Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.


Ψήφισμα Διαμαρτυρίας 

 Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων 

Οθωνών – Ερείκουσας-Μαθρακίου


«ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ»


Εμείς όλοι οι ακρίτες κάτοικοι των  Διαποντίων Νήσων (Οθωνών – Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. 

Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων μεταξύ των οποίων και στα Διαπόντια Νησιά μας. Αυτό έγινε με μια απαράδεκτη μεθόδευση αφού η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, αλλά οι θέσεις και απόψεις στέλνονται μόνο μέσω email!

Στο σχέδιο της Μελέτης, περιλαμβάνεται ένα πολύγωνο εγκατάστασης στη θάλασσα μεταξύ των νησιών μας, των Οθωνών, της Ερείκουσας και του Μαθρακίου και προτείνεται η εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών ισχύος 15mw, με το επικρατέστερο μοντέλο τέτοιας ισχύος να έχει διάμετρο ρότορα 236 μ. και ύψος μέχρι 280 μ. Δηλαδή, το ύψος τους θα υπερβαίνει την υψηλότερη κορυφή της Ερείκουσας και του Μαθρακίου. 

Δηλώνουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αρκεί αυτές να συνεισφέρουν στην προστασία και να μην κακοποιούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας. Η δημιουργία αιολικού πάρκου όμως στην περιοχή μας ΔΕΝ είναι η ενδεδειγμένη Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας. Η ΣΜΠΕ πάσχει τόσο θεσμικά και νομικά όσο και ουσιαστικά.

 Η περιοχή μας έχει δύο ζώνες Natura 2000 περιοχές του Δικτύου Natura 2000: η Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά με τον κωδικό  GR2230008 και η Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Θαλάσσια περιοχή Διαπόντιων Νήσων με τον κωδικό GR223001. Η πιθανή πρόκληση σοβαρών επιπτώσεων στα είδη που διαβιούν στην περιοχή μας είναι κάτι που ήδη διαπιστώνουν ακόμη και οι μελετητές της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η απειλή απώλειας και εκτοπισμού της ορνιθοπανίδας και των θαλλάσσιων θηλαστικών και χελωνών είναι υπαρκτή. Δεν γίνεται σεβαστό στην περίπτωση της προτεινόμενης ΠΟΑΥΑΠ των Διαποντίων Νήσων ούτε ότι βάσει Κοινοτικού Δικαίου επιβάλλεται η προστασία των ειδών αυτών.

Η δημιουργία αιολικού πάρκου θα δημιουργήσει αλυσιδωτές και καταστροφικές συνέπειες για τον τόπο μας, με υπαρκτό τον κίνδυνο της ερήμωσής του. Η προτεινόμενη ισχύς, ο αριθμός των ανεμογεννητριών, το ύψος και η διάμετρος της καθεμιάς, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον ( θαλάσσιο και φυσικό), στην οικονομία, την συγκοινωνιακή σύνδεση, στην ασφάλεια, την τουριστική ανάπτυξη και τη ζωή μας θα είναι ανυπολόγιστες. Οι συνέπειες αυτές δεν έχουν υπολογιστεί σε αυτήν την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που ορίζει τις ανεμογεννήτριες μόλις στο 1,5 μίλι από την ακτή των Οθωνών. 

Οι γονείς και οι παππούδες μας μετανάστευσαν στα πέρατα του κόσμου για να δουλέψουν  και να κάνουν προκοπή στα νησιά μας. Εμείς επιθυμούμε να ζούμε σε αυτά τα νησιά  και δεν θέλουμε να ερημώσουν. Αυτό είναι το δικό μας χρέος και αυτό προσπαθούμε. Δεν θα εκτοπιστούμε από τον τόπο μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι η θέσπιση της προτεινόμενης ΠΟΑΥΑΠ στα Διαπόντια Νησιά δεν τηρεί τις νόμιμες προϋποθέσεις βάσει εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου και θα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικονομία, τη φυσιογνωμία και τη ζωή στην περιοχή μας. 

Α. Επειδή, η περιοχή μας: 

1.Είναι ακριτική, με ό,τι αυτό σημαίνει για ζητήματα εθνικής υπόστασης και ασφάλειας.

2. Είναι μέσα  σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.

3. Είναι τουριστικά αναπτυσσόμενη. 

4.Φιλοξενεί θαλάσσια θηλαστικά ιδιαίτερα ευαίσθητα στις ανεμογεννήτριες.

5. Είναι επάνω σε μεταναστευτικούς διαδρόμους πουλιών.

6. Είναι σε ζώνη σημαντική για την παράκτια αλιεία.

Το σύνολο των φορέων του τόπου μας, οι πολίτες και η επιστημονική κοινότητα απαιτούμε:

-ΟΧΙ ανεμογεννήτριες στην θαλάσσια περιοχή Natura.

-ΟΧΙ ανεμογεννήτριες στα Διαπόντια Νησιά μας. 

-Όχι καταστροφή της ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχής μας. 

-Προστασία των Διαπόντιων Νησιών μας, ήπιας μορφής παρεμβάσεις ώστε να παραμείνουν φιλόξενα για όλους. 

Εκδηλώνουμε κάθετη αντίθεση στη θέσπιση της ΠΟΑΥΑΠ Διαποντίων Νήσων και δηλώνουμε ότι δεν αναγνωρίζουμε την εγκυρότητα του υπό διαβούλευση σχεδίου ΕΠΑΥΑΠ και της συνακόλουθης ΣΜΠΕ. Επιπλέον, απαιτούμε την εξαίρεση της θαλάσσιας περιοχής των Διαποντίων Νήσων από κάθε μελλοντική εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών σταθμών και επιφυλασσόμαστε για τυχόν νομικές ενέργειες στην περίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης.

Καλούμε, όλους τους πολιτικούς εκπροσώπους του τόπου και τους πολίτες της χώρας μας και της Ε.Ε. να συνταχθούν μαζί μας και να παλέψουν για να μην εφαρμοστούν τα σχέδια αυτά που θα ερημώσουν και θα  καταστρέψουν τον τόπο μας.


Πολιτιστικός Σύλλογος Οθωνών

Πολιτιστικός Σύλλογος Ερεικουσσας

Περιβαλλοντικός σύλλογος Μαθρακίου


Συγκέντρωση υπογραφών κατά τοu αιολικού πάρκου Διαποντίων Νήσων ΕΔΩ
















Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) | www.diapontia.gr

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Ξεκινούν τον Μάιο οι ημερήσιες κρουαζιέρες στα Διαπόντια Νησιά από το ΠΗΓΑΣΟΣ.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά".

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.