Αλβανός βουλευτής: Ακατοίκητα νησιά οι Οθωνοί και η Ερείκουσσα. Δε δικαιούνται αιγιαλίτιδα ζώνη 12 μιλίων.




Στην εκδοχή στην Αλβανική γλώσσα, του επίσημου Τουρκικού Πρακτορείου Ειδήσεων Anadolu, μία απ’ τις βασικές του μέριμνες υπήρξε η προπαγάνδα και ανάρτηση ειδήσεων «ειδικού ενδιαφέροντος» για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης των αλβανόφωνων πληθυσμών στη Βαλκανική.

Παρακολουθούμε το περιεχόμενο της ενημέρωσης που προσφέρει και κατά καιρούς κάνουμε τις αναγκαίες αναφορές. 

Το τελευταίο διάστημα επί το πλείστον έχει μετατραπεί σε «όπλο ψυχολογικού πολέμου» επιδιώκοντας μέσα από στρεβλή παρουσίαση των πραγμάτων να κρατάει υπό πίεση τους αναγνώστες.

   Περισσότερο βέβαια αποτελεί το μέσο που διαχέει τις τουρκικές θέσεις και για να δίνει γραμμή σε πληθώρα άλλα εργαλεία της προπαγανδιστικής ενημέρωσης που το τουρκικό καθεστώς ελέγχει στα Τίρανα, την Πρίστινα και τα Σκόπια επίσης, σε ότι αφορά την ένταση που προκαλεί με την Ελλάδα.

   Έτσι πρωτοσέλιδα σήμερα υπεισέρχεται στο θέμα των θαλασσίων ζωνών της Ελλάδας με την Αλβανία στο Ιόνιο. 

Εάν υπήρχαν αμφιβολίες για το ρόλο και το παιχνίδι της Τουρκίας πίσω απ’ την αρνητική στάση των αλβανικών κυβερνήσεων στο θέμα αυτό, μετά την ανάγνωση του συγκεκριμένου ρεπορτάζ εξανεμίζονται.

    Το «βαρύ πυροβολικό» την μηχανής ενημέρωσης του Ερντογάν βρίσκει να προβάλει ως πολιτικό που σηκώνει το βάρος της αρνησικυρίας της Αλβανίας το δικό τους εφεύρημα και συντηρούμενο, Ιντρίζι, πρόεδρο του τουρκοτσάμικου πολιτικού σχήματος.     

   Στην ουσία ο κ. Ιντρίζι, πρόεδρος του κοινοβουλευτικού κόμματος PDIU, χωρίς κανένα επιχείρημα προειδοποιεί ότι αποτελεί αιτία έντασης και σύγκρουσης η πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο. 

Εξ άλλου ο κ. Ιντρίζι σύμφωνα με τη διδασκαλία απ’ την Τουρκία συμπεραίνει ότι:

«... η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακηρύξει την επέκταση των χωρικών υδάτων προς την Αλβανία από 6 στα 12 μίλια…».

   Αυτός είναι και ο τίτλος του σχετικού μακροσκελούς ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου. Στη συνέχεια «εμπλουτίζεται» με την «ανάλυση» του «εμπειρογνώμονα» Μουσλίμ Πασά, άλλο όργανο της τουρκικής μηχανής στα Τίρανα, αναλόγως χρησιμοποιούμενο για το θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας.

   Εκείνο που με σαφήνεια προκύπτει απ’ το συγκεκριμένο ρεπορτάζ και συνολικά την προπαγανδιστική κινητοποίηση μετά τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι το σημείο σύγκλισης με την Τουρκική πάγια θέση. Χωρίς καμιά νομική άλλη φύσης τεκμηρίωση αμφισβητούν δύο σημεία που συμπίπτουν απόλυτα με την θέση της Άγκυρας ή έστω της τουρκική ανάγνωση του δικαίου θαλάσσης: 

α) δεν δύναται να γίνει επέκταση στα 12 μίλια (βλέπε το casus belli στο Αιγαίο)

και β) τα Διαπόντια Νησιά βόρεια της Κέρκυρας (Οθωνοί και Ερεικούσα) δεν δικαιούνται να έχουν αιγιαλίτιδα ζώνη 12 μιλίων...

Επίσης όσων αφορά τα Διαπόντια Νησιά πρόσθεσε οτι:

"Η Ελλάδα χρησιμοποιεί συχνά αυτά τα ακατοίκητα νησιά, το νησί Οθωνοί και το νησί της Ερείκουσσας που έχουν περίπου 300 κατοίκους εκεί, στα οποία η Ελλάδα με τη συμφωνία με την Ιταλία έχει δώσει πλήρη δύναμη των 12 μιλίων σε χωρικά ύδατα, πράγμα που σημαίνει ότι η αποδοχή της Αλβανίας και η αποτυχία της να ισχυριστεί ότι αυτά τα δύο νησιά δεν μπορούν να έχουν χωρική θάλασσα σε 12 μίλια, θα δημιουργήσει προηγούμενο αύριο όταν συζητείται η συμφωνία για τις οικονομικές ζώνες μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας. Αυτά τα δύο νησιά θα αποκτήσουν πλήρη ισχύ κατά 12 μίλια και φυσικά η οικονομική ζώνη και η υφαλοκρηπίδα της Αλβανίας θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, ακόμη περισσότερο όταν είναι γνωστό ότι υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου", λέει ο επικεφαλής του κόμματος PDIU.



   Εξ άλλου τόσο ο Ιντρίζι όσο και ο Πασά δεν κρύβουν ούτε καν τα προσχήματα και μιλούν ανοιχτά για τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή απ’ την Ελλάδα αυτού του δικαιώματος επέκτασης, χωρίς την αντίδραση των Τιράνων.(εκ των πραγμάτων δεν δύναται να αντιδράσει διότι είναι μέλος της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας), στα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία στο Αιγαίο!!!

  Οι χειραγωγημένες δηλώσεις τους στο Τουρκικό πρακτορείο των ειδήσεων προσπαθούν επίσης να δημιουργήσουν έναν περίεργο συσχετισμό της υπόθεσης επέκτασης των χωρικών υδάτων ως δικαίωμα κατοχυρωμένο που απαιτεί απλά την άσκηση του, με την επίτευξη συνολικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. 

Το ρεπορτάζ συμπεραίνει ότι τέτοια ενέργεια όπως αυτή που προαναγγέλθηκε απ’ την Αθήνα δυσκολεύει εάν όχι καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση μιας τέτοιας συμφωνίας.

   Είναι σαφές ότι η προπαγανδιστική πίεση από πλευράς της Άγκυρας στοχεύει τη συντήρηση της καχυποψίας έναντι της Ελλάδας στην κοινή γνώμη. Αυτό κατ επέκταση μετατρέπεται σε εργαλείο πολιτικής πίεσης και καθιστά «όμηρο» την πολιτική τάξη στις βουλές της Τουρκίας. Εξ άλλου είναι μια πρακτική που μέχρι σήμερα έχει επιτυχώς δοκιμαστεί στην Αλβανία.

  Βεβαίως με προϋπόθεση το γεγονός ότι η πολιτική τάξη της ίδιας της Αλβανίας αρέσκεται σε ανάλογο παιχνίδι και δεν έχει ξεκάθαρη τη βούληση ώστε να ανατρέψει τα δεδομένα και να πάψει να είναι στρατηγικός δορυφόρος της Τουρκίας. Εγχείρημα καθόλου δύσκολο δεδομένου ότι η χώρα είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ που της εξασφαλίζει την απαραίτητη προστασία κι εξάλειψη φοβιών του παρελθόντος, είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ που της επιβάλει να είναι προσηλωμένη στις επιταγές του διεθνούς δικαίου και της συμβολής στην περιφερειακή συνεργασία και το τρίτο και ουσιαστικό η ευημερία της δεν εξαρτάται καθόλου απ’ την Τουρκία αλλά κυρίως απ’ τις εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ζουν σε χώρες της ΕΕ και κυρίως την Ελλάδα.

Πηγή: http://tachydromos.org

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) | www.diapontia.gr

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Ξεκινούν τον Μάιο οι ημερήσιες κρουαζιέρες στα Διαπόντια Νησιά από το ΠΗΓΑΣΟΣ.

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.