Χαρίζονται κατσίκες – προθεσμία μέχρι 10 Απριλίου.

 


Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα νησί στην Ιταλία με τις αδέσποτες κατσίκες, που κυκλοφορούν ελεύθερες, αναπαράγονται ταχύτατα και είναι πλέον εξαπλάσιες των κατοίκων του νησιού, αναγκάζοντας τον δήμαρχο να καταφύγει σε μια ευρηματική λύση, να τις χαρίσει σε όποιον ενδιαφέρεται.


Ο λόγος για τον Ρικάρντο Γκούλο, δήμαρχο του Αλικούντι, ενός μικρού ηφαιστειογενούς νησιού στο βορειοδυτικό άκρο του Αρχιπελάγους των Αιολίδων της νότιας Ιταλίας, το όνομά του προέρχεται από παραφθορά του αρχαίου ελληνικού Ερικούσσα, όπως το είχαν ονομάσει οι Έλληνες εποικιστές επειδή ήταν γεμάτο με ρείκια. (Ίσως να μην είναι άσχετο και με το δικό μας νησί Ερεικούσα στο Ιόνιο Πέλαγος, βόρεια της Κέρκυρας στα Διαπόντια Νησιά.)


Η ιδέα του δημάρχου να χαρίζει κατσίκες τού ήλθε μετά από πρόσφατη απογραφή, σύμφωνα με την οποία οι κατσίκες, που κόβουν βόλτες στο νησί των πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων, όσο περίπου οι Παξοί, είναι έξι φορές περισσότερες από τους εκατό κατοίκους του Αλικούντι.


Οι κατσίκες συμβίωναν κάποτε αρμονικά με τους κατοίκους και αποτελούσαν πόλο έλξης τουριστών στο Αλικούντι μαζί με το ανενεργό ηφαίστειό του, αλλά ο αριθμός τους αυξήθηκε τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια, ώστε πλέον κατεβαίνουν από τα κατσάβραχα και σουλατσάρουν στο κατοικημένο τμήμα του νησιού προκαλώντας καταστροφές στη βλάστηση, σε κήπους, μπαχτσέδες και χωράφια, ενώ εισβάλλουν ακόμη και σε σπίτια. Έτσι ο δήμαρχος προέκρινε ως καλύτερη και πιο αλτρουιστική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος την πρωτοβουλία με σύνθημα «υιοθετείστε μια κατσίκα».

«Τα ζώα προκαλούν αρκετά προβλήματα στην περιοχή και όλο αυτό ξεκίνησε πριν χρόνια όταν κάποιος που ήθελε να γίνει κτηνοτρόφος τις μετέφερε εκεί αλλά τις εγκατέλειψε στην τυχή τους. Ο πληθυσμός των κατσικιών υπολογίζεται μεταξύ 600-800 ζώων κι όποιος θέλει μια κατσίκα έχει προθεσμία μέχρι τις 10 Απριλίου».


«Ούτε που διανοούμαστε ως ενδεχόμενο τη θανάτωση των ζώων, γι’ αυτό και προωθούμε την ιδέα να τα χαρίσουμε», λέει ο Γκούλο. «Οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλει αίτηση για μια κατσίκα, δεν χρειάζεται να είναι αγρότες, ούτε υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των ζώων που θα λάβει», πρόσθεσε.

Πηγή: limnosnea.gr

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) | www.diapontia.gr

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά".

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.

Ετοιμάζονται για γεώτρηση στο block2 της Κέρκυρας – Ενθαρρυντική εικόνα για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τα λιμάνια ν’ αγχώνουν τις πετρελαϊκές που συζητούν με ΟΛΚΕ και ΟΛΗΓ.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.