Απίστευτη δήλωση τέως Αρχηγού του αλβανικού ΓΕΕΘΑ: «Οι Οθωνοί έχουν εγκαταλειφθεί»

 Στις 28/11/2020, είχαμε δημοσιεύσει στο protothema.gr ένα άρθρο με τίτλο «Αλβανός στρατηγός: «Σοβαρή πρόκληση και ανοησία η εγκατάσταση ελληνικού στρατού στους Οθωμανούς». Το άρθρο αυτό ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Έγινε viral, αναδημοσιεύθηκε σε εκατοντάδες σάιτ και ορισμένα από τα 172 σχόλια των αναγνωστών του protothema.gr, ήταν επικά, ενώ η φράση «Αλβανός στρατηγός», διακωμωδήθηκε ποικιλοτρόπως.


Κλείνοντας το άρθρο εκείνο, γράφαμε: «Επανερχόμενοι στο θέμα των Οθωνών, θα αναμένουμε την εξέλιξη του θέματος της εγκατάστασης στρατιωτικού φυλακίου στο νησί και θα ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας».

Έτσι, τηρώντας την υπόσχεσή μας και όχι για λόγους κλικοθηρίας, αναζητήσαμε νεότερα για το φυλάκιο των Οθωνών. Πέντε μήνες πέρασαν από τις 28/11 και ακόμα περισσότεροι από τότε που αναγγέλθηκε η λειτουργία του φυλακίου.

Στα λόγια παραμένει το φυλάκιο των Οθωνών

Όπως είχαμε αναφέρει στο άρθρο μας της 28/11/2020, στα τέλη του Ιουλίου 2020, κι ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονταν στο ναδίρ, μέσα σε μία εβδομάδα (!), δημιουργήθηκε στη Γαύδο στρατιωτικό φυλάκιο δυναμικότητας εννέα ανδρών, σε κτίριο που παραχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού. Πολύ σύντομα, γράφαμε τότε, θα δημιουργηθεί στρατιωτικό φυλάκιο και στους Οθωνούς, το δυτικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του νησιού και παλαιό σχέδιο του Πενταγώνου, το οποίο δεν υλοποιήθηκε.
othoni-1


Μάλιστα, στα τέλη Μαρτίου 2018 (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ )είχε επισκεφθεί τους Οθωνούς και τη γειτονική Ερείκουσα, ο, τότε, αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, νυν Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης. Οι κάτοικοι των δύο νησιών είχαν ζητήσει και από τον κύριο Στεφανή τη δημιουργία φυλακίου στους Οθωνούς και στρατιωτικού παρατηρητηρίου στην Ερείκουσα. Συνεπώς, όχι μόνο η στρατιωτική, αλλά και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης της σημερινής κυβέρνησης, γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα.

Τι έγινε αλήθεια από τις 28 Νοεμβρίου 2020 ως σήμερα στους Οθωνούς; Απολύτως τίποτε…
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκαμε μόνο κάποιες δηλώσεις:

«Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον υφυπουργό Άμυνας κ. Στεφανή, ο οποίος ολοκληρώνει εντός του Μαρτίου, ίσως και νωρίτερα το φυλάκιο Ειδικών Δυνάμεων στους Οθωνούς» (Μαριλένα Μάστορα, γιατρός, υπεύθυνη του τομέα υγείας της ΝΔ στην Κέρκυρα, 23/2/2021, πηγή “CorfuPRESS”).

«Στο τέλος του επόμενου μήνα (ενν. Μάρτιο του 2021) θα λειτουργήσει το Φυλάκιο των Ειδικών Δυνάμεων στους Οθωνούς.

othoni-3-arxigos-geetha-3
Οθωνοί - Αρχηγός ΓΕΕΘΑ


Με αυτό τον τρόπο τονίζεται από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η ιδιαίτερη στρατηγική σημασία των Διαποντίων Νήσων, που αποτελούν το βορειοδυτικό σύνορο της χώρας μας» (Στέφανος Γκίκας, Βουλευτής Κερκύρας της ΝΔ, Αρχιπλοίαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, 22/2/2021, πηγή: diapontia.gr).

Φυσικά, ως το τέλος Μαρτίου 2021, δεν λειτούργησε κανένα στρατιωτικό φυλάκιο στους Οθωνούς…

Στις 14/4/2021, επισκέφθηκε τους Οθωνούς ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος, σύμφωνα με το site της εφημερίδας «Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ», αρκέστηκε να δηλώσει: «Από εδώ ξεκινάει η Ελλάδα». Η κυρία Μάστορα, στην οποία αναφερθήκαμε και παραπάνω και ήταν παρούσα στην υποδοχή του κυρίου Φλώρου, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τηρώντας τις προθέσεις και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης αλλά και τα όσα δήλωσε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κατά την επίσκεψή του στους Οθωνούς τον Φεβρουάριο, ήρθε για τη δημιουργία του στρατιωτικού φυλακίου στο ακριτικό μας νησί, επισφραγίζοντας έτσι τις πρόσφατες δεσμεύσεις».

othoni-2
Στέφανος Γκίκας


Όντως, ο κύριος Στεφανής είχε επισκεφθεί τους Οθωνούς μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Σακελλαροπούλου στις 22 Φεβρουαρίου 2021 και τότε είχε δηλώσει προφανώς ότι ως τα τέλη Μαρτίου, το φυλάκιο θα λειτουργούσε. Κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι σήμερα.

Μπήκαμε στον Μάιο και φυλάκιο στο ακριτικό νησί, δεν λειτουργεί. Γιατί άραγε; Πώς και γιατί το αντίστοιχο φυλάκιο στη Γαύδο λειτούργησε σε μία βδομάδα; Υπάρχει πρόβλημα με το κτίριο που θα στεγάσει το φυλάκιο; Δεν υπάρχει η κατάλληλη έκταση για τη δημιουργία του; Καλό είναι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί να μην υπόσχονται κάτι που δεν μπορούν να υλοποιήσουν (ή μήπως δεν θέλουν;).

othoni-4-Bardhyl_Koll_aku_in_2018
Bardhyl Koll
Απίστευτη δήλωση τέως Αρχηγού του αλβανικού ΓΕΕΘΑ: «Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από την Αλβανία (!). Οι Οθωνοί έχουν εγκαταλειφθεί (!)»
Έχουμε αρχίσει και πιστεύουμε, ότι περισσότερο απ’ όλους με το φυλάκιο των Οθωνών ασχολούμαστε εμείς, αν και δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση με το πανέμορφο νησί, το protothema.gr και κάποιοι Αλβανοί, απόστρατοι κυρίως αξιωματικοί.

Δεν είναι μόνο ο γνωστός πλέον Αλβανός στρατηγός Piro Ahmetaj, που είχε δηλώσει ότι είναι «σοβαρή πρόκληση και ανοησία η εγκατάσταση ελληνικού στρατού στους Οθωνούς», αλλά και ένας πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αλβανών Ενόπλων Δυνάμεων ο Maksim Malaj, ο οποίος σε ερώτηση του αλβανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Abcnews.al για την, επικείμενη, λειτουργία ελληνικού στρατιωτικού φυλακίου στους Οθωνούς, είπε: «Το κάνουν (ενν. οι Έλληνες) επειδή θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για τα θαλάσσια σύνορα. Φέρνοντας το φυλάκιο εκεί, κάνουν το νησί κατοικημένη περιοχή, θα το χρησιμοποιήσουν αύριο-μεθαύριο και θα λένε ότι έχω ανθρώπους εκεί που ζουν, άρα είναι δικό τους. Στην πραγματικότητα έχουν εγκαταλειφθεί… (οι Οθωνοί).

Τώρα οδηγούν στρατεύματα για να δικαιολογήσουν την κίνησή τους που είναι η εγκαθίδρυση κατοίκων. Δηλαδή δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από εμάς (την Αλβανία). Αυτή είναι η γνώμη μου», είπε ο Malaj.

Είπε κανένας στον κύριο Malaj ότι η Ελλάδα κινδυνεύει από την Αλβανία; Αν έχουν αποδοθεί σωστά οι δηλώσεις του, μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να εκληφθούν…

othoni--5
Από πότε κύριε Malaj εγκαταλείφθηκαν οι Οθωνοί; Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχαν 392 κατοίκους, ενώ κατά την απογραφή του 2001, είχαν σημειώσει πανελλήνιο ρεκόρ στην αύξηση πληθυσμού (561,2%!), φτάνοντας τους 663 κατοίκους. Το 1991, είχαν 98 κατοίκους και στις παλαιότερες απογραφές, πάντα τριψήφιο αριθμό κατοίκων.

Αν ο συγκεκριμένος κύριος διετέλεσε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, φανταζόμαστε το επίπεδο των κατωτέρων του…

Αντίθετα, ένας άλλος πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Bardhyl Kollcaku, φαίνεται πιο λογικός. Ας δούμε τι δήλωσε στο Abcnews.al

«Δεν έχει τοποθετηθεί φυλάκιο εκεί, σχεδιάζεται να γίνει. Πριν δώσουμε ένα σχόλιο, πρέπει να έχουμε πλήρη στοιχεία. Επίσης η Ελλάδα και η Αλβανία, καθώς είναι χώρες του ΝΑΤΟ, δεν έχουν κανένα κίνδυνο να αναμετρηθούν. Όποια κι αν είναι η στρατιωτική θέση ή οπουδήποτε άλλο με 10-12 στρατιώτες δεν αυξάνει την ασφάλεια της Ελλάδας από την Αλβανία ούτε απειλείται η Αλβανία από την Ελλάδα.

Δεν πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή σε αυτό, είναι άσχετο. Είναι περισσότερο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρά στρατιωτικό θέμα. Η Ελλάδα δεν παίρνει τη θάλασσα με την προσθήκη 10 στρατιωτών. Η λύση θα βασίζεται σε συμφωνία στο Διεθνές Δικαστήριο (Πηγές: diapontia.gr, Abcnews.al).

«Χάρη» στον Ράμα η μη λειτουργία φυλακίου στους Οθωνούς;

othoni--6
Maksim Mala
Η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στην Αλβανία, είναι πραγματικά ανεξήγητη. Ο Έντι Ράμα, είναι φανερό ότι είναι τουρκόφιλος και η Άγκυρα έχει βρει έναν μικρό, αλλά ύπουλο σύμμαχο στα ΒΔ της Ελλάδας. Την ίδια ώρα που χιλιάδες Αλβανοί με covid μεταφέρονταν στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων από την Αλβανία, και φυσικά πολλοί άλλοι που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα νοσηλεύονται σε ελληνικά νοσοκομεία, ο Αλβανός πρωθυπουργός με μία απίστευτη απόφαση, στέρησε ουσιαστικά από τους Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Ελλάδα το δικαίωμα να ψηφίσουν στις αλβανικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, με την επιβολή καραντίνας 14 ημερών. Έτσι, στη νέα αλβανική Βουλή, εκλέχθηκαν μόλις δύο βουλευτές ελληνικής καταγωγής: ο γιατρός Νίκος Κούρης (Αυλώνα) και ο Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Τίρανα). Πρόκειται για τους λιγότερους βουλευτές ελληνικής καταγωγής που εκλέχθηκαν στην αλβανική Βουλή, απ’ τις πρώτες «ελεύθερες» εκλογές στη χώρα, το 1991 (Πηγή: ΕΡΤ).

Αν η λειτουργία του φυλακίου στους Οθωνούς, δεν προχωράει για να μην δημιουργήσουμε προβλήματα στον Έντι Ράμα, πραγματικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας...

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) | www.diapontia.gr

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Ξεκινούν τον Μάιο οι ημερήσιες κρουαζιέρες στα Διαπόντια Νησιά από το ΠΗΓΑΣΟΣ.

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.