Μετακινούνται σε μεγαλύτερη απόσταση τα αιολικά πάρκα. Αντισταθμιστικά οφέλη για τους αλιείς.

  


Σε μεγαλύτερη απόσταση από τις ακτές έναντι του αρχικού σχεδιασμού μετακινούνται τα θαλάσσια «οικόπεδα» όπου θα εγκατασταθούν τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα, μετά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από φορείς και τοπικές κοινωνίες. Για την περίπτωση, μάλιστα, της ευρύτερης περιοχής της Ελούντας Κρήτης, η χωροθετημένη έκταση ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ (ΠΟ-ΑΥΑΠ) είναι πολύ πιθανό και να περιοριστεί σημαντικά, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από ξενοδόχους και την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και μετά την κάθετη διαφωνία της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη. Αυτή η περιοχή, όπως τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, θα πρέπει να εξαιρεθεί από το εθνικό πρόγραμμα «για λόγους που άπτονται της προστασίας του τουριστικού προϊόντος αλλά και του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη πως η εξαίρεση αυτή δεν δημιουργεί πρόβλημα στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος».

«Οπτική όχληση»

Η παράμετρος «οπτική όχληση» θα αποτελέσει βασικό κριτήριο στον τελικό σχεδιασμό του προγράμματος, με τον οποίο έχουν καταπιαστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τις περιοχές της Κρήτης και των Διαπόντιων Νησιών του Ιονίου. Στην Κρήτη προβλέπεται να εγκατασταθούν συνολικά 800 MW υπεράκτιας αιολικής ισχύος, τα 600 MW στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού μεταξύ Αγ. Νικολάου και Σητείας και τα 200 Μνν ανατολικά της Σητείας, και στα Διαπόντια Νησιά 200 MW. Ο χωροταξικός επανασχεδιασμός των πάρκων σε αυτές τις περιοχές επανεξετάζεται στην κατεύθυνση της μετακίνησής τους σε μεγαλύτερη απόσταση από τις ακτές ώστε να μην υπάρχει οπτική όχληση και το θέμα απασχόλησε χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΝ υπό τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Η οπτική όχληση και η δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο είναι τα κριτήρια που θα καθορίσουν την επιλογή των περιοχών όπου θα εγκατασταθούν τα πρώτα πλωτά αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος περίπου 600 MW , που θα προχωρήσουν ως πιλοτικά έργα και με διαδικασίες fast track καθώς το ΥΠΕΝ έχει συνδέσει την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων με την παράλληλη ανάπτυξη της συνδεδεμένης με αυτά βιομηχανικής εφοδιαστικής αλυσίδας (ναυπηγεία, βιομηχανίες καλωδίων, μετάλλων κ,λπ.).

Το σχέδιο

Το σκεπτικό του ΥΠΕΝ έχει περίπου ως εξής: μια πρώτη στήριξη αυτής της βιομηχανικής εφοδιαστικής αλυσίδας θα έρθει από την ανάπτυξη των πιλοτικών αιολικών πάρκων της Αλεξανδρούπολης (600 MW), που έχουν ήδη δρομολογηθεί με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028-2029. Ενας «μίνι» διαγωνισμός για 600 MW πιλοτικών, πλωτών, υπεράκτιων αιολικών που θα εγκατασταθούν στο σύστημα το 2030-2031 θα αποτελέσει τον επόμενο σταθμό στήριξης μέχρι το 2033-2034 που θα αναπτυχθούν τα υπόλοιπα έργα της πρώτης φάσης ανάπτυξης του εθνικού προγράμματος, διασφαλίζοντας έτσι συνεχή παραγωγή και βιωσιμότητα αφού στην πορεία θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται έργα. θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εθνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη έργων συνολικής ισχύος 4,9 GW έως το 2030-2032 και στην πλήρη ανάπτυξή του το 2050 έργα ισχύος 12,4 GW σε 25 περιοχές, συνολικής έκτασης 2,712 Km2. Με αυτόν τον στόχο και προκειμένου τα πρώτα έργα να «τρέξουν» γρήγορα, το ΥΠΕΝ μέσω νομοθετικής ρύθμισης, που θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για την πολεοδομία, δίνει τη δυνατότητα στην ΕΔΕΥΕΠ να συστήσει και να αναθέσει σε θυγατρική της τη διενέργεια των απαιτούμενων ερευνητικών μελετών. Βασική επιδίωξη είναι τα έργα να ωριμάσουν αδειοδοτικά πριν βγουν σε διαγωνισμό, ώστε να μειωθεί σημαντικά το ρίσκο για τους επενδυτές, που σε αυτή τη φάση και για νέες αγορές, όπως η ελληνική, μπορεί να είναι και αποτρεπτικό. Τα στοιχεία που θα συλλέξει η ΕΔΕΥΕΠ θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων επενδυτών οι οποίοι θα λάβουν μέρος στον «μίνι» διαγωνισμό που θα ακολουθήσει για την ανάπτυξη των πιλοτικών έργα 600 ΜW. Τα έργα θα λάβουν κι επενδυτική ενίσχυση με χρηματοδότηση που θα διασφαλισθει από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών.

Αντισταθμιστικά οφέλη

Δράση αναμένεται να αναλάβει άμεσα το ΥΠΕΝ, και μάλιστα προσωπικά ο ίδιος ο υπουργός κ. Σκυλακάκης, για το θέμα των αντιδράσεων. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει επαφές με φορείς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης των περιοχών που θα φιλοξενήσουν υπεράκτια αιολικά πάρκα κομίζοντας ισχυρά αντισταθμιστικά οφέλη. Πεποίθηση του υπουργού είναι ότι τα υπεράκτια αιολικά μπορούν να προσφέρουν προοπτικές ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων για τον τουριστικό κλάδο και αυτό που θα επιχειρήσει είναι να ενθαρρύνει τη συνεργασία τουριστικής και αιολικής βιομηχανίας. Αναφέρει μάλιστα το παράδειγμα αιολικού πάρκου της RWE στην παραλία του Μπράιτον στην Αγγλία, γύρω από το οποίο δραστηριοποιούνται πέντε εταιρείες προσφέροντας εκδρομές με σκάφος για να το δουν οι τουρίστες από κοντά. Το αντισταθμιστικό πακέτο μέτρων του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει και μεγάλες εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τους κατοίκους των περιοχών που θα έχουν οπτική επαφή με τα αιολικά πάρκα.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Οθωνοί - Οτράντο: Δεν τα κατάφερε ο Σπύρος Χρυσικόπουλος.

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) diapontia.gr

Δρομολόγια πλοίων για τα Διαπόντια Νησιά. - diapontia.gr

ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά". - diapontia.gr

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Επικοινωνία με τη σελίδα diapontia.gr