Μέτρα κατά της λαθροθηρίας τρυγονιών και στα Διαποντια Νησιά.

 

(Πηγή φωτογραφίας: komitee.de)

Στη λήψη επειγόντων μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση της εαρινής λαθροθηρίας στα Ιόνια Νησιά καλούνται να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες με εντολή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά.

Σκοπός είναι να υπάρξει εντατική θηροφύλαξη στην περιοχή, καθώς ο βασικός στόχος των λαθροθήρων είναι το τρυγόνι, το οποίο την άνοιξη μεταναστεύει από τις χώρες της Αφρικής προς την Ευρώπη που αποτελεί τόπο αναπαραγωγής.

Τα Ιόνια Νησιά αποτελούν τόπο ανάπαυσης των τρυγονιών και κάθε χρόνο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, παρατηρείται έντονη λαθροθηρία στην περιοχή. Τα επείγοντα μέτρα προστασίας θα έχουν αυξημένη διάρκεια φέτος, από 5 Απριλίου έως 31 Μαΐου, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Σύμφωνα με τα Τοπικά Σχέδια Δράσης προβλέπεται η σύσταση μονάδων περιπολίας από προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών και των Κυνηγετικών Οργανώσεων με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Οθωνούς, Μαθράκι, Παξούς, Αντίπαξους και Στροφάδες.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Η λαθροθηρία είναι ο χειρότερος εχθρός της ορνιθοπανίδας αλλά και των ίδιων των κυνηγών. Δίνουμε βάρος στην πρόληψη δημιουργώντας μια ισχυρή ασπίδα για τα είδη που απειλούνται από όσους παραβαίνουν τους νόμους».

Το εαρινό κυνήγι έχει απαγορευθεί στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Την άνοιξη τα Τρυγόνια και άλλα μεταναστευτικά πουλιά μεταναστεύουν από την υποσαχάρια Αφρική προς τους τόπους αναπαραγωγής τους στην Ευρώπη, με τα δυτικότερα σημεία της χώρας μας να αποτελούν αναγκαίο –και κρίσιμο για την επιβίωσή τους– σταθμό ξεκούρασης και ανεφοδιασμού.

Τα αποτελέσματα πρόσφατης επιστημονικής δημοσίευσης που βασίστηκε σε δεδομένα που συνέλεξε το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα σε συνεργασία με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, με τη χρήση ηχοκαταγραφικών αισθητήρων επιβεβαίωσαν πως το «ανοιξιάτικο κυνήγι» όπως αποκαλείται συχνά, συνεχίζεται ακάθεκτο σε νησιά του Ιονίου (δείτε ΕΔΩ).

Πηγή: dasarxeio.com

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) | www.diapontia.gr

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Ξεκινούν τον Μάιο οι ημερήσιες κρουαζιέρες στα Διαπόντια Νησιά από το ΠΗΓΑΣΟΣ.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά".