Εγκρίθηκε επί της αρχής η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιονίο.

Με ευρεία πλειοψηφία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, εγκρίθηκε επί της αρχής η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.


Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας επισήμανε ότι «επεδείχθη εθνική ομοψυχία. Δεν υπήρξε το σύνηθες κλίμα αντεγκλήσεων. Είναι εξαιρετική η σημερινή ημέρα για την Βουλή. Ημέρα εθνικής συναίνεσης και ομοψυχίας, στο πλαίσιο της εθνικής συναίνεσης και η στάση του ΚΚΕ που θα δηλώσει «παρών».
 
Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, Κινήματος Αλλαγής, Ελληνικής Λύσης και ΜεΡΑ25 είναι επί της αρχής «υπέρ» ενώ το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών». Επιμέρους επιφυλάξεις για το άρθρο 4 που αφορά την αλιευτική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ 6 και 12 μιλίων εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση.
 
Έτσι το σχέδιο νόμου αναμένεται να λάβει την στήριξη 284 βουλευτών κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια στις 19 Ιανουαρίου. Το νομοσχέδιο προκαλεί μεταβολή – αύξηση των ορίων της Επικράτειας και με βάση το Σύνταγμα απαιτείται η διαπίστωση της σύμφωνης γνώμης της απόλυτης πλειοψηφίας του κοινοβουλίου (151 βουλευτών).
 
Αντίθεση από Ζουράρι
 
Ως διαφοροποίηση και από τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται η τοποθέτηση του Κώστα Ζουράρι ο οποίος δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών» καθώς όπως είπε το νομοσχέδιο «το μόνο που κάνει είναι να επεκτείνει μια τρύπα στο νερό». «Είμαστε νικημένη χώρα. Νικημένος ο ελληνικός λαός από το 1922 αλλεπάλληλα και το νομοσχέδιο δείχνει το φόβο μας. Δεν θα έπρεπε να γίνει τώρα η επέκταση. Υπάρχει μια βελτίωση που είναι κολοβή που φαίνεται στους Τούρκους και την διεθνή γνώμη. Δείχνουμε ότι με αυτή την προσπάθεια επανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας εξακολουθούμε να φοβόμαστε την Τουρκία» είπε ο κ. Ζουράρις.

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) | www.diapontia.gr

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Ξεκινούν τον Μάιο οι ημερήσιες κρουαζιέρες στα Διαπόντια Νησιά από το ΠΗΓΑΣΟΣ.

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.