Κλείνει λόγω εργασιών το λιμάνι Αγίου Στεφάνου. Κλειστό παραμένει το λιμάνι Παλαιοκαστρίτσας. (Video)


Ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων μίλησε στη τηλεόραση του Start ΤV για το κίνδυνο που διατρέχει η συγκοινωνία των Διαποντίων Νήσων καθώς το λιμάνι Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών πρόκειται να κλείσει για απαραίτητες εργασίες ενώ το λιμάνι Αλύπας στη Παλαιοκαστρίτσα παραμένει από τις αρχές Μαϊου κλειστό εξαιτίας του "λουκέτου" που έβαλε η μισθωτρια εταιρεία.


Προβλήματα έχουν ανακύψει μεταξύ Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και της μισθώτριας εταιρείας του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών της Μαρίνας Αλύπας στην Παλαιοκαστρίτσα, η οποία στις αρχές Μαΐου κλείδωσε τις πύλες εισόδου. Ο Δήμος κάνει λόγο για χρήση ένδικων μέσων, οι ντόπιοι επιχειρηματίες – χρήστες αντιδρούν διότι η τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει, η αντιπολίτευση ζητά από τη δημοτική αρχή να πάρει άμεσα μέτρα και ο ΣΥΡΙΖΑ δια του τοπικού Βουλευτή επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τις εντός εισαγωγικών «επενδύσεις» της. Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι απαιτείται άμεσα το λιμάνι να επαναλειτουργήσει, το ερώτημα όμως είναι το πως θα γίνει αυτό στην πράξη… 

Δείτε το βίντεο:


Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Φανή Τσιμπούλη, ο Δήμος έλαβε το ετήσιο μίσθωμα- το οποίο ανέρχεται σε έσοδα 300.000 ευρώ το χρόνο – μέσω κατάσχεσης του ποσού από τους λογαριασμούς της εταιρείας αφού η τελευταία δεν το είχε καταβάλει.


Την ίδια ώρα, πρόβλημα με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, προκύπτει για την επαγγελματική δραστηριότητα των ντόπιων επιχειρηματιών ιδιοκτητών σκαφών της περιοχής που δικαιωματικά λόγω συμβάσεως έκαναν χρήση του Τουριστικού Καταφυγίου. Και αυτό, διότι εδώ και δύο περίπου εβδομάδες, η εταιρεία τοποθέτησε λουκέτα στην είσοδο, γεγονός το οποίο είχε κάνει ευρέως γνωστό η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση. Για την συγκεκριμένη ενέργεια της εταιρείας, η κ. Τσιμπούλη ενημέρωσε ότι ο Δήμος απευθύνθηκε στην Λιμενική αρχή προκειμένου αυτή με τη σειρά της «να πράξει τα νόμιμα» καθώς η αλληλογραφία μεταξύ δημοτικής αρχής και εταιρείας «δεν απέδωσε» καρπούς.


Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τσιμπούλη ενημέρωσε ότι η δημοτική αρχή προσέφυγε στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να γίνει έλεγχος και να αποδοθούν ευθύνες, αν υπάρχουν. Για το συγκεκριμένο, ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση με καταθέσεις μαρτύρων. Επίσης, πέραν των επαγγελματικών είπε ότι «και ο Δήμος προσανατολίζεται σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να επαναλειτουργήσει το λιμάνι. Ναι μεν το λιμάνι έχει μισθωθεί στην εταιρεία εκμετάλλευσης, αλλά εκτελεί και συγκοινωνιακό έργο. Έχουμε πολλούς λόγους που πρέπει να διαφυλάξουμε τη λειτουργία του λιμανιού καθ’΄όλη τη διάρκεια του χρόνου. »


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ Κ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΑΛΥΠΑ

Γιώργος Καρύδης: Να απελευθερωθεί άμεσα η χρήση του λιμανιού της Αλύπας

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κερκυραϊκή Συμμαχία» δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Καρύδης τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν εσπευσμένα ενέργειες για «άμεση απελευθέρωση της χρήσης του λιμανιού» ώστε να εξυπηρετηθούν οι επαγγελματίες της περιοχής για τους οποίους η σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει. Δεδομένου ότι η διαδικασία της εισαγγελικής προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία επέλεξε μέχρι στιγμής ο Δήμος, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, ο κ. Καρύδης τόνισε ότι «η δημοτική αρχή θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της μισθώτριας εταιρείας» ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των επαγγελματιών. Ο κ. Καρύδης επανέλαβε τη θέση ότι υπήρξε πρόβλημα εξαρχής στη σχετική σύμβαση μίσθωσης που είχε συναφθεί μεταξύ Δήμου και μισθώτριας εταιρείας. Τώρα, θα πρέπει να υπάρξουν κινήσεις συνεννόησης μεταξύ των δύο μερών, και σε περίπτωση που η μισθώτρια εταιρεία σε ενδεχόμενη συνεννόησή της με το Δήμο δεν είναι συνεπής, τότε ο τελευταίος «θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα συμφωνία με κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων των απασχολούμενων επί χρόνια στο λιμάνι».


Αλ. Αυλωνίτης: Άλλη μια επένδυση καταρρέει

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Ζ. Αλέκος Αυλωνίτης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των επαγγελματιών. Σε ανακοίνωσή του ο κ. Αυλωνίτης, αναφέρει:


«Άλλη μια «επένδυση» καταρρέει και αποκαλύπτει το σαθρό αφήγημα τούτης της Κυβέρνησης. Η μαρίνα στην Αλύπα Παλαιοκαστρίτσας, που εγκαινιάστηκε με τυμπανοκρουσίες τον Αύγουστο 2022 από τον Υπουργό Κικίλια, που χαρακτηρίστηκε τότε από τους ντόπιους κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς ως «έργο τουριστικής ανάπτυξης που θα φέρει προστιθέμενη αξία στον τόπο» και μάλιστα εντάχθηκε στον κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, δημιουργεί σωρεία προβλημάτων σήμερα τόσο στο Δήμο Κ. Κέρκυρας & Διαποντίων όσο και στους επαγγελματίες της περιοχής.


Βρεθήκαμε στην Παλαιοκαστρίτσα, καλεσμένοι των λεμβούχων, μαζί με το δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Καρύδη και ενημερωθήκαμε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την διαχειρίστρια εταιρία στην εργασία τους. Επιπλέον ενημερώθηκα από τον Δήμαρχο Στ. Πουλημένο για την μη καταβολή του ετήσιου μισθώματος από την εταιρεία και για τις νόμιμες ενέργειες που θα ακολουθήσει ο Δήμος. Ξεκάθαρα τάσσομαι στο πλευρό των 80 επαγγελματιών και δεκάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους, που ζουν από τον θαλάσσιο τουρισμό και αγωνιούν για τη διαβίωσή τους. Είμαι μαζί τους, και από κοινού με τον Δήμο Κ. Κέρκυρας, όπου μπορώ να φανώ χρήσιμος στις επόμενες ενέργειες που σχεδιάζουν αλλά και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε συνάντηση που θα επιδιώξω με την Υπουργό Τουρισμού. Πρωτεύει όμως, σε αυτή τη φάση και μέχρι ο Δήμος και οι επαγγελματίες αποφασίσουν τις πιθανές δικαστικές ενέργειές τους, να οριστούν προσωρινές θέσεις των επαγγελματικών σκαφών και αγκυροβόλιο στον κολπίσκο της Αλύπας, έως ότου λυθεί το θέμα.


Ας απαντήσουν όσοι ζητωκραύγαζαν τότε και κώφευαν στις προειδοποιήσεις μας: Που είναι, δύο χρόνια μετά, οι υποδομές κι ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, η εργασιακή τάξη και η επίλυση των προβλημάτων των επαγγελματιών που ΘΑ έφερνε η επένδυση; Από τα fake news περί επενδύσεων και έργων μέχρι την τελική κατάληξη (Ερημίτης, Αλύπα, παραλιακή ζώνη Κέρκυρας, Αχίλλειο) μια προεκλογική περίοδος δρόμος!»


Τι προβλέπει η σύμβαση μίσθωσης μεταξύ Δήμου-Εταιρείας

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς λειτουργίας του Τουριστικού Καταφυγίου Αλύπας, επί χρόνια υπήρχαν προβλήματα μεταξύ επαγγελματιών και αρχών τα οποία ενίοτε έβλεπαν το φως της δημοσιότητας λόγω προστίμων, προστριβών μεταξύ ντόπιων επαγγελματιών, μη άδειας λειτουργίας του, γενικής “αναρχίας”, κ.λ.π. Το Τουριστικό Καταφύγιο, με σύμβαση που υπεγράφη στις 4 Οκτωβρίου του 2021 μισθώθηκε από την εταιρεία «HOME CENTER MANAGEMENT 1 Ι.Κ.Ε.» για 17 χρόνια με υποχρέωση ετήσιας καταβολής 300.000 ευρώ στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Στη σχετική σύμβαση περιλαμβάνεται νομιμοποίηση χρήσης του Καταφυγίου για περίπου 60 μεγάλα ημερόπλοια, για δύο «τύπου υποβρύχια» τουριστικών περιηγήσεων, αλλά και για μικρά ενοικιαζόμενα σκάφη για επισκέπτες. Επίσης, είχε προβλεφθεί η ύπαρξη θέσεων για 10 επαγγελματίες αλιείς χωρίς αυτοί να υποχρεούνται σε καταβολή τελών ελλιμενισμού και χρήση για αφιξοαναχωρήσεις, χωρίς ελλιμενισμό. Επίσης, στη σχετική σύμβαση υπήρχε πρόβλεψη για πρόσβαση στη “γλύστρα” και χώρος αφιξο-αναχωρήσεων για τις ενοικιαζόμενες λέμβους και τα τουριστικά ημερόπλοια. Τα εγκαίνια του Τουριστικού Καταφυγίου είχαν γίνει στις 3 Αυγούστου 2022 και λίγο καιρό μετά είχε εκδοθεί και η σχετική αδειοδότηση του Καταφυγίου από το αρμόδιο Υπουργείο προς το Φορέα Διαχείρισής του, δηλαδή προς το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.


Πηγή: Start ΤV 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο.

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) diapontia.gr

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Δρομολόγια πλοίων για τα Διαπόντια Νησιά. - diapontia.gr

ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά". - diapontia.gr

Τέλος στο αιολικό πάρκο Διαποντίων Νήσων.

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)