Η ιστορία του Τζέημς Κατέχης, αξιωματούχου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (1936-2001)

Απέκτησε τον βαθμό του Αξιότιμου Στελέχους στην Ανώτερη Εκτελεστική Υπηρεσία από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους το 1991.


Ο Τζέημς Κατέχης ήταν απόφοιτος του Auburn University και του Harvard University των ΗΠΑ. Εργάστηκε ως αντιπρόεδρος και επικεφαλής τεχνικός διευθυντής στην Miltec Corp. Κέρδισε το Auburn Engineering Achievement Award. Έλαβε επίσης το Βραβείο Strategic Defense Technical Achievements Award που δόθηκε από την American Defense Proparedness Association. Έλαβε τον βαθμό του Αξιότιμου Στελέχους στην Ανώτερη Εκτελεστική Υπηρεσία από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους το 1991.


Πριν ενταχθεί στην κυβερνητική υπηρεσία, ο Τζέιμς Κατέχης ήταν μηχανικός στην Thiokol Chemical Corporation, όπου συμμετείχε στον σχεδιασμό και τη διαχείριση προγράμματος τριών κατευθυνόμενων πυραύλων αέρος-αέρος, κινητήρων πυραύλων SAFEDUARD και κινητήρων διαστημικής εφαρμογής για τον πύραυλο SATURN.


Από το 1964 έως το 1971, ο Κατέχης εργάστηκε στη Στρατιωτική Διοίκηση Πυραύλων στο Redstone Arsenal, όπου εργάστηκε στο HELLFIRE, στο GLCP (κατευθυνόμενο βλήμα εκτοξευόμενου κανονιού), A-LAW (προηγμένο όπλο επίθεσης ελαφρού τανκ) και το πυραυλικό πυροβολικό MARS.Οι θέσεις στις οποίες εργάστηκε ο Κατέχης περιλαμβάνουν αυτή του επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης αναχαιτιστών στο Sentry Project. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το Sentry ήταν βασικό στοιχείο στο πρόγραμμα βαλλιστικής άμυνας των πυραύλων (BMD) του Στρατού των ΗΠΑ. 

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, υπηρέτησε ως αναπληρωτής διευθυντής έργου στο Army Aircraft Survivability Equipment Project στο Σεντ Λούις του Μιζούρι. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ηγήθηκε του τμήματος πρόωσης στη Διοίκηση του Συστήματος Διασφάλισης, η οποία ανέπτυξε το μοναδικό επιχειρησιακό αμυντικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων στο Δυτικό Κόσμο.

Ο Τζέημς Κατέχης στη παρουσίαση των επιτυχών αποτελεσμάτων της δοκιμής του προγράμματος Strategic Defense Initiative, Πεντάγωνο, Ιανουάριος 1991.


Ο Κατέχης έφερε εκτεταμένη τεχνική και διοικητική τεχνογνωσία στη θέση του project manager, για την οποία προήχθη στην Ανώτερη Εκτελεστική Υπηρεσία της κυβέρνησης. Συμμετείχε στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας πυραυλικών συστημάτων για το μεγαλύτερο μέρος της 30ετούς καριέρας του, 25 από τα οποία ήταν στον Στρατό των ΗΠΑ.


Ο Τζέημς Κατέχης απεβίωσε στις 15 Μαρτίου 2001 στη πόλη Φλώρενς της Αλαμπάμα. 


Πηγές: asmda.orglegacy.com


Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) diapontia.gr

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Δρομολόγια πλοίων για τα Διαπόντια Νησιά. - diapontia.gr

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά". - diapontia.gr

Τέλος στο αιολικό πάρκο Διαποντίων Νήσων.

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)