Καλλιτεχνικός σταθμός του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου στο Χωριό Οθωνών.

 


Μνημόνιο συνεργασίας για την εγκατάσταση και λειτουργία καλλιτεχνικού σταθμού του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου υπεγράφη μεταξύ του πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητή Ανδρέα Φλώρου, του αναπληρωτή καθηγητή Γιάννη Δεληγιάννη, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα συντονιστή και του διαχειριστή του χώρου «Καλογέρου» στη συνοικία Χωριό, στους Οθωνούς, Διονύση Δημουλίτσα.

Το μνημόνιο προβλέπει τη διευρυμένη λειτουργία του Καλλιτεχνικού Σταθμού «Καλογέρου» του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας με τον προγραμματισμό δράσεων πολιτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχόμενου, με συμμετοχή καθηγητών, διδακτορικών και μεταπτυχιακών φοιτητών, αποφοίτων και συνεργαζόμενων καλλιτεχνών, καθώς και τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας.

«Στόχος του μνημονίου είναι οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί που θα επισκεφθούν τον χώρο "Καλογέρου" και θα εργαστούν σε αυτόν, να νιώσουν πως αποτελούν λειτουργικά μέλη της τοπικής κοινότητας. Γι' αυτό τον σκοπό, κατά την έλευσή τους θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ελάχιστους, μόνιμους κατοίκους των Οθωνών, που αποτελεί και το ακροδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, να ενημερωθούν σχετικά με την εφαρμογή διαδικασιών της βιωσιμότητας της περιοχής που υποστηρίζονται ενεργά από τους περίοικους, αλλά και να ενασχοληθούν με τον καλλιτεχνικό σταθμό (zero waste, climate positive actions)» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Γιάννης Δεληγιάννης.

Ο καλλιτεχνικός σταθμός του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας βρίσκεται στον πρώτο παραδοσιακό οικισμό Χωριό Οθωνών, σε υψόμετρο 300 μέτρων, στον οποίο διαμένουν κάτοικοι καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Το πέτρινο κτίριο που θα τον φιλοξενεί, κατασκευάστηκε το 1844 και είναι πρόσφατα ανακαινισμένο με τη χρήση τοπικών υλικών και τεχνοτροπίας, βασισμένο στην τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του νησιού αποτελεί χαρακτηρισμένη περιοχή Natura συμπεριλαμβανομένης και θαλάσσιας περιοχής που του περιβάλλει.

Στο πλαίσιο της υπογραφής του μνημονίου, τα στελέχη του Ιονίου Πανεπιστημίου συνάντησαν μέλη της τοπικής κοινωνίας και συζήτησαν τις προοπτικές ανάπτυξης πολιτιστικών δράσεων.

Όπως δήλωσε ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, «η έναρξη λειτουργίας του καλλιτεχνικού σταθμού του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας στους Οθωνούς, ένα τόπο πλούσιο σε φυσική ομορφιά, ιστορία, παράδοση και πολιτισμό, σηματοδοτεί την έναρξη μιας ιδιαίτερα ωφέλιμης συνεργασίας για τους καλλιτέχνες μας. Παράλληλα, διευρύνει την παρουσία του Ιδρύματός μας στην φυσική του έδρα, το Ιόνιο Πέλαγος, σε μια περιοχή ακριτική, δημιουργώντας ισχυρές προοπτικές εποικοδομητικής συνέργειας με την τοπική κοινωνία. Είναι σημαντικό το γεγονός πως οι καλλιτέχνες και ερευνητές μας θα έχουν πλέον στην διάθεσή τους ένα μοναδικό και ιδιαίτερου κάλλους περιβάλλον δημιουργίας και έκφρασης το οποίο μπορούν να εντάξουν στην καθημερινότητα τους. Η στήριξη της ευρύτερης κοινότητας αποτελεί στόχο μας και θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε ώστε να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη συνεργασία αυτή».


πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) | www.diapontia.gr

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Ξεκινούν τον Μάιο οι ημερήσιες κρουαζιέρες στα Διαπόντια Νησιά από το ΠΗΓΑΣΟΣ.

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.