Οι Οθωνιώτες της Αμερικής και η πορεία τους στο χρόνο.



Η μετεναστεύση Οθωνιωτών στις Η.Π.Α υπολογίζετε ότι άρχισε την δεκαετία του 1850. Τότε Οθωνιώτες ναυτικοί εγκαταστάθηκαν στην πολιτεία της Alabama και στη California. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα είχαν εγκατασταθεί στην πόλη του Montgomery και ναι στο Birmingham Alabama πολλές οικογένειες απόγονοι τον οποίων (4ης και 5ης γεναιάς Αμερικανοί) υπάρχουν και σήμερα κυρίος με τα επίθετα Cassimus (Κασίμης), Greenwood (Γκρίνγουδ) και Mastoras (Μάστορας). Ακόμη και σήμερα μερικοί απο τους απόγονους των οικογενειών αυτών που εγκαταστάθηκαν στις νότιες Η.Π.Α είναι μέλη του Συλλόγου Οθωνιωτών Αμερικής. Η κατοικία του πρώτου Έλληνα στην περιοχή της Alabama , Αλέξανδρου Κασίμη (Alex Cassimus) που μετανάστευσε απο τους Οθωνούς το 1863 σώζεται σήμερα και αποτελεί διατηρυταίο μνημείο/μουσείο του US National Registry.

Οι περισσότεροι Οθωνιώτες όμως, απο τα τέλη του 19ου αιώνα και μετά, εγκαταστάθηκαν στην μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης όπου μέχρι και σήμερα κατοικούν.

Με σκοπό την διατήρηση και σύσφηξη των σχέσεων, την φιλανθρωπία, ομόνοια και ενότητα των εν Αμερική Οθωνιωτών το έτος 1966 μια ομαδα ανθρώπων αποτελούμενοι από τους Σπύρο Αντωνόπουλο, Γεώργιο Μαυρομάτη, Γεώργιο Αν. Κασίμη, Γεώργιο Αρ. Κασίμη, Αρσένιο και Αλέξανδρο Κατέχη και αποφάσισαν την ίδρυση του Συλλόγου με την επωνημία SOCIETY OF CALYPSO ISLAND OF OTHONI KERKYRAS και στις 19 Νοεμβρίου 1967 πραγματοποιήθει η πρώτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου εις την κοινοτική αίθουσα του Αγίου Ελευθερίου στο Μανχάταν. Το 1977 ο Σύλλογος μετανομάστηκε OTHONI SOCIETY OF USA INC οπότε και πηρε τον τίτλο του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού (non-profit organization). Οι ενέργειες του Συλλόγου είναι πολλές και το φιλανθρωπικά αποτέλεσαν πάντοτε τον κύριο κορμό των ενεγείων του. Το Αγροτικό Ιατρείο Οθωνών χτίστηκε απο τον Σύλλογο και περιοδικός εξοπλίζεται από τον Σύλλογο με διάφορους μηχανισμούς (ηλεκτροκαρδιογράφους, κλιβάνους κπλ) τελευταίας τότε τεχνολογίας βοηθώντας έτσι άμεσα στην παροχή πρώτων βοηθειών στο τόσο ακριτικό αυτό νησί. Συμαντική επίσης η ηθική αλλα και υλική βοήθεια του Συλλόγου προς ασθαινή άτομα/μέλη του όπου χρειάστηκαν κάποια οικονομική βοήθεια καθώς και σε ηλικιομένους κατοίκους του νησιού.

Πολυ συμαντική η βοήθεια του Συλλόγου στα σχολεία και εκκλησίες του νησιού. Τελευταία σημαντική ενέργεια του Συλλόγου και των ξενιτεμένων Οθωνιωτών είναι η ενίσχυση του έργου αναστήλωσης της ιστορικής εκκλησίας της Κοιμήσεως της θεοτόκου (Παναγίας) στη Δάφνη Οθωνών. Αποτέλεσμα η αναστήλωση της γραφικής αυτής εκκλησίας που πρωτοχτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα και η ασφαλτόστροση του δρόμου που οδηγεί προς αυτήν.

Μόνιμος στόχος του Συλλόγου παραμένει η σύσφηγξη των σχέσεων των εν Αμερική Οθωνιωτών μέσα απο μια σειρά καθιερομένων εκδηλώσεων χοροεσπερίδες, εκδρομές κλπ. καθώς και διαφόρων άλλων εκδηλώσεων που συμβάλουν στην ίδια κατεύθηνση.

Αξιοσημείωτη τέλος είναι και η προσφορά του Σωματείου στην ευρήτερη ομογένεια όπως η ενίσχυση ταμείων για ασθενείς, χρηματική βοήθεια στους πρόσφυγες της Κύπρου, συμετοχή σε εκδηλώσεις που αφορούν εθνικά θέματα κ.α.

Για την καλύτερη επαφή όλων των Οθωνιωτών σε οποιαδήποτε σημείο της Αμερικής ο Σύλλογος εξέδιδε τακτικο ενημερωτικο φυλλαδίο το οποίο κυκλοφορούσε και σαν ένθετο της εφημερίδας Φάρος που ειχε δημιουργήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οθωνιώτων. Κερκύρας.


Πηγή: omogeneia.org

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) | www.diapontia.gr

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Ξεκινούν τον Μάιο οι ημερήσιες κρουαζιέρες στα Διαπόντια Νησιά από το ΠΗΓΑΣΟΣ.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά".