Για εξορύξεις πετρελαίου δίνει η Αλβανία το θαλάσσιο οικόπεδο "5" πλησίον των Διαποντίων Νήσων.

 


Η Εθνική Υπηρεσία Φυσικών Πόρων ανακοίνωσε εκδήλωση ενδιαφέροντος από πιθανούς επενδυτές για την «έκταση 5» για εξερεύνηση πετρελαίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η έκταση ανακηρύσσεται για να δέχεται αιτήσεις από ενδιαφερόμενους και στο παρελθόν, παρόλο που υπήρχε ενδιαφέρον στα πρώτα στάδια, δεν πέρασε όλα τα στάδια για την υπογραφή σύμβασης. Η υπηρεσία ενημέρωσε ότι για το συγκεκριμένο σημείο υπάρχει απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Ενέργειας με ημερομηνία 13 Σεπτεμβρίου που το καθιστά δωρεάν για τους επενδυτές.

Αναφερόμενοι στα έγγραφα, η διάρκεια της περιόδου αναζήτησης είναι έως 5 χρόνια και μπορεί να παραταθεί έως και 7 χρόνια σύμφωνα με τον «Νόμο για τα Πετρέλαια».

«Η ερευνητική περίοδος χωρίζεται σε φάσεις, με τις εργασιακές υποχρεώσεις και τις οικονομικές δεσμεύσεις να αντιστοιχούν σε καθεμία από αυτές. Ο ανάδοχος δεν μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο χωρίς να εκπληρώσει τις σχετικές εργασιακές υποχρεώσεις ή οικονομικές δεσμεύσεις. Η διάρκεια κάθε φάσης της Ερευνητικής Περιόδου υπόκειται σε διαπραγμάτευση», αναφέρουν τα έγγραφα.

Η περιοχή 5 εκτείνεται από τους Αγίους Σαράντα στα νότια έως τον Αυλώνα στα βόρεια. Τα δυτικά σύνορα συμπίπτουν με τις ακτές του Ιονίου στα νότια και της Αδριατικής θάλασσας στα βόρεια.

Νωρίτερα, η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι υπήρξε ενδιαφέρον σε πρώτη φάση από δύο εταιρείες Eni Albania B.V. και τον Όμιλο Ενεργειακής Ανάπτυξης.

Αυτή τη στιγμή η αξιολόγηση των αιτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. 


Πηγή: himara.gr

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) | www.diapontia.gr

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Φυλάκιση 15 μηνών για τον επίδοξο "δράκο" του Μαθρακίου.

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Ξεκινούν τον Μάιο οι ημερήσιες κρουαζιέρες στα Διαπόντια Νησιά από το ΠΗΓΑΣΟΣ.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Η σημαία των Διαποντίων Νήσων και η σημασία της - diapontia.gr