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί η αρχή των 12 μιλίων, δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθόλου», είπε ο Μπράτσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν διεξάγονται επί του παρόντος διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ενώ τονίζει ότι η κόκκινη γραμμή για οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία παραμένει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

 «Έχουμε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και κανείς δεν μπορεί να παραβεί αυτήν την απόφαση, ούτε το κοινοβούλιο, ούτε ο πρόεδρος, ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι διαπραγματευτικές ομάδες.

Οι διαπραγματευτικές ομάδες συγκροτούνται με την έγκριση του Προέδρου και σήμερα δεν υπάρχει καν διαπραγμάτευση ", δήλωσε ο Μπράτσε.

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) | www.diapontia.gr

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Ξεκινούν τον Μάιο οι ημερήσιες κρουαζιέρες στα Διαπόντια Νησιά από το ΠΗΓΑΣΟΣ.

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.