Κάλεσμα Ορειβατικού Συλλόγου για ενιαία διεθνή σηματοδότηση μονοπατιών της Κέρκυρας.

 Συνεργασία και συντονισμό προτείνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Κέρκυρας σε όλους τους κερκυραϊκούς συλλόγους που ασχολούνται με την πεζοπορία και τις ορεινές διαδρομές. Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο Ορειβατικός Σύλλογος, παρατηρούνται συχνά πολλαπλές σηματοδοτήσεις σε μονοπάτια της κερκυραϊκής φύσης, γεγονός που καταγράφεται αρνητικά από επισκέπτες πεζοπόρους.  

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι οι Σύλλογοι να μιλήσουν με μια φωνή στους φορείς και να συνεργαστούν για την οργανωμένη σηματοδότηση των διαδρομών με τα διεθνή στάνταρ. 

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς:

Ομάδα Πεζοπορίας Αχαράβης

Πεζοπορικός Σύλλογος Μαραθιάς
Corfu Mountain Trail
Corfu Runners
Corfu Trail
Goats Trail
Kassios Dias
Mountain Lovers
Nymfes Waterfall Trail
South Corfu Runners

Φίλες και φίλοι,
Το κοινό μας πάθος για την πεζοπορία και το ορεινό τρέξιμο οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε σημαντική βελτίωση του δικτύου των μονοπατιών στην Κέρκυρα: όλοι συνδράμουμε στο καθάρισμα των υπαρχόντων και στην ανακάλυψη των ξεχασμένων διαδρομών.

Σκεφτήκαμε όμως ότι μάλλον είναι ώρα να κάνουμε μαζί ένα βήμα μπροστά.
Παρατηρούμε τελευταία κριτικές από διάφορες πηγές (δημόσιες και μη) που αναφέρονται στα μονοπάτια του νησιού μας. Τα blog πεζοπόρων είναι γεμάτα με αρνητικές αναφορές στη χαώδη σηματοδότηση: διαβάζουμε συνέχεια σχόλια όπως: “too many colours”, “confusing signposts” κλπ. Το πρόσφατο άρθρο της Καθημερινής χτύπησε ένα ακόμη καμπανάκι:

“Ωστόσο, δεν υπάρχει καλός συντονισμός και κάθε εμπλεκόμενος (πεζοπόροι, δρομείς,διοργανωτές αγώνων, ποδηλάτες) χρησιμοποιεί διαφορετική σηματοδότηση, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να περπατά στα μονοπάτια βλέποντας ένα πλήθος πινακίδων διαφορετικού χρώματος αντί για διακριτική σήμανση”.

Συνδυάσαμε όλα αυτά με τις επαφές που μαθαίνουμε ότι παρασκηνιακά συμβαίνουν μεταξύ φορέων θεσμοθετημένων και άτυπων ομάδων με σκοπό τη δήθεν αξοποίηση των μονοπατιών, η οποία όμως δεν λαμβάνει υπόψη και παρακάμπτει όσους καθημερινά τα συντηρούν και τα χρησιμοποιούν.

Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να συντονιστούμε, να μην τρέξουμε πίσω από τα γεγονότα αλλά να τα ορίσουμε εμείς, εφαρμόζοντας επιτέλους τους σύγχρονους διεθνούς κανόνες για τη πεζοπορική σηματοδότηση (μόνιμη, αραιή και αμφίδρομη σήμανση δικτύου μονοπατιών που διασταυρώνονται μεταξύ τους) και για τους αγώνες ορεινού τρεξίματος (πυκνή, μονόδρομη και προσωρινή σήμανση μιας μεγάλης διαδρομής).

Κανένας από μας δεν έχει κυριαρχία ή αποκλειστικότητα σε κανένα μονοπάτι, αν και φυσικά κάθε ομάδα γνωρίζει καλύτερα από όλους και προσέχει την περιοχή της.

Μπορούμε να διατηρήσουμε ο καθένας τις ιδιαιτερότητες του, την οργάνωση του κάθε ξεχωριστού αγώνα και την επιμέλεια των μονοπατιών της περιοχής του αλλά ταυτόχρονα να καταλήξουμε σε μια ενιαία σηματοδότηση που δεν θα προκαλεί σύγχυση σε πεζοπόρους και αθλητές, Κερκυραίους ή επισκέπτες. Το ότι στην Κέρκυρα δραστηριοποιούνται πολλές ομάδες πρέπει να γίνει πλεονέκτημα, όχι σημείο αδυναμίας.

Μπορούμε και πρέπει να μιλήσουμε με μια φωνή στους φορείς, στα ιδιωτικά συμφέροντα που καταπατούν τη φύση και τα μονοπάτια και στους άλλους χρήστες που πιστεύουν ότι έχουν δικαίωμα να τα ρημάξουν με μηχανικά μέσα.

Οι περισσότεροι από εμάς περπατάμε και τρέχουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχουμε διαπιστώσει πόσο υστερούμε όχι μόνο σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά και με άλλα ελληνικά νησιά.

Ως Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κέρκυρας έχουμε ήδη ξεκινήσει μία σηματοδότηση ακολουθώντας όσο μπορούμε τους διεθνείς κανόνες. Δεν θέλουμε όμως να βάλουμε καμία “σφραγίδα” μας πάνω σε αυτή: η μοναδική πυξίδα πρέπει να είναι οι σύγχρονες διεθνείς οδηγίες.

Οποιαδήποτε ιδέα, πρόταση και βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη. Η προσπάθεια θα πετύχει μόνο εφόσον γίνει κοινό έργο όλων των ομάδων και των συλλόγων του νησιού.

Σας επισυνάπτουμε αρχείο με τη νομοθεσιά, τις διεθνείς οδηγίες σηματοδότησης και παραδείγματα σηματοδότησης από άλλα ελληνικά νησιά.
Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. του Πεζοπορικού Ορειβατικού Συλλόγου Κέρκυρας

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) diapontia.gr

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά".

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)