Οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στην Β. Ήπειρο και το μνημόσυνο του Κ. Κατσίφα.

Από την ηρωική Χιμάρα άρχισαν εφέτος οι δραστηριότητες αφιερωμένες στην  Εθνική μας Εορτή. Τα ελληνόπουλα της Χιμάρας, έχοντας στα χέρια τους γαλανόλευκες σημαίες, τραγούδησαν και απήγγειλαν ποιήματα αφιερωμένα στο ΟΧΙ των Ελλήνων, στην Εθνική μας εορτή, την  28η Οκτωβρίου, την γιορτή της νίκης και της δόξας.
Με την αίθουσα του κινηματογράφου κατάμεστη και στο βάθος με μεγάλα γράμματα «Ετούτος ο λαός δεν γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του» γιόρτασαν οι κάτοικοι των Αγίων Σαράντα και των γύρω κοινοτήτων την Εθνική μας Εορτή. Παρευρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της  Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Λάμπρος Κακίσης, ο βουλευτής Α΄ Αθηνών της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο Πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ και Δήμαρχος Φοινίκης Χρήστος Κίτσιος, ο Γ. Πρόεδρος της Ομονοίας Βασίλης Κάγιος,  εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Αργυρόκαστρου, πρεσβύτεροι και σύμβουλοι της τοπικής εξουσίας.
Τα νήπια της πόλης, μαζί με οκτώ σχολεία του νομού, με πρωταγωνιστή το Κολέγιο «Πνοή Αγάπης» του Μεσοποτάμου, καθήλωσαν το κοινό για δύο ώρες με το θεατρικό μονόπρακτο, αφιερωμένο  στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, τα τραγούδια, τα ποιήματα και τους χορούς .
Εκδηλώσεις μνήμης  και χαράς πραγματοποιήθηκαν σ’ όλη τη Βόρεια Ήπειρο. Στη Φοινίκη, στο Μεσοπόταμο, στη Λιβαδειά, στην Δερβιτσιάνη, στο Αργυρόκαστρο και στην Κορυτσά.
Το αποκορύφωμα της εορτής στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες. Παρά το φορτισμένο κλίμα, λόγω της παρουσίας των αλβανικών ειδικών αστυνομικών δυνάμεων σε μέρη κλειδιά προς τα νεκροταφεία αυτά, και τους δεκάδες μυστικούς πράκτορες μέσα στο πλήθος, πάρα πολλοί Βορειοηπειρώτες και συγγενείς των πεσόντων κατευθύνθηκαν προς την Κλεισούρα και μετά στους Βουλιαράτες να καταθέσουν ένα λουλούδι και ν’ ανάψουν ένα κεράκι, στα παλικάρια που έπεσα στο αλβανικό μέτωπο. Ήρθαν στο χωριό αυτό  που εδώ και 79 χρόνια κράτησε και κρατεί, σαν κόρη οφθαλμού, τα δικά του παιδιά, τους Ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στα άγια χώματα της Βορείου Ηπείρου.
Η εκδήλωση στους Βουλιαράτες άρχισε με την Θεία Λειτουργία και δοξολογία  στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου  και συνέχισε στο κοιμητήριο της Αγίας Σκέπης, με την επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής των κεκοιμημένων από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μητροπόλεως Αργυρόκαστρου Δημήτριο και άλλων ιερέων, τον ψαλμό των εθνικών ύμνων των δυο κρατών Ελλάδος και Αλβανίας,  του προσκλητηρίου των νεκρών και  την κατάθεση στεφάνων.


Ενταση επικράτησε το μεσημέρι της 28ης Οκτωβρίου στους Βουλιαράτες κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων λοιπόν στο νεκροταφείο των πεσόντων, οι γονείς του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος έπεσε νεκρός σαν σήμερα το 2018, από πυρά Αλβανών αστυνομικών, προσπάθησαν να ανοίξουν ένα πανό που έγραφε «Αθάνατος».
Αμέσως, πριν καν προλάβουν να το ξεδιπλώσουν, αστυνομικοί έσπευσαν και τους το άρπαξαν από τα χέρια.
Παρά τις φωνές και τις αντιδράσεις του πατέρα και της μητέρας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, οι αστυνομικοί έβαλαν το πανό στο πορτ μπαγκαζ ενός αυτοκινήτου, το οποίο έφυγε αμέσως από την περιοχή προκαλώντας την οργή και τις διαμαρτυρίες της οικογένειας Κατσίφα.

Ξέσπασε η αδερφή

Αμέσως μετά, σύμφωνα με τον ANT1, η αδελφή του Kωνσταντίνου Κατσίφα διαμαρτυρήθηκε στους διοργανωτές της εκδήλωσης στην μνήμη των πεσόντων του Έπους του ΄40, επειδή στη διάρκεια της τελετής δεν είχε γίνει η παραμικρή αναφορά στον θάνατο του 35χρονου.
Στο ξέσπασμα της αδελφής του Κ. Κατσίφα απάντησε ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41, Γιώργος Σούρλας, επικρίνοντας εκείνη και τους γονείς της για τη στάση τους και λέγοντας του ότι δεν επιτρέπουν να γίνει η εκδήλωση μνήμης για τους νεκρούς του πολέμου.

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) | www.diapontia.gr

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Ξεκινούν τον Μάιο οι ημερήσιες κρουαζιέρες στα Διαπόντια Νησιά από το ΠΗΓΑΣΟΣ.

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.