Επιστολή κατοίκου στο diapontia.gr: Δεκάδες διακοπές ρεύματος σε Ερείκουσα και Οθωνούς λόγω κακοκαιρίας.

Με τις πρώτες φθινοπωρινές μπόρες οι κάτοικοι της Ερείκουσας, των Οθωνών και του Μαθρακίου δεν βιώνουν ένα ειδυλλιακό τοπίο αλλά μια καθημερινή αβεβαιότητα.

Δεκάδες πολύωρες διακοπές ρεύματος λόγω της πρόσφατης μπόρας που έπληξε Κέρκυρα και Διαπόντια Νησιά ανέτρεψαν για ακόμη μια φορά την καθημερινότητα των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών, υπονομεύοντας τη λειτουργία των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων φέρνοντας τους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες σε δύσκολη θέση.


Επιστολή μόνιμου κάτοικου Ερεικούσας στο diapontia.gr: 

 "Δε ξέρουμε πότε θα έχουμε ρεύμα και πότε θα μείνουμε στο σκοτάδι. Οι διακοπές ρεύματος ήταν δεκάδες και σίγουρα πάνω απο 50. Επικίνδυνες καταστάσεις για τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά. Συσσωρευμένα τα προβλήματα ενώ οι υποδομές είναι πεντικονταετίας.

Η ρίζα του προβλήματος είναι το παλιό δίκτυο ηλεκτρισμού που δημιουργήθηκε κατά τη περίοδο 1967-1973 και παραμένει ακατάλληλο για τις ανάγκες του 21ου αιώνα. Η αυξημένη τουριστική ζήτηση, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το επιβαρύνει, η συντήρηση παραμένει ελλειμματική και η πρώτη παρουσία έντονης βροχόπτωσης μας δημιουργεί ανασφάλεια. Οι κάτοικοι αναγκάζονται να φύγουν από το νησί αν δεν αποκατασταθεί πλήρως η κατάσταση μας." καταλήγει.

Πρόσφατα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης, μετά τις επισημάνσεις του Αντιδημάρχου Ερείκουσας για τη κατάσταση του δικτύου και τις δεκαδες διακοπες ρεύματος, υπέβαλε στη Βουλή δύο αναφορές προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τις συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος στην Ερείκουσα, τους Παξούς και τα Διαπόντια Νησιά ο οποίος επισήμανε «την πλήρη αποδιοργάνωση του δικτύου» και τις δυσκολίες στην υδροδότηση, το ιατρείο, τις επικοινωνίες και τον τουρισμό.

Τα προβλήματα δεν απορρέουν μόνο από την παλαιότητα των υποδομών, αλλά και από βλάβες σε κρίσιμα σημεία όπως υποσταθμοί. Για παράδειγμα, στις 16 Ιουνίου 2025 όλο το νησί της Ερείκουσας έμεινε χωρίς ρεύμα εξαιτίας βλάβης σε υποσταθμό της ΔΕΗ, γεγονός που οδήγησε την ΔΕΔΔΗΕ σε επιτόπια επέμβαση για αποκατάσταση με προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, όπως στις 20 με 21 Ιουνίου, για εργασίες συντήρησης από τις 10:00 έως τις 15:00, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ηλεκτροδότησης στην Ερείκουσα. Στην ίδια θέση βρίσκεται και η ευρύτερη περιοχή Πάνω Πάντας Οθωνών όπου διαχρονικά παρουσιάζονται προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αξίζει στην κοινότητα των Διαποντίων Νήσων να ζει με αυτάρκεια, ασφάλεια και αξιοπρέπεια και η πολιτεία οφείλει επιτέλους να δράσει ουσιαστικά.


Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Ταχύπλοο συγκρούστηκε με δύο ιστιοφόρα στην Ερείκουσα. (video)

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) - diapontia.gr

Δρομολόγια πλοίων για τα Διαπόντια Νησιά. - diapontia.gr

Κέρκυρα - Διαπόντια σε 15 λεπτά.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

Παναγιώτα Βλαντή: Ανανέωση στους μαγευτικούς Οθωνούς (φωτογραφίες)

Οθωνοί - Οτράντο: Δεν τα κατάφερε ο Σπύρος Χρυσικόπουλος.

Αδ. Γεωργιάδης: 16 Ιουνίου ξεκινούν οι πτήσεις προς Διαπόντια Νησιά.

Επικοινωνία με τη σελίδα diapontia.gr

Απογραφή 2021: Πρώτοι οι Οθωνοί σε πληθυσμό. 14% λιγότεροι κάτοικοι στα Διαπόντια. (αναλυτικά στοιχεία)