Η αδειοδότηση των υδατοδρομίων Ερείκουσσας, Μαθρακίου και Οθωνών βρίσκεται σε ώριμη φάση...

 Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» Τάσο Γκόβα τον Οκτώβριο ξεκινούν στο Ιόνιο με βάση την Κέρκυρα οι δοκιμαστικές πτήσεις των υδροπλάνων, οι οποίες θα επεκταθούν και στα άλλα δυο αδειοδοτημένα υδατοδρόμια των Παξών και της Πάτρας, με στόχο την Άνοιξη του 2022 και στο άνοιγμα της νέας τουριστικής σεζόν να αρχίσουν οι εμπορικές πτήσεις.


Όπως μάλιστα τονίζει στην "Ε" ο κ. Γκόβας, η αδειοδότηση των υδατοδρομίων σε Ερείκουσα, Μαθράκι και Οθωνούς βρίσκεται σε ώριμη φάση, ώστε να ενταχθούν σύντομα στο δίκτυο, ενδεχομένως μέχρι την Άνοιξη, ενώ έχουν υποβληθεί προς έγκριση οι τεχνικοί φάκελοι που αφορούν σε εκείνα της Ζακύνθου, της Λευκάδας, του Μεγανησίου, της Ιθάκης και της Κεφαλονιάς.


«Ο τελικός στόχος συμπεριλαμβανομένου και του υδατοδρομίου των Ιωαννίνων είναι να έχουμε 12 υδατοδρόμια στην ευρύτερη περιοχή σε επαρκές πτητικό έργο ώστε να είναι βιώσιμο το project. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ωστόσο με νόμο του 2020 μειώνεται σημαντικά πλέον ο χρόνος αδειοδότησης των περιφερειακών υδατοδρομίων, καθώς εξαιρούνται από την υποχρεωτικότητα έγκρισης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και υποχρεούνται σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις με πιο απλές διαδικασίες και σημαντικά λιγότερα χρονοβόρες», ανέφερε ο κ.Γκόβας.


Demo πτήσεις


Οι demo πτήσεις, όπως τόνισε στην «Ε» ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ Σπύρος Ζερβόπουλος θα γίνουν τον Οκτώβριο στο λιμάνι της Κέρκυρας, σε χώρο που έχει ήδη προβλεφθεί (αριστερά από την πύλη εισόδου), ενώ ο υπάρχων εξοπλισμός (πλωτές προβλήτες, στεγασμένοι χώροι για check in επιβατών κ.α.)που απαιτείται έχει ήδη εξασφαλιστεί από τον Οργανισμό.



Σημειώνεται ότι δοκιμαστικές πτήσεις είχαν γίνει και τον Νοέμβριο του 2017, με σκοπό να ξεκινήσουν σύντομα οι εμπορικές πτήσεις, ωστόσο ποτέ δεν βρήκαν τον δρόμο της απογείωσης. «Στο παρελθόν δεν υπήρχε μεγάλο δίκτυο υδατοδρομίων για να μπορεί να είναι βιώσιμο το εγχείρημα», τόνισε ο κ.Ζερβόπουλος.
Σημειώνεται ότι για να θεωρηθεί βιώσιμη μια επένδυση σε υδροπλάνα θα πρέπει να υπάρχει ένα δίκτυο 5-8 υδατοδρομίων και να πραγματοποιούνται ημερησίως 4 ,5-5 ώρες πτήσης.


Το πτητικό έργο
 

Το πτητικό έργο στα Ιόνια Νησιά θα αναλάβουν τρεις εταιρείες μέχρι στιγμής. Η Grecian Air Seaplanes (σύμπραξη Γερμανών επενδυτών , μέσω της εταιρείας Axionair Limited και της «Ελληνικά Υδατοδρόμια»), η Hellenic Seaplanes και η IPPIAS Airlines. Οι πρώτες δυο μάλιστα εταιρείες δρομολογούν ήδη την έλευση των πρώτων δυο υδροπλάνων για την καθεμία, χωρητικότητας έως 19 θέσεις έκαστο.



Όσον αφορά το κόστος εισιτηρίου σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hellenic Seaplanes Νικόλα Χαραλάμπους θα έχει εκ των πραγμάτων ανώτατο όριο γύρω στα 90 ευρώ και θα διαμορφώνεται αναλόγως των χρονικών αποστάσεων και της ζήτησης που έχει το εκάστοτε δρομολόγιο. Οι πτήσεις πάντως δεν θα ξεπερνούν τα 45 λεπτά.

Συνέργεια με την κρουαζιέρα

Στο σχεδιασμό πάντως των εταιρειών προβλέπεται και η συνέργεια με την κρουαζιέρα με περιηγητικές πτήσεις διάρκειας 10-30 λεπτών πάνω από τοπικά ή γειτονικά αξιοθέατα. Επιπλέον σύμφωνα με τον κ. Γκόβα θα υπάρχει σύνδεση και με το Πρίντιζι της Ιταλίας με αμφίβια υδροπλάνα που θα ξεκινήσουν κι αυτά την λειτουργία τους την ερχόμενη Άνοιξη. «Θεωρούμε ότι τα οφέλη από τα υδροπλάνα θα είναι πολλαπλά από την χρήση, καθώς θα εξυπηρετούν με ασφάλεια, ταχύτητα κι ευελιξία σε 12μηνη βάση το επιβατικό κοινό. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μετακίνηση αυθημερόν κάτι που δεν επιτυγχάνεται τόσο εύκολα με άλλα μέσα μεταφοράς. Επιπλέον θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, καθώς θα προσλαμβάνεται προσωπικό από τα μέρη όπου θα αναπτυχθούν τα υδατοδρόμια», δήλωσε ο κ.Γκόβας.

Εξάλλου, όπως τονίζει ο κ.Χαραλάμπους η ελαστικότητα προσαρμογής του χώρου των υδροπλάνων, είτε πρόκειται για οργανωμένη πτήση, είτε για μεταφορά εμπορευμάτων, είτε για αεροδιακομιδή ασθενών είτε για chartered πτήσεις, προσφέρει τη δυνατότητα να προσεγγίσει πολλά και διαφορετικά target groups επιβατών, με συνολικό αριθμό που σύμφωνα με εκτιμήσεις μας θα ξεπερνά το ένα εκατομμύριο με την πλήρη ανάπτυξη του στόλου υδροπλάνων της εταιρείας σε όλη τη χώρα και με προσδοκώμενα έσοδα που θα ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) | www.diapontia.gr

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Ξεκινούν τον Μάιο οι ημερήσιες κρουαζιέρες στα Διαπόντια Νησιά από το ΠΗΓΑΣΟΣ.

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.