"Οι ανεμογεννήτριες θα στραγγαλίσουν τα Διαπόντια Νησιά."

 Ηχηρή αντίσταση πλήθους φορέων της Κέρκυρας.




 

Την κάθετη αντίθεσή του στο σχέδιο εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικού πάρκου στα Διαπόντια Νησιά –το βορειοδυτικότερο άκρο της Ελλάδας- εκφράζει πλήθος φορέων της Κέρκυρας. Το θέμα μονοπωλεί το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας και των συλλογικών της φορέων, που βλέπουν τον κίνδυνο η εγκατάσταση του πάρκου ανεμογεννητριών να προκαλέσει αλυσιδωτές, καταστροφικές συνέπειες για τον τόπο, που έχει, μέχρι σήμερα, χαρακτηριστεί «ο μικρός παράδεισος στο Ιόνιο».  Πρόκειται για την πρόταση του  Σχεδίου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑΥΑΠ), που προβλέπει την εγκατάσταση στη θάλασσα, μεταξύ των νησιών των Οθωνών, της Ερείκουσας και του Μαθρακίου, δεκάδων τεράστιου μεγέθους  ανεμογεννητριών.

Το θέμα προέκυψε όταν η  Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) έδωσε στη δημοσιότητα, προς διαβούλευση,  το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Σύμφωνα με αυτό, προκρίνονται  12 περιοχές της χώρας για ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ), μεταξύ των οποίων  και η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα Διαπόντια Νησιά. Το Σχέδιο προβλέπει ένα πολύγωνο, στη θάλασσα μεταξύ των  τριών νησιών με εγκατάσταση ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 200MW, με το επικρατέστερο μοντέλο να έχει διάμετρο 236 μέτρα και ύψος 280 μέτρα! Το Σχέδιο και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  τέθηκαν  σε διαβούλευση, που ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου, απορρίπτονται ωστόσο από όλους τους φορείς, οι οποίοι «δεν αναγνωρίζουν την εγκυρότητα του σχεδίου ΕΠΑΥΑΠ και της συνακόλουθης ΣΜΠΕ»

 

Γιατί όχι

 

Οι  κάτοικοι των Διαποντίων, αλλά και σύσσωμη η κερκυραϊκή κοινωνία, αντιτίθενται στις ανεμογεννήτριες αν και δηλώνουν ότι «δεν είμαστε αντίθετοι στις ΑΠΕ αρκεί αυτές να συνεισφέρουν στην προστασία και να μην κακοποιούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας»

• Κατ’ αρχάς η  περιοχή  περιλαμβάνεται σε  δύο ζώνες Natura 2000  (Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά και Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Θαλάσσια περιοχή Διαπόντιων Νησιών»). Η περιοχή είναι σημαντικό πέρασμα για τη μετανάστευση, αλλά και για το φώλιασμα σημαντικών ειδών, έτσι η  απειλή απώλειας και εκτοπισμού της ορνιθοπανίδας και των θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών είναι υπαρκτή.

• Η καταστροφή του υποθαλάσσιου βιότοπου θα διώξει όλα τα ιχθυοαποθέματα από την περιοχή με αποτέλεσμα την εξόντωση της παράκτιας αλιείας και την οικονομική καταστροφή  αλιέων της ευρύτερης περιοχής.

• Οι εκατοντάδες γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες θα χρειαστούν για τη στήριξή τους εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα σκυρόδεμα, που θα ριχτούν στη θάλασσα και θα αλλοιώσουν το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ λόγω των υποσταθμών στη θάλασσα που θα χρειαστούν, αλλά και των γραμμών μεταφοράς υπερυψηλής τάσης, τα νησιά θα μετατραπούν σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

• Η ήδη προβληματική συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών με το διοικητικό τους κέντρο, την Κέρκυρα,  θα επιβαρυνθεί επιπλέον, αφού διασχίζει το πολύγωνο της περιοχής που χωροθετείται για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών.

• Το προτεινόμενο ΕΠΑΥΑΠ και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αποκλίνουν σε τεράστιο βαθμό από τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς που ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά στις αποστάσεις των αιολικών πάρκων από τις ακτές. Στο Εθνικό Σχέδιο και τη Στρατηγική Μελέτη τηρείται μια ελάχιστη απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου από τη νοτιοδυτική ακτή των Οθωνών, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος απόστασης από τις ακτές είναι 14,5 ναυτικά μίλια για τα υφιστάμενα έργα και 33 ναυτικά μίλια για τα έργα υπό αδειοδότηση.

• Οι συνέπειες στον τουρισμό και άρα στην οικονομία, θα είναι ολέθριες. Σήμερα στους Οθωνούς, την Ερείκουσα και το Μαθράκι αναπτύσσεται μια ήπια τουριστική ανάπτυξη, με φιλοξενούμενους ανθρώπους που επιθυμούν να απολαμβάνουν την ηρεμία και την ομορφιά της φύσης. Αυτή η δυνατότητα θα εξαφανιστεί με την ηχητική, οπτική  και περιβαλλοντική ρύπανση από τη λειτουργία του αιολικού πάρκου.

• Στη μελέτη δεν αναφέρεται η τύχη της περιοχής μετά  από 20-25 χρόνια που είναι το όριο ζωής των ανεμογεννητριών. Θα μετατραπεί η θάλασσα των Διαποντίων σε ένα απέραντο νεκροταφείο από παλιοσίδερα, με χιλιάδες τόνους μπετόν και υπόγειες και υπέργειες καλωδιώσεις; 

 

Σύσσωμη αντίδραση

 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι μετά τη δημοσιοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την ανάπτυξη Αιολικού Πάρκου στα Διαπόντια Νησιά, έχουν εκφράσει την αντίθεση τους και οι τρεις  βουλευτές (Α. Αυλωνίτης - ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δ. Μπιάνκης - ΠΑΣΟΚ και Στέφανος Γκίκας - ΝΔ). Ομόφωνο όχι στις ανεμογεννήτριες στη συγκεκριμένη περιοχή είπαν με ψηφίσματα τους τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας, στο οποίο υπάγονται διοικητικά τα Διαπόντια, όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιόνιων Νησιών . «Απαιτούμε την εξαίρεση της θαλάσσιας περιοχής των Διαπόντιων νησιών μας από κάθε μελλοντική εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών σταθμών και επιφυλασσόμαστε για τυχόν νομικές ενέργειες στην περίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης» αναφέρεται στο ψήφισμα του Δ.Σ. Οι αντιδράσεις για το Αιολικό Πάρκο συνεχίζονται και σε επίπεδο οικονομικών, τουριστικών, επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων ενώ αποφασισμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι των τριών νησιών:  «Εμείς, που ζούμε στα νησιά αυτά, που είμαστε επί χρόνια ξεχασμένοι και που η κεντρική εξουσία μάς αποκαλεί ακρίτες κατά το δοκούν, δηλώνουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον μας, αλλά και για την οικονομία και τη ζωή μας και δε θα την επιτρέψουμε» αναφέρουν.

Να θυμίσουμε ότι οι αποφάσεις των αυτοδιοικητικών οργάνων έχουν πλέον μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Τις  τελικές αποφάσεις, για το αν θα εγκατασταθούν ή όχι ανεμογεννήτριες στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κέρκυρας και των τριών μικρών νησιών, αναμένεται να πάρουν τα συναρμόδια υπουργεία. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, Δεκέμβριο ή Ιανουάριο 2024 θα γίνει η  έγκριση του εθνικού προγράμματος με ΚΥΑ και αμέσως μετά  θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις τεχνικές μελέτες και ΣΜΠΕ. Προς το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να υποβληθούν προς έγκριση οι μελέτες στις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κατόπιν θα οριοθετηθούν με προεδρικό διάταγμα τα θαλάσσια οικόπεδα, εντός των περιοχών που θα αναπτυχθούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι διαγωνισμοί.Όλα αυτά, εφόσον δεν καρποφορήσουν οι ενέργειες των φορέων της Κέρκυρας που αντιτίθενται σε αυτό. Όπως είπε στην «Εποχή» ο αντιδήμαρχος Διαποντίων Δημήτρης Κατέχης «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πείσουμε τους αρμόδιους ότι οι ανεμογεννήτριες θα καταστρέψουν την περιοχή μας. Είναι παράνομες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, γι αυτό και εκτός από τις άλλες ενέργειες μας, θα προσφύγουμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, θα κινητοποιήσουμε όποιον μπορούμε».

 

Πηγή: Εφημερίδα Η Εποχή.

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Οθωνοί - Οτράντο: Δεν τα κατάφερε ο Σπύρος Χρυσικόπουλος.

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) diapontia.gr

Δρομολόγια πλοίων για τα Διαπόντια Νησιά. - diapontia.gr

ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά". - diapontia.gr

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Επικοινωνία με τη σελίδα diapontia.gr