"Κόφτης" λόγω τουρισμού και κοινωνικών αντιδράσεων για τις ανεμογεννήτριες των Διαποντίων.

 



Η ώρα των ανακοινώσεων πλησιάζει. Την επόμενη Τρίτη η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία του Εθνικού Προγράμματος για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, ένα σχέδιο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, το οποίο ανοίγει μια νέα αγορά κοντά στα 6 δισ. ευρώ και το ανέμενε εδώ και πολλά χρόνια ο χώρος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Το είπε χθες στο συνέδριο του Economist ο CEO της εταιρείας Αριστοφάνης Στεφάτος, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία του σχεδίου και θυμίζοντας ότι το αιολικό δυναμικό της χώρας ξεπερνά κατά πολύ την εγχώρια ζήτηση για καθαρή ενέργεια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η «Φάση 1» που αφορά την περίοδο μέχρι το 2030, θα περιλαμβάνει συνολικά έξι περιοχές, με τα περισσότερα έργα να δημιουργούνται στην Κρήτη και να ακολουθούν το Νότιο Αιγαίο και τα Διαπόντια Νησιά, ένα σύμπλεγμα στα βόρεια και βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Συνολικά τα offshore πάρκα θα αναπτυχθούν σε 12 περιοχές, εκ των οποίων οι 6 θα υποδεχτούν σε πρώτη φάση έργα με ορίζοντα ανάπτυξης το 2030.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες κοντά στα 800 MW θα αναπτυχθούν στην Κρήτη, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος, δηλαδή 600 MW στα ΒΑ, μεταξύ Αγ. Νικολάου και Σητείας και άλλα 200 MW ανατολικά της Σητείας. Στη θαλάσσια ζώνη Λέσβου-Σκύρου-Κύμης προβλέπεται η εγκατάσταση 300 MW και στο Νότιο Αιγαίο κοντά στα 550 MW.

Επιπλέον 200 MW προβλέπεται να να αναπτυχθούν στο βορειοδυτικό Ιόνιο, δηλαδή στα Διαπόντια Νησιά, και άλλα 250 MW στις Κυκλάδες, ισχύς μικρή συγκριτικά με το υψηλό δυναμικό τους. Εδώ μπήκε ένας «κόφτης» λόγω της τουριστικής ανάπτυξης και των πιθανών κοινωνικών αντιδράσεων.

Στην πλειοψηφία τους τα έργα θα είναι πλωτά, λόγω του μεγάλου βάθους των ελληνικών θαλασσών, ενώ για να μην καθυστερήσουν, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται σε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του σταδίου των ερευνών. Συγκεκριμένα προωθείται η δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει να προχωρήσει τις έρευνες για λογαριασμό της ΕΔΕΥΕΠ, οι οποίες και θα χρηματοδοτηθούν αρχικά με εθνικούς πόρους.

Σε ό,τι αφορά το «πράσινο φως» από την Ευρώπη για τους διαγωνισμούς, η ελληνική πλευρά βρίσκεται εδώ και καιρό τις συζητήσεις με την DG Comp ως προς το σχήμα στήριξης των υπεράκτιων αιολικών, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η λειτουργική ενίσχυση των σταθμών, όπως αυτή προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του 2022.

Σε αυτό περιγράφονται τα χαρακτηριστικά των μειοδοτικών δημοπρασιών, η τιμή εκκίνησης, καθώς και η χρονική διάρκεια της σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης. Συγκεκριμένα, οι ταρίφες θα προκύπτουν από διαγωνισμούς, μέσω των οποίων θα προκύπτει ο επενδυτής στον οποίο θα παραχωρείται το αντίστοιχο θαλάσσιο οικόπεδο (Περιοχή Εγκατάστασης ΥΑΠ). Δικαίωμα υποβολής προσφορών θα έχουν οι εταιρείες (ή κοινοπραξίες) που έχουν λάβει άδεια έρευνας της ευρύτερης περιοχής εντός της οποίας περιλαμβάνεται το συγκεκριμένο θαλάσσιο οικόπεδο, δηλαδή της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ

Στο καλό σενάριο, όπου οι διαδικασίες τρέξουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων, άνθρωποι του χώρου εκτιμούν ότι χρειάζεται περίπου μια 5ετία μέχρι τον πρώτο διαγωνισμό, τον οποίο τοποθετούν κάπου στο 2028, με την προσδοκία τα πρώτα πάρκα να είναι έτοιμα στα τέλη της δεκαετίας.

Ο λόγος για τα πάρκα των ομίλων Κοπελούζου και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ισχύος 216 MW και 485 MW αντίστοιχα, στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, η οποία εξαιρείται των διαγωνιστικών διαδικασιών, καθώς υπάγεται στις «go to area» περιοχές.

Πηγή: energymag.gr 25/10/2023

Σημείωση: Μέχρι και 80 πλωτές ανεμογεννήτριες μπορεί να χρειαστούν για να πετύχουν τον στόχο των 200 MW στα Διαπόντια Νησιά.


Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) | www.diapontia.gr

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά".

Ετοιμάζονται για γεώτρηση στο block2 της Κέρκυρας – Ενθαρρυντική εικόνα για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τα λιμάνια ν’ αγχώνουν τις πετρελαϊκές που συζητούν με ΟΛΚΕ και ΟΛΗΓ.

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.