Κεντρική Κέρκυρα & Διαπόντια Νησιά στις πιο ελκυστικές περιοχές για τη χωροθέτηση μαρίνας.
Μόλις 10 νέες μαρίνες θα τεθούν σε λειτουργία στην ελληνική επικράτεια ως το 2030, εφόσον οι διαδικασίες αδειοδοτήσης συνεχίσουν στο ρελαντί, τη στιγμή που οι γείτονές μας, Κροατία, Ιταλία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, θερμαίνουν τον ανταγωνισμό. Με το νέο χωροταξικό πλαίσιο του τουρισμού να αναμένεται ως το τέλος του έτους, η χώρα μας, φιλοδοξεί να ανεβάσει ρυθμούς μες την επόμενη πενταετία.
Αναδεικνύοντας την ανάγκη επιτάχυνσης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, ανέβασε σε τουλάχιστον 60 τις νέες μαρίνες που θα πρέπει να μπουν στο παιχνίδι ως το 2030. Όπως είπε, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της μελέτης για την ανάπτυξη του δικτύου τουριστικών λιμένων της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας (ΕΜΑΕ), «το στοίχημα είναι να επιταχυνθούν η αδειοδότηση και τα υπόλοιπα βήματα που χρειάζονται».
Υπενθύμισε, δε, ότι από την έγκριση του masterplan του λιμένος Κέρκυρας χρειάστηκαν 5 χρόνια γραφειοκρατικών διαδικασιών για να φτάσουμε στις υπογραφές με τη Lamda Marinas Investments για τη μαρίνα mega yachts.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη χθεσινή παρουσίαση εστίασαν στην ανάγκη η χώρα μας να κάνει άλματα. Σύμφωνα με τη μελέτη, που εκπόνησαν ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Γεώργιος Βαγγέλας και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Θάνος Πάλλης, σήμερα στη χώρα μας αντιστοιχούν 1,1 θέσεις ελλιμενισμού ανά χλμ ακτογραμμής, όταν η Σουηδία που κατέχει τα πρωτεία μετρά 155,38 θέσεις ελλιμενισμού ανά χλμ.
Όσο για τους άμεσους ανταγωνιστές μας, η Ιταλία διαθέτει 961 μαρίνες και 181.000 θέσεις ελλιμενισμού συνολικά, ενώ με 167 μαρίνες και 18.179 θέσεις ελλιμενισμού, η Κροατία βρίσκεται μία θέση πάνω από την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Αντίστοιχα, η Τουρκία έχει 80 μαρίνες και 20.470 θέσεις ελλιμενισμού.
Από τη μελέτη, που αποτελεί την πρώτη χαρτογράφηση του εθνικού δικτύου τουριστικών λιμένων, προέκυψε ότι πανελλαδικά υπάρχουν 61 χωροθετημένες μαρίνες και συνολικά 18.652 θέσεις ελλιμενισμού, όμως από αυτές σε λειτουργία σήμερα είναι 39 μαρίνες με 12.336 θέσεις.
Σε αυτές προστίθενται 65 τουριστικά καταφύγια, αγκυροβόλια και ξενοδοχειακοί λιμένες, αθροίζοντας 4.156 θέσεις ελλιμενισμού, ενώ επιπλέον 3.118 θέσεις μοιράζονται μεταξύ 12 οργανισμών λιμένων και 39 δημοτικών λιμενικών ταμείων. Για πρώτη φορά καταμετρήθηκαν περίπου 12.000 θέσεις διαχείμασης σε χώρους εναπόθεσης και parking σκαφών. Όμως, όπως παρατήρησε, εχθές, παρουσιάζοντας τη μελέτη ο κ. Βαγγέλας, εκτός από την έλλειψη θέσεων, το δίκτυο χαρακτηρίζεται από γεωγραφική ασυνέχεια.
«Τα τελευταία 3 έτη, η Ελλάδα αποτελεί τον προορισμό με τη μεγαλύτερη ζήτηση από όλες τις χώρες της Μεσογείου για μεγάλα σκάφη αναψυχής και το ίδιο αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΕΜΑΕ, Σταύρος Κατσικάδης, κάνοντας λόγο και για μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι πιο ελκυστικές περιοχές της χώρας για τη χωροθέτηση μαρίνας είναι η Κεντρική Κέρκυρα και τα Διαπόντια Νησιά, η Σκιάθος, η Μύκονος, ο Πειραιάς και η Λευκάδα. Όπως ανέφερε ο κ. Βαγγέλας, το έλλειμα υποδομών εντοπίζεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όμως στο τοπ 15 βρίσκονται σήμερα οι δήμοι Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκης, Κασσάνδρας.
Σε επίπεδο περιφέρειας, η πιο ελκυστική είναι το Νότιο Αιγαίο, ενώ ακολουθούν τα Ιόνια Νησιά. Η κατάταξη έγινε βάσει πλήθους κριτηρίων από τις υποδομές, την τουριστική ανάπτυξη, τα δίκτυα ενέργειας ως τις δομές υγείας και τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Βεβαίως, σήμερα, το χαρτί το μαζεύει η Αττική, καθώς κατέχει ποσοστό 37% των θέσεων σε μαρίνες, ήτοι 4.570.
Πηγή: businessdaily.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου