Γαύδος και Οθωνοί γίνονται «αστακοί» – Για πρώτη φορά στρατιωτική παρουσία στα δύο ακριτικά νησιά.

Γιατί το αμυντικό δόγμα του «Πενταγώνου» επεκτείνεται στην άγονη γραμμή.



''Είμαστε παντού για την πατρίδα" λέει ένα από τα πιο γνωστά σλόγκαν του Στρατού Ξηράς και, όπως όλα δείχνουν, αποτελεί το νέο αμυντικό δόγμα του υπουργείου Αμυνας και του ΓΕΣ.

Το καλοκαίρι, σε χρόνο – ρεκόρ, μέσα σε μία εβδομάδα, ο Στρατός απέκτησε για πρώτη φορά παρουσία στη Γαύδο, στο νοτιότερο μέρος της Ελλάδας, ιδρύοντας φυλάκιο, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει σύντομα και τη λειτουργία στρατιωτικού φυλακίου στο δυτικότερο άκρο της χώρας, στους Οθωνούς.

Στόχος των επιτελών είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν πλέον ισχυρή παρουσία σε όλα τα νευραλγικά και στρατηγικά σημεία της επικράτειας.

Ειδικότερα στη Γαύδο, το φυλάκιο δυναμικότητας 9 ατόμων όπως αναφέρει η εφημερίδα στήθηκε σε μόλις μια εβδομάδα μετά από εντολή του αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, μεσούσης της πρώτη ελληνοτουρκικής κρίσης. Οι εργασίες για το στρατιωτικό φυλάκιο στους Οθωνούς έχουν ήδη ξεκινήσει, ένα έργο που προσανατολίζεται στην αύξηση της ελληνικής κυραρχίας στα δυτικά της χώρας μετά την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Αποτελεσματικότερη επιτήρηση

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος του "Πενταγώνου" είναι η ισχυρή παρουσία του στρατού σε νευραλγικά και στρατηγικά σημεία της χώρας ενώ όσον αφορά το φυλάκιο της Γαύδου η δημιουργία στοχεύει στην αύξηση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ενόπλων δυνάμεων σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται συνεχώς.

Το φυλάκιο στο νοτιότερο σημείο της Ελλάδας θα είναι εξοπλισμένο με ραντάρ που θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει σε βάθος 30 χιλιομέτρων την περιοχή. Με αυτό τον τρόπο οι Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά την επιτήρηση της περιοχής, τη στιγμή που η Τουρκία έχει προαναγγείλει έρευνες και στα νότια της Κρήτης.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) | www.diapontia.gr

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Ξεκινούν τον Μάιο οι ημερήσιες κρουαζιέρες στα Διαπόντια Νησιά από το ΠΗΓΑΣΟΣ.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά".