Και ο Δημήτρης Μπιάγκης αντίθετος με το αιολικό πάρκο Διαποντίων.

 


Το σχέδιο ανάπτυξης υπεράκτιου σταθερού αιολικού πάρκου στην περιοχή των Διαποντίων νησιών αποτελεί μια ακόμα κυβερνητική προσπάθεια, που επιχειρεί με λάθος τρόπο να προσεγγίσει το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και της παραγωγής πράσινης ενέργειας. Με σχεδιασμό που δεν αξιολογεί ορθά επιστημονικά δεδομένα και αρνείται να ακούσει τη φωνή των τοπικών κοινωνιών και της λογικής, επιχειρεί στο όνομα της δήθεν πράσινης ανάπτυξης να προχωρήσει σε μια επένδυση που μόνο οικονομικό όφελος προς ημετέρους θα αποφέρει, καταστρέφοντας έναν τόπο υψίστου κάλλους και γεωστρατηγικής σημασίας με επιπολαίες προσεγγίσεις και προχειρότητα.


Η επιλογή έχει γίνει προφανώς με καθαρά συγκυριακά οικονομικά κριτήρια εξυπηρετώντας ενδεχομένως και συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Δεν έχουν μελετηθεί οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες της σκοπούμενης επένδυσης, όπως προβλέπεται από τη διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία. Πέραν των προφανών αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, στην αλιεία και στη ναυσιπλοΐα, δεν λαμβάνεται υπόψη η σημαντική αρνητική επίπτωση της οπτικής ενόχλησης στα γειτονικά νησιά με αντίστοιχο κόστος στην αισθητική και την τουριστική ανάπτυξή τους.


Δεν είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη υποδομών πράσινης ενέργειας. Είμαστε η παράταξη που ανέδειξε και συνεχίζει να υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση με κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής και οικονομικής συνοχής. Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αιολικά πάρκα με πλωτές ανεμογεννήτριες σε θαλάσσιες περιοχές υψηλού ανεμολογικού δυναμικού, μακριά από ακτές, εκτός οπτικού πεδίου των νησιών, ενταγμένα σε υβριδικά ενεργειακά συστήματα με δυνατότητα έξυπνης διαχείρισης του ενεργειακού αποθέματος, με κατάλληλα αντισταθμιστικά οφέλη για τις διασυνδεδεμένες ενεργειακά κοινότητες, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με σοβαρό και τεκμηριωμένο σχεδιασμό και ανάλυση επιπτώσεων. Με επιστημονικότητα, διαύγεια και ευρεία κοινωνική συμμετοχή και αποδοχή, κυρίως από τους πολίτες που αφορά άμεσα.


Δημήτρης Μπιάγκης.

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) diapontia.gr

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Δρομολόγια πλοίων για τα Διαπόντια Νησιά. - diapontia.gr

ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά". - diapontia.gr

Τέλος στο αιολικό πάρκο Διαποντίων Νήσων.

Απογραφή 2021: Πρώτοι οι Οθωνοί σε πληθυσμό. 14% λιγότεροι κάτοικοι στα Διαπόντια. (αναλυτικά στοιχεία)