Νίκη για την εκπαίδευση η ίδρυση του νηπιαγωγείου στην Ερείκουσα (video)


Μετά από αναμονή ετών ήχησε σήμερα για πρώτη φορά το «κουδούνι» στο νηπιαγωγείο στην Ερείκουσα. Το νέο σχολικό «κύτταρο» που ιδρύθηκε φέτος στο ακριτικό νησί, στο βορειότερο σημείο των Επτανήσων, άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί τους δυο μαθητές του.


Ιδιαίτερα ξεχωριστή ήταν η σημερινή ημέρα για τους κατοίκους του νησιού που είδαν και πάλι μικρούς μαθητές να πλημμυρίζουν την αυλή του σχολείου με τις φωνές τους. Ο 4χρονος Αργύρης και ο 5χρονος Παΐσιος είναι οι πρώτοι μαθητές στην ιστορία του νηπιαγωγείου. 

Το νηπιαγωγείο που λειτουργεί σε διπλανό χώρο από το Δημοτικό Σχολείο έχει αρχίσει να διαμορφώνεται κατάλληλα για να λειτουργήσει με αυτή τη μορφή. Την Κυριακή μάλιστα έφτασαν τα βιβλία αλλά και η απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για την λειτουργία του, ενώ η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων καλοσώρισε τους μαθητές των Διαποντίων Νήσων, σε Μαθράκι και Ερείκουσα, με ένα δέμα γεμάτο με σχολικά είδη. 
 
Ο Αγιασμός
 
Τα δυο αγοράκια που παρακολούθησαν τον Αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι τα παιδιά της δασκάλας του Δημοτικού Σχολείου Αποστολίας Ρούση. Η 33χρονη δασκάλα από την Κοζάνη διορίστηκε μόνιμα πέρσι στην εκπαίδευση και μαζί με τον σύζυγο και τα δυο της αγγελούδια πήραν την μεγάλη απόφαση να εγκατασταθούν στο ακριτικό νησί.

Εγχείρημα εκ πρώτης όψεως δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς ότι η τελευταία τάξη που είχε αναλάβει, πριν μεταβεί στο ακριτικό νησί ήταν, σε ένα χωριό στην Κοζάνη με 25 μαθητές. «Είναι πολύ δύσκολα από πολλές απόψεις. Είμαστε όμως καλά και γίνεται μεγάλη προσπάθεια στο νησί. Η πρώτη χρονιά ήταν μια πρόκληση. Τώρα όμως είναι διαφορετικά μετά από ένα χρόνο εδώ. Ξέρουμε τι απαιτεί και συνεχίζουμε πιο δυναμικά», τόνισε στην «Ε» η κ. Ρούση.
 
Αίτημα από πέρσι
 
Αίτημα για να λειτουργήσει νηπιαγωγείο και πέρσι στο νησί, κατέθεσε με τον διορισμό της, η κ. Ρούση, μια που ο μεγάλος της γιος ως προνήπιο έπρεπε να ενταχθεί στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Ωστόσο δεν κατέστη εφικτό. Φέτος κατέθεσε το αίτημα νωρίτερα. Τα ευχάριστα ήρθαν στις 30 Αυγούστου, όπου το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την ίδρυση 8 νέων νηπιαγωγείων στη χώρα συμπεριλαμβανομένου και της Ερείκουσας.

«Είναι μια νίκη για την εκπαίδευση και ένα ιστορικό γεγονός για όσους μαθητές φοιτούν και για όσο διαρκέσει. Πέρσι δυο παιδάκια στερήθηκαν την εκπαίδευσή τους», ανέφερε η κ. Ρούση.
Η αναπληρώτρια νηπιαγωγός από την Κέρκυρα έφτασε μόλις σήμερα το πρωί με το πλοίο της γραμμής από τον Άγιο Στέφανο ειδικά για τον Αγιασμό, καθώς δυο μόλις 24ωρα πριν παντρεύτηκε. Τα μαθήματα στο νηπιαγωγείο θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα μετά την επιστροφή της από την άδεια γάμου.
Στο ακριτικό νησί λειτουργούσε έως σήμερα μόνο το Δημοτικό, όπου φοιτούν δυο αδερφάκια πάλι. Το ένα στην δ’ τάξη και το άλλο στην Στ΄τάξη. Η κ. Ρούση είναι η δασκάλα τους για δεύτερη χρονιά.


 
Το χειμώνα
 
Το ακριτικό νησί αν και γεμίζει από κόσμο τα καλοκαίρια φτάνοντας τα 300 - 400 άτομα, λόγω τουρισμού αλλά και όσων ομογενών επιστρέφουν για τη θερινή ραστώνη, το χειμώνα αδειάζει και πίσω μένουν οι ηλικιωμένοι. Πληθυσμός που ανάλογα με την εποχή μπορεί να κυμαίνεται από 50 - 70 κατοίκους. Η ίδρυση του νηπιαγωγείου αν και είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός από εκπαιδευτική και κοινωνική άποψη, ωστόσο γεμίζει με πρόσκαιρη αισιοδοξία τους κατοίκους. Γνωρίζουν καλά ότι αν δεν έρθουν οικογένειες με παιδιά στο νησί, το νηπιαγωγείο θα αδειάσει και πάλι.
 
Στο Μαθράκι
 
Στο μεταξύ για δεύτερη συνεχή χρονιά ήχησε το σχολικό κουδούνι και στο Μαθράκι για τον μοναδικό μαθητή του Δημοτικού. Το «κατώφλι» του πέρασε  σήμερα το πρωί ο μικρός Τάσος, χάρη του οποίου το σχολείο άνοιξε μετά από 21 χρόνια σιωπής.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ
Πηγή: enimerosi.com

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) | www.diapontia.gr

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Ξεκινούν τον Μάιο οι ημερήσιες κρουαζιέρες στα Διαπόντια Νησιά από το ΠΗΓΑΣΟΣ.

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.