"Άφαντο παραμένει το Φυλάκιο Οθωνών..."



Πρίν ξεκινήσω να γράφω το άρθρο περί της λειτουργίας του φυλακίου Οθωνών που παρά τις δηλώσεις ότι θα ήταν έτοιμο τον περασμένο Μάρτη παραμένει άφαντο, να ενημερώσω τους αναγνώστες πως υπηρετώντας την στρατιωτική μου θητεία πέρασα αρκετό καιρό στα φυλάκια Οινουσσών και Παναγιάς, για όσους δεν γνωρίζουν η νησίδα Παναγιά των Οινουσών, είναι ο τελευταίος αιγαιοπελαγίτικος βράχος, το έσχατο σύνορο της Ελληνικής Επικράτειας, στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.
Οπότε καταλαβαίνετε πως επειδή έχω περάσει αρκετό καιρό σε φυλάκια ακριτικών νησιών, έχω ζήσει εκεί, ξέρω πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη φυλακίων και είμαι λίγο ευαίσθητος πάνω σε αυτό το θέμα.


Τώρα ας αναφέρουμε κάποιες λεπτομέρειες για τους Οθωνούς.
Οι Οθωνοί είναι το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας, είναι το μεγαλύτερο νησί των Διαποντίων νήσων, βρίσκεται βόρεια της Κέρκυρας, κοντά στην σύμμαχο της Τουρκίας Αλβανία, ανήκει στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων και έχει 393 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011.

Έχουμε αναφορές για τους Οθωνούς απο τον 3ο αιώνα π.Χ όπου ο Ησύχιος αναφέρει το νησί σαν "Οθρωνός", σύμφωνα με τον Ησύχιο, μετά τον Τρωικό Πόλεμο, κατέφυγε στο νησί μετά την άλωση της Τροίας ο Ελεφήνορας, βασιλιάς των Αβάντων στην Εύβοια, για να εξιλεωθεί, καθώς είχε σκοτώσει τον παππού του, Άβαντα.

Η τοποθεσία των Οθωνών είναι πολύ σημαντική και απο στρατηγικής πλευράς και η μη ύπαρξη ακόμα φυλακίου στο νησί προκαλεί πολλά ερωτήματα.

Κυβερνητικοί εκπρόσωποι, βουλευτές και Πεντάγωνο γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να δημιουργηθεί φυλάκιο στο νησί και πόσο πολύ το θέλουν και οι κάτοικοι του νησιού που το Μάρτιο του 2018 το ζήτησαν απο τον τότε αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή .

Το εν λόγω φυλάκιο σύμφωνα με κυβερνητικά χείλη θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Τον Απρίλιο του 2021 επισκέφτηκε το νησί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος ο οποίος προχώρησε απλά στην δήλωση ότι "Η Ελλάδα ξεκινάει απο εδώ" 

Η κυρία Μάστορα υπεύθυνη του τομέα υγείας της ΝΔ Κέρκυρας που ήταν στην υποδοχή του κύριου Φλώρου είχε δηλώσει: «Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τηρώντας τις προθέσεις και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης αλλά και τα όσα δήλωσε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κατά την επίσκεψή του στους Οθωνούς τον Φεβρουάριο, ήρθε για τη δημιουργία του στρατιωτικού φυλακίου στο ακριτικό μας νησί, επισφραγίζοντας έτσι τις πρόσφατες δεσμεύσεις».

Μπαίνουμε στον Ιούνιο και φυλάκιο ακόμα δεν υπάρχει.

Ο Αλβανός στρατηγός Piro Ahmetaj, είχε δηλώσει ότι είναι «σοβαρή πρόκληση και ανοησία η εγκατάσταση ελληνικού στρατού στους Οθωνούς», αλλά και ένας πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αλβανών Ενόπλων Δυνάμεων ο Maksim Malaj, ο οποίος σε ερώτηση του αλβανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Abcnews.al για την, επικείμενη, λειτουργία ελληνικού στρατιωτικού φυλακίου στους Οθωνούς, είπε: «Το κάνουν  επειδή θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για τα θαλάσσια σύνορα. Φέρνοντας το φυλάκιο εκεί, κάνουν το νησί κατοικημένη περιοχή, θα το χρησιμοποιήσουν αύριο-μεθαύριο και θα λένε ότι έχω ανθρώπους εκεί που ζουν, άρα είναι δικό τους. Στην πραγματικότητα έχουν εγκαταλειφθεί…

Όπως βλέπουμε οι Αλβανοί προχωρούν σε προκλητικές δηλώσεις με την Ελληνική πλευρά να τηρεί σιγή ιχθύος και να μην απαντάει, με πιο σημαντική αυτή του Αλβανού ΓΕΕΘΑ πως οι Οθωνοί έχουν εγκαταληφθεί, να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως είναι νησί με 393 κατοίκους και με πληθυσμό να μην έχει πέσει κάτω απο τριψήφια νούμερα εδώ και πολλές δεκαετίες, γιατί προχώρησε σε μια τέτοια δήλωση ο Αλβανός ΓΕΕΘΑ;

Απο πότε λοιπόν είναι εγκαταλειμμένο νησί οι Οθωνοί; Με 393 κατοίκους και με πανελλήνια αύξηση ρεκόρ στην απογραφή του 2001 που είχαν φτάσει τους 663 κατοίκους.
Μήπως ενδιαφέρονται οι γείτονες μας για το νησί και δημιουργούν κλίμα ώστε να αμφισβητήσουν αργότερα την κυριαρχία της Ελλάδας και να το διεκδικήσουν; 

Η πολιτική των "ελληνικών" κυβερνήσεων για ακόμα μια φορά είναι υποτακτική στις ξένες ανθελληνικές κυβερνήσεις.

Ο Έντι Ράμα  γνωρίζουμε ότι είναι τουρκόφιλος και η Τουρκία έχει έναν σύμμαχο στα βορειοδυτικά της Ελλάδας, πριν λίγους μήνες δεν ξεχνάμε ότι απαγόρευσε με ένα ύπουλο τέχνασμα (καραντίνα 14 ημερών) στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες που ζούν στην Ελλάδα να ψηφίσουν στις αλβανικές εκλογές με αποτέλεσμα να εκλεγούν μόνο δύο Έλληνες βουλευτές.

Πιστεύουμε λοιπόν πως η λειτουργία φυλακίου στους Οθωνούς δεν προχωράει για να μην "δημιουργήσουμε" προβλήματα στον Έντι Ράμα και "χαλάσουμε" τις σχέσεις μας, αν κάνουμε λάθος να βγούν απο την κυβέρνηση ή το Πεντάγωνο να μας διαψεύσουν και να ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΟΘΩΝΟΥΣ που αποτελεί ένα νησί στρατηγικής σημασίας λόγω της τοποθεσίας του, κάθε ακριτικό νησί χρειάζεται στρατιωτική παρουσία πόσο μάλλον όταν είναι δίπλα σε εχθρικές προς εμάς χώρες.

Για εμάς, τους ΈΛΛΗΝΕΣ, οι ένοπλες δυνάμεις αποτελούν κυρίως τον εγγυητή της Εθνικής μας κυριαρχίας και ακεραιότητας. Οι δυνατότητές τους πρέπει να αναβαθμιστούν τόσο με υποδομές, υλικό και εξοπλισμό, όσο και με την ανάλογη κατεύθυνση και εκπαίδευση, ώστε όχι μόνο να αποτελούν ουσιαστικό παράγοντα αποτροπής έναντι της όποιας επιβολής, αλλά και δυναμικό μοχλό προβολής ισχύος καθώς και σημαντικό παράγοντα υποβοήθησης της εξωτερικής πολιτικής.

 Το αμυντικό δόγμα σύμφωνα με τους ΕΛΛΗΝΕΣ, περιλαμβάνει άμεσο αποφασιστικό πλήγμα έναντι κάθε ξένης επιβουλής, νέο μοντέλο εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων με δεκάδες πλατφόρμες εκτόξευσης σε νησιά και νησίδες του Αρχιπελάγους. Επίσης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και υποβρύχια που θα δημιουργήσουν ένα απροσπέλαστο τείχος ασφαλείας στα σύνορά μας και οπλικά συστήματα ελληνικής κατασκευής, με ελάχιστο κόστος σε σχέση με τα εξοπλιστικά της μίζας και ταυτόχρονη άνθηση της αμυντικής μας βιομηχανίας.

Ηλίας Παπασταμάτης, στέλεχος κόμματος  "ΕΛΛΗΝΕΣ" Ιονίων Νήσων 


Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) | www.diapontia.gr

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Ξεκινούν τον Μάιο οι ημερήσιες κρουαζιέρες στα Διαπόντια Νησιά από το ΠΗΓΑΣΟΣ.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά".

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.