Κέντρο Μηχανικής θρομβεκτομής σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια για τη γεωγραφική περιοχή από τη Δυτ. Μακεδονία και τα Διαπόντια Νησιά μέχρι την Πάτρα.

 

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων θα λειτουργήσει σύντομα, με απόφαση του υπ. Υγείας, το Κέντρο Μηχανικής θρομβεκτομής σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, καλύπτοντας τις ανάγκες για μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή από τη Δυτ. Μακεδονία και τα Διαπόντια Νησιά μέχρι την Πάτρα.

Την είδηση, ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση και πως πλέον έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού για την οργάνωση του Κέντρου (Stroke Center) έδωσε στα τοπικά μέσα, η Μαρία Αργυροπούλου, Καθηγήτρια Ακτινολογίας, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Κλινικής Ακτινολογίας και Απεικόνισης του ΠΓΝΙ, στη συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διεξαγωγή του 25ου Διαπανεπιστημιακού Συνεδρίου Ακτινολογίας, που πραγματοποιείται στην πόλη των Ιωαννίνων.

Μετά από πολλούς αγώνες και προσπάθεια πολλών ανθρώπων στο ΠΓΝΙ, τέθηκε πριν λίγο καιρό σε πλήρη λειτουργία το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας, με ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων εξετάσεων, που καλύπτουν ένα σημαντικό κενό στο νοσοκομείο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Πλέον, όπως ανέφερε η κα Αργυροπούλου, ο στόχος και του υπ. Υγείας είναι στο ΠΓΝΙ να λειτουργήσει ένα Κέντρο για τα αγγειακά εγκεφαλικά, ώστε να αντιμετωπίζονται πολύ πιο γρήγορα και με τις πλέον σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους και επεμβάσεις.

«Θα ζητήσουμε ένα νέο αγγειογράφο στο ΠΓΝΙ και φυσικά την ενίσχυση με εξειδικευμένο νοσηλευτικό και άλλο βοηθητικό προσωπικό. Προφανώς, θα πρέπει να γίνει προμήθεια ενός νέου μαγνητικού στα Επείγοντα, ώστε να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο για την έγκαιρη διάγνωση των αγγειακών εγκεφαλικών. Είναι κρίσιμος ο χρόνος των πρώτων δύο – τριών ωρών, ώστε να έχουμε κάνει τη μαγνητική στα ΤΕΠ και με ένα πρωτόκολλο διάρκειας υλοποίησης έξι λεπτών, να προχωρήσουμε άμεσα στην αντιμετώπισή του. Επίσης όμως, θα πρέπει να δημιουργηθεί και μία απαραίτητη διαδικτυακή υποδομή, που θα συνδέει το Κέντρο με όλα τα νοσοκομεία της Δυτ. Ελλάδας, ώστε μέχρι να φτάσει στο ΠΓΝΙ ο ασθενής, να έχουμε ήδη λάβει τις εξετάσεις του και να έχουμε αποφασίσει για την άμεση επέμβαση. Το ΠΓΝΙ θα είναι σαν ένα κεντρικό αεροδρόμιο και τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής θα είναι κάτι σαν «δορυφόροι» του, που θα συνδέονται σε 24ωρη βάση και θα μειώνουν την απόσταση και το χρόνο επέμβασης», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Αργυροπούλου.

Προσωποποιημένη

θεραπεία

Το 25ο Συνέδριο Ακτινολογίας αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση

του Ελληνικού Κολλεγίου και της Ακτινολογίας στη χώρα και στη φετινή του θεματολογία ξεχωρίζει, η στενή σύνδεση των ακτινολόγων με την ειδικότητα των ακτινοφυσικών. Όπως είπε η κα Αργυροπούλου, οι ακτινολόγοι δε θα μπορούσαν να ενεργήσουν μόνοι τους, χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των «αφανών ηρώων», όπως τους χαρακτήρισε.

«Θα λέγαμε, ότι εμείς οι ακτινολόγοι έχουμε “παντρευτεί” τους ακτινοφυσικούς, που είναι οι αφανείς ήρωες και αυτό θα πρέπει να το ξέρει ο κόσμος. Υπάρχουν όλοι αυτοί πίσω από εμάς τους γιατρούς που μας βοηθούν να κάνουμε τη διάγνωση. Τα μηχανήματα, όσο καλά κι αν είναι, δεν κάνουν μόνα τους τη διάγνωση, μας βοηθούν όμως, ώστε να συγκεντρώσουμε πολλές πληροφορίες», ανέφερε η κα Αργυροπούλου.

Ο Θωμάς Μαρής, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρικών Φυσικών Ελλάδος αναφέρθηκε από την πλευρά του στις νέες δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

«Είμαστε στενά συνδεδεμένοι ως ειδικότητες με τους ακτινολόγους και θέλουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες, μειώνοντας τις δόσεις της ακτινοβολίας. Σε αυτό, μάς βοηθούν οι νέες τεχνολογίες, που αλλάζουν τα όρια της αξίας μίας εικόνας, ώστε πλέον να ξέρουμε τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο. Το μέλλον των θεραπειών είναι οι προσωποποιημένες θεραπείες», ανέφερε ο κ. Μαρής.

«Αυτό που μας προσφέρουν πλέον τα μηχανήματα είναι η δυνατότητα να συγκεντρώνουμε χιλιάδες πληροφορίες, να βγάζουμε συμπεράσματα και μέσα από αλγόριθμους να καταλήγουμε σε βιοδείκτες που μας δίνουν τις επιπλέον πληροφορίες για τη στοχευμένη θεραπεία», πρόσθεσε η κα Αργυροπούλου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) diapontia.gr

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Δρομολόγια πλοίων για τα Διαπόντια Νησιά. - diapontia.gr

ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά". - diapontia.gr

Τέλος στο αιολικό πάρκο Διαποντίων Νήσων.

Απογραφή 2021: Πρώτοι οι Οθωνοί σε πληθυσμό. 14% λιγότεροι κάτοικοι στα Διαπόντια. (αναλυτικά στοιχεία)