Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τα θαλάσσια αιολικά πάρκα αύριο 17/11/2023.
ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ: Μετά τα βουνά έρχεται η σειρά των θαλασσών μας.

Στις 31/10/2023 η ΕΔΕΥΕΠ, η αρμόδια αρχή διαχείρισης των δικαιωμάτων έρευνας και προσδιορισμού Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), ανακοίνωσε το σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Τα αρχικά της αρχής αυτής σημαίνουν "Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων". Το ότι η ίδια αρχή είναι υπεύθυνη για την διαχείριση των επενδύσεων σε εξορύξεις υδρογονανθράκων και των "πράσινων" επενδύσεων ανεμογεννητριών μοιάζει οξύμωρο. Γίνεται ωστόσο κατανοητό από το γεγονός ότι οι βιομηχανικές ΑΠΕ προϋποθέτουν ορυκτά καύσιμα για την λειτουργία και εξισορρόπησή τους και ότι οι ίδιες οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων επενδύουν σε ΑΠΕ. Η "μαύρη" και η "πράσινη" οικονομία δεν είναι ανταγωνιστικοί αλλά συμπληρωματικοί τομείς.

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε εκτιμά την ισχύ των αιολικών που μπορούν να αναπτυχθούν στη θάλασσα σε 12,4 GW και δεσμεύει 25 θαλάσσιες περιοχές, συνολικής έκτασης 2.712 τ. χλμ.

Υποτίθεται ότι έχει γίνει μια μακροχρόνια και πολυπαραγοντική έρευνα για την χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα. Μια ματιά ωστόσο στο χάρτη που παρουσιάστηκε σε αυτήν την εκδήλωση, τον οποίο επισυνάπτουμε, δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Οι "μελετητές" και "επιστήμονες" που εργάστηκαν για το θέμα κατάφεραν να προτείνουν περιοχές για τα θαλάσσια αιολικά, που:

1. Είναι επάνω σε μεταναστευτικούς διαδρόμους πουλιών.
2, Είναι μέσα ή ακριβώς δίπλα σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.
3. Είναι στο σύνολό τους σε απόσταση αναπνοής από τη στεριά (εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης των 6 μιλίων που έχει συμφωνηθεί με την Τουρκία), κάτι που τις καθιστά ιδιαίτερα ενοχλητικές οπτικά.
4. Είναι σε τουριστικά μέρη.
5. Είναι σε περιοχές που συχνάζουν θαλάσσια θηλαστικά ιδιαίτερα ευαίσθητα στις ανεμογεννήτριες.
6. Είναι σε ζώνες σημαντικές για την παράκτια αλιεία.

Συγκεκριμένα, τα μέρη που προτείνεται να μπουν οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες με βάση το χάρτη (επισυνάπτεται) είναι:

1η φάση: Η Αλεξανδρούπολη, το δέλτα του Έβρου και η βόρεια ακτή της Σαμοθράκης.
2η φάση: Η περιοχή των Αγ. Αποστόλων της Νότιας Εύβοιας, τα Διαπόντια Νησιά της Κέρκυρας, η Γυάρος, ο Πατραϊκός Κόλπος, το Πρασονήσι της Ρόδου, οι θαλάσσιες περιοχές βόρεια της Ελούντας και ανατολικά της Ζάκρου στην Κρήτη, η Δονούσα και η βόρεια Χίος.
3η φάση: Ο Αγ. Ευστράτιος, η νότια και δυτική Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κάσος, τα Αντικύθηρα, η Δονούσα (επέκταση), τα Ψαρά, ο κόλπος της Κύμης στην Εύβοια και η θαλάσσια περιοχή μπροστά στη Σητεία της Κρήτης.

Τα σχέδιά τους δεν πρέπει να περάσουν! Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, που έχουν ύψος μέχρι 270 μέτρα, θα αλλάξουν για πάντα την εικόνα του Αιγαίου και του Ιονίου!

Καταθέτουμε όλοι/ες τα σχόλιά μας στη δημόσια διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα υπεράκτια αιολικά, που διαρκεί μέχρι τις 30/11. H μελέτη είναι διαθέσιμη για λήψη εδώ: https://herema.gr/announcement-seia-ndp-owf/

Ο σχολιασμός της μελέτης γίνεται με αποστολή email στην Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (email: sec.dipa@prv.ypeka.gr).

Η Κίνησή μας θα διοργανώσει διαδικτυακή συζήτηση σε σχέση με το θέμα των υπεράκτιων αιολικών με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών και κατοίκων των περιοχών που πλήττονται την Παρασκευή 17/11 στις 20:00. Όποιος/α ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, μπορεί να στείλει email στο nisidesaigaiou@gmail.com με ένα σύντομο κείμενο όπου αναφέρεται σε ποια περιοχή κατοικεί και γιατί ενδιαφέρεται για το θέμα.

#SaveGreekSeas
#SaveGreekNature

Πηγή εικόνας: https://energypress.gr/news/dimosieytike-shedio-toy-ethnikoy-programmatos-gia-tin-yperaktia-aioliki-energeia-xekleidonei

Πηγή: Κίνηση για τη προστασία των Νησίδων.

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) diapontia.gr

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά".

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Ετοιμάζονται για γεώτρηση στο block2 της Κέρκυρας – Ενθαρρυντική εικόνα για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τα λιμάνια ν’ αγχώνουν τις πετρελαϊκές που συζητούν με ΟΛΚΕ και ΟΛΗΓ.

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.