3 παραλίες υπό παρακολούθηση στα Διαπόντια ΝησιάΠενήντα παραλίες στα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων θα εξεταστούν με Drones ώστε να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι ακτές απειλούνται με αποτέλεσμα πάνω από 350 χιλιόμετρα ακτογραμμής να κινδυνεύουν λόγο της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, με διάβρωση. Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ήταν ομιλητής σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για την έναρξη του προγράμματος LIFE-IP. Στην ημερίδα παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Ενέργειας και Περιβάλλοντος Διονύσιος Τσούκας και Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής Σπύρος Γαλιατσάτος.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στο εν λόγω πρόγραμμα εντάχθηκε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προκειμένου να εξεταστεί η διάβρωση σε 50 παραλίες των νησιών μας και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Εκτός της ΠΙΝ στο έργο συμμετέχουν ακόμη δύο Περιφέρειες (Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας) και 5 Δήμοι (Κατερίνης, Κομοτηνής, Λάρισας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού και Ρόδου), τα οποία θα αποτελέσουν και “καλά παραδείγματα” προσαρμογής για άλλες περιοχές.
“Στην πράξη θα χρησιμοποιήσουμε drones για να εξετάσουμε τις 50 παραλίες στα νησιά μας, ώστε να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που απειλούν με διάβρωση τις ακτές μας. Μιλάμε για μια ακτογραμμή 1.056 χλμ. εκ των οποίων υπολογίζουμε ότι βρίσκονται σε κίνδυνο 355χλμ λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας που απειλεί όλη τη Μεσόγειο”, εξήγησε ο κ. Γαλιατσάτος, παρουσιάζοντας στην ημερίδα τον έλεγχο των νησιών του Ιονίου που θα επιχειρηθεί μέσω της πιλοτικής εφαρμογής.
“Η κλιματική αλλαγή συντελείται ήδη, δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι. Πρέπει να υιοθετήσουμε δράσεις και έργα που θα μειώσουν τις συνέπειες της. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η αύξηση των θερμοκρασιών, η άνοδος της θάλασσας, οι κλιματικές εκδηλώσεις που συνεπάγονται κινδύνους όπως πλημμύρες ή ξηρασίες, γνωρίζουμε επιστημονικά ότι θα ενταθούν. Εμείς από την πλευρά μας, οφείλουμε να δράσουμε προς όφελος των τοπικών κοινωνιών για να εξασφαλίσουμε τα οικοσυστήματα, την ανθρώπινη υγεία και την καλή διαβίωση. Ενώνουμε λοιπόν τις προσπάθειές μας, μαζί με εκείνες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο για να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Οι ακτές μας και οι οικολογικά ευαίσθητες περιοχές πρέπει να προστατευθούν και εμείς φροντίζουμε να εκμεταλλευόμαστε όσα κοινοτικά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις μπορούμε στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
Η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος με το ακρωνύμιο LIFE IP-AdaptInGR, που αφορά στην προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου 2018 μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Υπουργείου Περιβάλλοντος και έχει 8ετή διάρκεια.
Η πιλοτική δράση με την οποία συμμετέχει η ΠΙΝ στο έργο αφορά στην αποτύπωση, παρακολούθηση και καταγραφή της διάβρωσης των ακτών της ΠΙΝ με τη χρήση μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων (Unmanned Aerial Vehicles-UAVs), ώστε να προσδιοριστούν οι πιο ευάλωτες στη παράκτια διάβρωση περιοχές και στη συνέχεια να καταστεί δυνατή η προστασία τους και συνεπώς η αύξηση της ανθεκτικότητάς τους και της προσαρμοστικότητάς τους σε μελλοντικές κλιματικές αλλαγές.
Η παρακολούθηση της διάβρωσης θα γίνει σε 50 παραλίες συνολικά και η επιλογή των ακτών θα γίνει με βάση την υφιστάμενη κατάσταση της ακτογραμμής, δίνοντας έμφαση στις πιο τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές που ήδη παρατηρούνται φαινόμενα διάβρωσης, στις παράκτιες προστατευόμενες περιοχές, σε Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας. Πιο συγκεκριμένα, θα παρακολουθούνται για 6 συνεχόμενα έτη 15 παραλίες στην ΠΕ Κέρκυρας (10 παραλίες στην Κέρκυρα, 2 παραλίες στους Παξούς και 3 παραλίες στα Διαπόντια Νησιά), 11 παραλίες στην ΠΕ Λευκάδας (9 παραλίες στη Λευκάδα, 2 παραλίες στο Μεγανήσι), 14 παραλίες στην ΠΕ Κεφαλληνίας & Ιθάκης (12 παραλίες στην Κεφαλονιά, 2 παραλίες στην Ιθάκη) και 10 παραλίες στην ΠΕ Ζακύνθου.
φωτο: TripAdvisor

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) diapontia.gr

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά".

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)