Η επιστολή του συλλόγου κατοίκων Μαθρακίου προς την ΔΕΥΑΚ σχετική με την αφαλάτωση


Μαθράκι, 04 Νοεμβρίου 2019
Προς
ΔΕΥΑ Κέρκυρας
Υπόψη: Προέδρου Δ.Σ.
Κυρίου Αλαμάνου Κ.

Θέμα: Αφαλάτωση – αντίστροφη ώσμωση Μαθρακίου
Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την έως σήμερα κατάσταση της υδροδότησης του νησιού μας και του επείγοντος της εγκατάστασης της μονάδας αφαλάτωσης.
Από το 2001 το Μαθράκι υδρεύεται από μια γεώτρηση και συμπληρωματικά από ένα πηγάδι, με νερό εντελώς ακατάλληλο για οικιακή χρήση . Τα τελευταία τρία χρόνια, η μεν γεώτρηση έχει εξαντληθεί και το πηγάδι αδυνατεί να εξυπηρετήσει, ειδικότερα κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, τις ανάγκες των κατοίκων.
Να λάβετε υπόψη σας ότι από τις μικρές ποσότητες νερού, υπάρχουν επιχειρήσεις που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο να μην επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων. Βέβαια και οι επιχειρήσεις πρέπει να υδροδοτούνται επαρκώς, διότι προάγουν τον τουρισμό του νησιού.
Κατά την τελευταία τετραετία αρχίσαμε την διεκδίκηση μιας μόνιμης λύσης, σύμφωνης με την σημερινή τεχνολογία και ήδη εφαρμοσμένη με επιτυχία στα περισσότερα νησιά και παραλιακές πόλεις της χώρας μας. 
Ο σύλλογος μας με την συνεργασία της πρώην αντιδημάρχου του νησιού (νυν αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΚ) και βουλευτών του νομού και μετά από πολλές παραστάσεις στα αρμόδια υπουργεία και κρατικούς φορείς, αποδείξαμε το κατεπείγον του θέματος, με αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτό το αίτημα μας και το υπουργείο εσωτερικών να επιχορηγήσει την ΔΕΥΑΚ με το ποσό των 170.000 ευρώ.
Εκτοτε και μετά την παρέλευση ενός ολοκλήρου χρόνου παρατηρούμε ότι καθυστερεί η ανάδειξη μειοδότη οπότε, ευλόγως αρχίσαμε να αναζητούμε την αιτία των καθυστερήσεων.
Ο νομικός μας σύμβουλος παρέλαβε από την ΑΕΠΠ (Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών),  τις υπ' αριθμό. 1167, 1168/2019 αποφάσεις, που σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στις σχετικές σκέψεις των οικείων αποφάσεων οφείλει το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ να εκδώσει νέα απόφαση αντικαθιστώντας την 17-589.
Εν όψη του κατεπείγοντος της υπόθεσης, επειδή το ερχόμενο καλοκαίρι πλησιάζει και για ανθρωπιστικούς λόγους δεν θα πρέπει να αφεθούν οι κάτοικοι του Μαθρακίου χωρίς νερό (το πολυτιμότερο των αγαθών) με αιτιολογία «γραφειοκρατικούς λόγους», θεωρούμε δε ότι κατά τον επίμαχο διαγωνισμό, ο αναθέτων φορέας (ΔΕΥΑ Κέρκυρας) πρέπει να ανταποκριθεί στην υποχρέωση συμμόρφωσης προς τις υπ' αριθμό. 1167, 1168/2019 αποφάσεις της ΑΕΠΠ (Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών) το συντομότερο δυνατόν.
Η ανησυχία μας είναι πρόδηλη για έναν ακόμη λόγο. Φήμες διασπείρονται στους κατοίκους του νησιού μας ότι η αφαλάτωση από λάθος χειρισμών όπως διατείνονται, είναι μια χαμένη υπόθεση και η πιο εφικτή λύση είναι οι γεωτρήσεις η και πηγάδια παράλληλα.
Τονίζουμε ότι εάν ευσταθούν οι εν λόγο φήμες και ιδιαίτερα εάν προέρχονται από στελέχη της ΔΕΥΑΚ θεωρούμε ότι είναι ένα είδος σαμποτάζ και εχθρική ενέργεια προς τους κατοίκους του Μαθρακίου, διότι ψευδώς αναφέρεται ότι στο υπέδαφος του νησιού υπάρχουν φλέβες νερού η ότι με πηγάδια θα λυθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας στο νησί μας και εν τέλει ενέχουν έκνομα συμφέροντα.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι υπάρχει κάποιου είδους διαπλοκή εκ μέρους κάποιων που για προφανείς λόγους είναι αντίθετοι στο πέρας του διαγωνισμού και κωλυσιεργούν εντέχνως. Δηλώνουμε δε ότι κάθε τέτοια προσπάθεια θα τύχη εκ μέρους του συλλόγου μας σοβαρής αντίδρασης προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου.
Την αφαλάτωση την έχει άμεση ανάγκη το νησί μας και θα κάνουμε το παν για την ολοκλήρωση της, το δε τεχνικό τμήμα σας να ενεργήσει τα δέοντα……..
Επαφιόμαστε στην προσωπική σας ευαισθησία για την επίλυση του προβλήματος μας.
Με εκτίμηση,                                                                                               

Αλέκος Κατιφεογλου                                                                         
Πρόεδρος Δ.Σ. 


Κοινοποίηση
Αντιπρόεδρο Δ.Σ.: Κα. Μάστορα Θ.
Γεν. Διευθυντή: Κο. Μάζη Αχ.
Τεχνικό Διευθυντή: Κο. Κατσαρό Αν.

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) | www.diapontia.gr

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Ξεκινούν τον Μάιο οι ημερήσιες κρουαζιέρες στα Διαπόντια Νησιά από το ΠΗΓΑΣΟΣ.

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.