Οι πρώτοι Διαπόντιοι του Αμερικανικού Νότου - diapontia.gr

 


Το κείμενο που ακολουθεί ανοίκει στον Dr. Διονύση Κατέχη από τις ΗΠΑ, στάλθηκε στο diapontia.gr τη 1η Οκτωβρίου 2023 και τον ευχαριστούμε.


Οι πρώτοι Διαπόντιοι του Αμερικανικού Νότου:


Ο Αλέξανδρος Μαρκου Κασίμης (Cassimus). Γεννήθηκε στους Οθωνούς το 1831 , Παντρεύτηκε την Αναστασία Ορφανός.


Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες Με τον μεγαλύτερο του γιο (Επίσης είχε το όνομα Αλέξανδρος)στις 23 Οκτωβρίου 1873 στην πόλη (λιμάνι) του Mobile, Alabama. Άνοιξε την δικιά του επιχείρηση (Οπωροπωλείο) Στην πόλη αυτή. Μετά Μετακόμισε στην πόλη Memphis Tennesse ( Στην Ίδια πολιτεία Μετανάστευσε στις αρχές του 20ού αιώνα Οθωνιοτικη οικογένεια με το επίθετο Μαλιτσης, Ernest Malichis).


Το 1878 ο Αλέξανδρος Κασίμης μετακόμισε στο Montgomery, Alabama Και θεωρείται ο πρώτος έλληνας που μετανάστευσε σε αυτην την πόλη των ΗΠΑ. Ήταν Ένας από τους πρώτους έλληνες μετανάστες στην πολιτεία της Αλαμπάμα Και ήταν γνωστός σαν “ father of the great community”.


Ο Ιός του Σπυρίδων Κασίμης μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες τις 28 Δεκεμβρίου 1888 Με την βοήθεια χρημάτων που του έστειλε ο πατέρας του και μεγαλύτερος του αδερφός από τις ΗΠΑ και Αφήνοντας πίσω στους Οθωνούς την σύζυγό του (Μαρία Κασιμη) και παιδιά του.


Μετανάστευσε στο Montgomery, Alabama και άνοιξε οπωροπωλείο στην οδό Bibb Street, Και γρήγορα έγινε ένας πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας. Το 1892 αγόρασε οικόπεδο στην οδό Jackson Street Που θεωρούνταν Η πιο εύπορη γειτονιά του Montgomery.


Γύρισε στους Οθωνούς και έφερε πίσω στο Montgomery Την σύζυγο και τα παιδιά του. Έφερε μαζί του συκιές τις οποίες φύτεψε στο οικόπεδο που είχε αγοράσει.


Το σπίτι αυτό χτίστηκε από τον Σπυρίδων Κασσίμη στην διεύθυνση 110 Jackson St., Montgomery, AL Το 1893. Από Τις 13 Αυγούστου του 1976 το σπίτι αυτό ανήκει στο National Register of Historic Places Του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ Και θεωρείται το αρχαιότερο μνημείο της ελληνικής κοινότητας της Αλαμπάμα. Το σπίτι αυτό έχει βικτωριανή αρχιτεκτονική και τα στοιχεία κλασικής ελληνικής αρχιτεκτονικής. Το 1976 αναπαλαιώθηκε. Θεωρείται ένα Από τα πιο σημαντικά Ιστορικά μνημεία της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ.


Το 1997 ένα χρόνο πριν πεθάνει είχα την ευκαιρία να μιλήσω τηλεφωνικώς με την κόρη του Σπυρίδων Κασίμη την Helen Wilson , Η οποία μου έδωσε τις περισσότερες Πληροφορίες που είναι γραμμένες εδώ.


Η πρώτοι Οθωνιοτες μετανάστευσαν στην πολιτεία της Alabama και επίσης στην California . Απόγονοι των οικογενειών αυτών που έχουν τα επίθετα Cassimus, Greenwood , MAsterson (Mastoras), Katechis (Κατεχης) Από ναυτικούς που βρήκαν διέξοδο στην εμπορική ναυτιλία και την μετανάστευση στις ΗΠΑ.


Οι Οθωνιωτες και Διαποντιοι Που μετανάστευσαν στην Αλαμπάμα εγκαταστάθηκαν εκεί μερικές δεκαετίες πριν χτιστεί η πρώτη ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στο Birmingham Της Αλαμπάμα το 1906. Η πρώτη ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στις ΗΠΑ χτίστηκε το 1866 στην Νέα Ορλεάνη.


Στο Birmingham Alabama Υπάρχει οδός που ονομάζεται Katechis Lane προς τιμή Ερεικουσιοτικης Οικογένεια σου που μετανάστευσε εκεί τις αρχές του 20ού αιώνα.


Ο προπάππους μου Γεώργιος Κατεχης (Τατσινας) Μετανάστευσε στο Birmingham Alabama το 1901 με τον αδερφό του Διονύση Όπου και άνοιξε οπωροπωλείο για περίπου 14 χρόνια . Πέθανε στους Οθωνούς το 1936.


Απόγονοι της οικογένειας Κατεχη /Μογιε υπάρχουν στο Birmingham Alabama


Απόγονοι του Αναστασίου Κατεχη /Σινεβη Υπάρχουν στο Houston Texas. Ο Αναστάσιος Κατεχης Γεννήθηκε στους Οθωνούς το 1913.

Μετανάστευσε Το 1929 στο Hoboken NJ Των ΗΠΑ και από εκεί στο Houston Texas . Επέστρεψε στην Ελλάδα και πολέμησε το 1940 στην Αλβανία και μετά ξανά επέστρεψε στις ΗΠΑ όπου τις 15 Αυγούστου 1941 και γραφτικε στον στρατό των ΗΠΑ. Πέθανε το 2008 στο Χιούστον Τέξας. Ο πατέρας του Σπυρος ΚΑτεχης (Σινεβης) Εγκαταστάθηκε στην Νέα Υόρκη όπου και πέθανε το 1972.


Ο Δημήτριος Σπυρίδωνος Κατεχης (Ντιος) Γεννήθηκε στις Οθωνούς το 1886 και μετανάστευσε στο Kansas City Μιζούρι όπου και Παντρεύτηκε την Helen Marks . Πέθανε το 1977. Ο γιος του Lewis Catechis Γεννήθηκε στο Kansas City το 1926 και πέθανε το 2007.


Ο Αναστάσιος Φραγκόπουλος γεννήθηκε το 1880 στη Δάφνη οθονών.

Μετανάστευσε μέσω του Έλλης island στις ΗΠΑ Όπου έφτασε την 1 Μαΐου 1910 με το πλοίο Θεμιστοκλής. Από κει εγκαταστάθηκε στην Αλαμπάμα με τον κουνιάδο του Ιωάννη Κασιμη (Παντούλη). Ξαναεπέστρεψε στους Οθωνούς και μετά πίσω στις ΗΠΑ Και στις βόρειες Πολιτείες όπου και πέθανε.


Ο Σπύρος Κατεχης (Κατροκιος) Μετανάστευσε στη Φλόριδα το 1946 Όπου τώρα υπάρχουν απόγονοι του.


Απόγονοι του Γρηγορίου Μάστορα (Καλόγερου) Υπάρχουν στην Αλαμπάμα. Ο Γρηγόριος Μάστορας γεννήθηκε στους Οθωνούς το 1898 και μετανάστευσε στο Gadsden Alabama από τους Οθωνούς το 1913. Παντρεύτηκε την Ονορινα Greenwood (Γεννήθηκε στους Οθωνούς το 1911 )που ήταν κόρη του Θωμά Greenwood Και η οποία είχε μεταναστεύσει με τους γονείς της σε ηλικία 5 Ετών στην Αλαμπάμα. Ο Γρηγόριος μάστορας πέθανε στην Αθήνα το 1965 Και κηδεύτηκε στο Gadsden Alabama.


Ο Θωμάς Greenwood Γεννήθηκε στους Οθωνούς τις 26/3/ 1880 και μετανάστευσε στο Birmingham Αλαμπάμα το 1893 Σε ηλικία 13 ετών Όπου άνοιξε οπωροπωλείο . Ο πατέρας του William /Alexander Greenwood Γεννήθηκε στους Οθωνούς τις 5/9/1839, Μετανάστευσε στην Αμερική με τον γιο του. Ξαναεπέστρεψε στους Οθωνούς όπου πέθανε τις 15/3/1914.


Ο Θωμάς Greenwood Ξαναεπέστρεψε στους Οθωνούς Με τον πατέρα του William όπου το 1909 παντρεύτηκε την αγαθή Κασίμη στους Οθωνούς και απέκτησαν τον Αλέξανδρο,Ονορινα ,Αγγελική, Αλεξάνδρα, Jimmy, Γεώργιος Greenwood και επέστρεψαν στην Αλαμπάμα . Ο Θωμάς Greenwood Πέθανε στο Gadsden Alabama τις 15/8/1970. Ο γιος του Θωμά,Jimmy, Παντρεύτηκε στο Gadsden Alabama κόρη Μετανάστη από τα Διαπόντια με το επίθετο Κατεχης . Ο Γεώργιος Greenwood Πέθανε στην Κέρκυρα το 2010.


Dr. ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΤΕΧΗΣ (ΤΑΤΣΙΝΑΣ)

01/10/2023


-Οίκος Κασσίμη - Cassimus House-



(από diapontia.gr)


Το "Cassimus House" είναι ένα από τα παλαιότερα κτίσματα που συνδέονται με την ελληνική κοινότητα της Αλαμπάμα. Ο Σπυρίδων Κασσίμης  από τους Οθωνούς έχτισε το σπίτι του στην οδό Τζάκσον 110 της Αλαμπάμα το 1893.


Ο Σπηρίδων Κάσσιμος ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 28 Δεκεμβρίου 1888. Τα κεφάλαια για το ταξίδι του παρασχέθηκαν από χρήματα που εξοικονομήθηκαν από τον πατέρα και τον αδελφό του, που ονομάζονταν και οι δύο Αλέξανδροι. Ο Αλέξανδρος και ο μεγαλύτερος γιος του είχαν φτάσει στο Μόμπιλ της Αλαμπάμα στις 23 Οκτωβρίου 1873, όπου είχαν ανοίξει ένα οπωροπωλείο. Μετακόμισαν στο Μέμφις του Τενεσί, όπου έζησαν μέχρι το 1878 όταν μετακόμισαν στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα.


Ο μεγαλύτερος Κάσσιμος, που διέμενε με τον γιο του, Σπηρίδωνα, μετά την ολοκλήρωση του σπιτιού το 1893, ήταν ο πρώτος Έλληνας μετανάστης που εγκαταστάθηκε στο Μοντγκόμερι όπου ήταν γνωστός ως «πατέρας της ελληνικής κοινότητας» και ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες μετανάστες στημ Αλαμπάμα. Το Cassimus House είναι ίσως το παλαιότερο σπίτι που σχετίζεται με την πρώιμη ιστορία των Ελλήνων στην Αλαμπάμα.



Το Cassimus House ( Ελληνικά : Οικία Κάσσιμους ), είναι ένα ιστορικό σπίτι στην οδό  110 North Jackson Street στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα . Το διώροφο αυτό οίκημα ολοκληρώθηκε το 1893. Προστέθηκε στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων των ΗΠΑ στις 13 Αυγούστου 1976.


diapontia.gr

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) | www.diapontia.gr

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά".

Ετοιμάζονται για γεώτρηση στο block2 της Κέρκυρας – Ενθαρρυντική εικόνα για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τα λιμάνια ν’ αγχώνουν τις πετρελαϊκές που συζητούν με ΟΛΚΕ και ΟΛΗΓ.

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.