Πρόταση ανέγερσης προτομής του Ι. Λισγαρά που εξορίστηκε στους Οθωνούς για την Ένωση. - diapintia.gr



Πρόταση για ανέγερση μνημείου προς τιμή του Ριζοσπάστη Βουλευτή της Ιονίου Βουλής Ιωάννη Λισγαρά που εξορίστηκε στους Οθωνούς σε κατάλληλο δημοτικό χώρο του νησιού προκειμένου να γίνει σημείο αναφοράς των αγώνων για Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα με στόχο τη μνήμη για την προσφορά του στον αγώνα. Πρωτοστάτησε μαζί με άλλους Επτανήσιους στις διεκδικήσεις του λαού μας για Δημοκρατία, δικαιοσύνη και Ελευθερία. Φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια μετά την Ένωση.


Ιωάννης Λισγαράς:

Το 1850 ο Ιωάννης Λισγαράς εκλέχτηκε στην Ιόνιο Βουλή και υπερψήφισε με τη σειρά του το ενωτικό ψήφισμα των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα.

Το 1851, λόγω των ενωτικών του θέσεων και της επιρροής του προς τον Επτανησιακό λαό τον οποίο καλούσε σε αγώνα, εξορίστηκε από τους Άγγλους στους Οθωνούς ως υποκινητής εχθροπραξιών κατά του καθεστώτος. Εξελέγη ξανά Βουλευτής της Ιονίου Βουλής το 1852 αλλά εμποδίστηκε να εισέλθει στην αίθουσα από βουλευτές που τάσσονταν κατά της Ένωσης. Επανερχόμενος στην Ζάκυνθο, ανέλαβε και πάλι τα συμβολαιογραφικά του καθήκοντα. Αγωνίστηκε υπέρ της Ενώσεως με άρθρα, ομιλίες προς τον Επτανησιακό λαό και επαναστατικές προκηρύξεις και συμμετείχε ενεργώς από το 1860, στο Ιταλοελληνικό Κομιτάτο της ενεργείας (όνομα εμπνευσμένο από τα ιταλικά «Comitati d' Azione»). Επρόκειτο για ριζοσπαστικές κινήσεις / μυστικές εταιρείες Επτανησίων κατά το 1860-1862 οι οποίες αποσκοπούσαν στην επανάσταση των Επτανήσιων και στην Ένωση. 

Μετά την Ένωση, το 1866, εξελέγη πρώτος Δήμαρχος Ζακυνθίων δια ψήφων 3000, επί συνόλου 3993 και διακρίθηκε για την τιμιότητα και τις άψογες διοικητικές και οικονομικές του ικανότητες.Το 1868 τον έπαυσε η κυβέρνηση Βούλγαρη, αλλά το 1869 η κυβέρνηση Ζαΐμη τον επανέφερε στο αξίωμά του. Ο Ιωάννης Λισγαράς εξήλθε από το δημόσιο βίο φτωχότατος. Πέθανε στις 8 Φεβρουαρίου 1872, απολαμβάνοντας το σεβασμό και την αγάπη των συμπατριωτών του για την εντιμότητα και το ήθος του.


Ιωσήφ Μονφεράτος:

Η κοινοβουλευτική του παρουσία υπήρξε αξιόλογη. Οι ομιλίες και οι παρεμβάσεις του στην Ιόνια Βουλή χαρακτηρίζονται από καθαρότητα και συνέπεια. Στην Θ΄ Βουλή μαζί με το συναθλητή του Ηλία Ζερ­βό-Ιακωβάτο ανέλαβαν εκ μέρους της ριζοσπαστικής κοινοβουλευτικής ομάδας να συντάξουν το ιστορικό ψήφισμα της Ένωσης το Νοέμβριο του 1850, η ανά­γνωση του οποίου ήταν η αφορμή για τη διάλυση εκείνης της Βουλής από τον Άγγλο αρμοστή. Το ψήφισμα εκείνο έκανε λόγο για το απαράγραπτο δικαίωμα του επτανησιακού λαού, όπως και κάθε λαού, στην ανεξαρτησία, την εθνικότητα και τη λαϊκή κυριαρχία. Το ψήφισμα εκείνο δεν αναφερόταν απλά στην Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, αλλά στην Ένωση όλων των Ελλήνων, στη συγκρότηση ενιαίου ελληνικού εθνικού κράτους.

Το τίμημα, όμως, των πολιτικών του αγώνων δεν ήταν μικρό, καθώς από νωρίς μπήκε στο στόχαστρο της Προστασίας. Δυο φορές οδηγήθηκε στην εξορία: την πρώτη φορά στους Οθωνούς για δέκα περίπου μήνες και τη δεύτερη στην Ερείκουσα, στη βόρεια άκρη του επτανησιακού συμπλέγματος, για περισσότερα από πέντε συνεχή χρόνια. Εκεί μάλιστα, παρά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, αρνήθηκε κατηγορηματικά δελεαστικές προτάσεις του καθεστώτος για απελευθέρωση, όπως εξάλλου και ο άλλος ριζοσπάστης αγωνιστής,

 ο Ηλίας Ζερβός-Ιακωβάτος, που εξορίστηκε στους Οθωνούς και στα Αντικύθηρα.

(Όταν το 1864 τα Επτάνησα ενώνονται με την Ελλάδα ο Ζερβός και ο Μομφεράτος αρνήθηκαν να υπογράψουν την Ένωση και δε συμμετείχαν στους πανηγυρισμούς.)


Λίγα λόγια για τη πρόταση:

1ο Η τοποθεσία της ανέγερσης θα οριοθετηθεί σε δημοτικό χώρο μετά τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινότητας και των κατοίκων του νησιού.

 2ο Προτείνεται αρχικά η δημιουργία μιας μεταλλικής προτομής με μαρμάρινη βάση η οποία θα έχει μια μεταλλική προέκταση που θα εγκιβωτιστεί μέσα σε τσιμέντο και θα τοποθετηθεί στο έδαφος ώστε για να αποφευχθεί και το ενδεχόμενο κλοπής. Η πρόταση μεταλλικής προτομής αντί μαρμάρινης προκύπτει για δυο λόγους, πρώτον για το οικονομικό κομμάτι που φτάνει σε ένα μεγάλο ποσό των 8.000 ευρώ και δεύτερον για το πιθανό σενάριο καταστροφής του. (Έχοντας κάνει μια μικρή έρευνα αγοράς το κόστος της μεταλλικής προτομής εκτός της βάσης φτάνει τα 4.000-5.000 ευρώ.)

3ο Τέλος θα δημιουργηθεί ένας τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και όλο το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά για την δημιουργία της προτομής. Τα υπόλοιπα όσον αφορά τις μετακινήσεις, την αγορά υλικών και την τοποθέτηση του θα είναι υποχρέωση της ομάδας που θα δημιουργηθεί. Για το σκοπό αυτό είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί μια μικρή ομάδα η οποία θα φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή.


Προς τιμή του Ζακυνθίου Ριζοσπάστη Βουλευτή της Ιονίου Βουλής, Ιωάννη Λισγαρά, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του χαρακτήρα του, τον αγώνα για Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα αλλά και την θυσία του για τον αγώνα που τον ανάγκασε να φτάσει μέχρι την εξορία του στους Οθωνούς, προτείνεται η άμεση ανταπόκριση των κατοίκων και των φίλων του νησιού μας αλλά και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου για να ολοκληρωθεί η κίνηση αυτή σε εύλογο χρονικό διάστημα. Μια τέτοια κίνηση σίγουρα θα βρει υποστηρικτές τους κατοίκους των Οθωνών και των άλλων Διαποντίων Νήσων και η παρούσα δημοτική αρχή σαφώς και δε θα έχει ενδοιασμούς για μια τέτοια ενέργεια.

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Οθωνοί - Οτράντο: Δεν τα κατάφερε ο Σπύρος Χρυσικόπουλος.

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) diapontia.gr

Δρομολόγια πλοίων για τα Διαπόντια Νησιά. - diapontia.gr

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά". - diapontia.gr

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Επικοινωνία με τη σελίδα diapontia.gr