Φωτιά ξέσπασε χθες στους Οθωνούς. Επέμβαση από τους "Δασοκομάντος"

 


«Πολεμιστές» της πρώτης γραμμής στη μάχη με τις φλόγες ενισχύουν φέτος τις υπάρχουσες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, για οποιαδήποτε σοβαρή πυρκαγιά εκδηλωθεί στο καταπράσινο νησί των Φαιάκων. Πρόκειται για τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) που έχουν συσταθεί πρόσφατα με τον νόμο 5075/23. Την ομάδα, που αποτελείται από 30 άτομα συν 6 μόνιμους από την πυροσβεστική υπηρεσία της Κέρκυρας, παρουσίασε χθες ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Ιονίων Νήσων Αρχιπύραρχος Αναστάσιος Καρατζάς


Επέμβαση στους Οθωνούς

Από την πρώτη κιόλας μέρα που εγκαταστάθηκαν στην Κέρκυρα, κλήθηκαν σε επιχείρηση πυρόσβεσης πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα στους Οθωνούς. 

Τμήμα 12 ατόμων της ΕΜΟΔΕ με επικεφαλής τον Διοικητή Ν.Κέρκυρας Πύραρχο Νίκο Κόλλα, μετέβησαν στο νησί με σκάφος του Λιμενικού. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμε από αέρος ένα αεροσκάφος καναντέρ. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε, έχοντας κάψει περίπου 3 - 4 στρέμματα στην περιοχή κοντά στον Φάρο.


Η 15η ΕΜΟΔΕ της Κέρκυρας και η 16η ΕΜΟΔΕ της Κεφαλονιάς εντάσσονται στη συνολική δύναμη των 10 Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν στην επικράτεια και αποτελούνται από 30 άτομα επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. Η ΕΜΟΔΕ θα στεγαστεί στο Πυροσβεστικό Μέγαρο επί της οδού Ι. Ανδρεάδη και ανέλαβε άμεσα τα καθήκοντά της καθώς χθες, 1η Μαΐου ξεκίνησε επίσημα η αντιπυρική περίοδος.


Κοντά στο μέτωπο της φωτιάς

Οι αποκαλούμενοι «δασοκομάντος» έχουν αποστολή να λειτουργήσουν ως η «Αμεση Δράση» της Πυροσβεστικής για τις δασικές πυρκαγιές, ώστε να επεμβαίνουν ταχύτατα με ελαφρύ φορητό εξοπλισμό και να «πιάνουν» στην αρχή τις πυρκαγιές σε δύσβατες δασικές ή ορεινές περιοχές, που είναι αδύνατη η προσέγγιση από τις μεγάλες υδροφόρες.


Η σύσταση των νέων μονάδων δασοπυροσβεστών – «κομάντο» που θα επεμβαίνουν άμεσα μέσα στο δάσος, ολοκληρώθηκε εντός του 2022. Είναι εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι ώστε να αναρριχώνται στο βουνό με ελαφρύ εξοπλισμό που περιλαμβάνει τα κλασικά εργαλεία χειρός πυρόσβεσης όπως επινώτιους πυροσβεστήρες, αλυσοπρίονα, τσάπες, πτύα, τσεκούρια και τσουγκράνες, με σκοπό να προλαμβάνουν την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πυρκαγιών, προτού αυτές φτάσουν σε περιφερειακούς δρόμους ή σε εθνικές οδούς.


Πηγή: Εφημερίδα Ενημέρωση 

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) diapontia.gr

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά".

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Ετοιμάζονται για γεώτρηση στο block2 της Κέρκυρας – Ενθαρρυντική εικόνα για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τα λιμάνια ν’ αγχώνουν τις πετρελαϊκές που συζητούν με ΟΛΚΕ και ΟΛΗΓ.

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.