Μνημόνιο συνεργασίας Ιονίου Πανεπιστήμιου - Καλόγερου.


Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο επεκτείνεται στους Οθωνούς


Το ακριτικό νησί των Οθωνών, στο δυτικότερο σημείο της Ελλάδας, επέλεξε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για την δημιουργία και λειτουργία του πρώτου Καλλιτεχνικού Σταθμού του Τμήματος Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου στον χώρο «Καλογέρου».

Στόχος είναι ο προγραμματισμός δράσεων πολιτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχόμενου με συμμετοχή καθηγητών, διδακτορικών φοιτητών, αποφοίτων και συνεργαζόμενων καλλιτεχνών για την ανάπτυξη εικαστικών δράσεων και καλλιτεχνικής έρευνας με χρήση τεχνολογιών που κρίνονται απαραίτητες για κάθε έργο ανάλογα με το εννοιολογικό πλαίσιο και προδιαγραφές του εκάστοτε project.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ακόμη ένα ουσιαστικό βήμα εξωστρέφειας του ιδρύματος και σύνδεσης με την τοπική κοινωνία, βάζοντας στο επίκεντρο το μικρό ακριτικό νησί των λιγοστών μονίμων κατοίκων, ως ισχυρό πόλο υποστήριξης ακαδημαϊκών προγραμμάτων.


Μνημόνιο συνεργασίας
Η απόφαση για την δημιουργία του πρώτου Καλλιτεχνικού Σταθμού στο ίδρυμα, ελήφθη στη συνεδρίαση της Συγκλήτου που πραγματοποιήθηκε στις 25 Αυγούστου, ενώ η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας από τον Πρύτανη Ανδρέα Φλώρο, τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Τεχνών, Ήχου και Εικόνας Γιάννη Δεληγιάννη, ο οποίος θα έχει και καθήκοντα συντονιστή και τον ιδιοκτήτη και διαχειριστή του χώρου «Καλoγέρου» Διονύση Δημουλίτσα, πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά, στο ακριτικό νησί επισφραγίζοντας την συνεργασία αυτή.

«Οι Καλλιτεχνικοί Σταθμοί αποτελούν θεσμό στα Τμήματα με καλλιτεχνική κατεύθυνση , όπως είναι η Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Είναι χώροι, όπου οι καλλιτέχνες μπορούν να πάνε και να δημιουργήσουν εκτός του πλαισίου του πανεπιστημίου. Είναι ουσιαστικά μια επέκταση του πανεπιστημίου σε μέρη, στα οποία δύσκολα μπορείς κανείς να πάει και να έχει πρόσβαση. Αυτός είναι ο πρώτος που γίνεται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο», επισήμανε ο κ. Δεληγιάννης. Αναφορικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση τόνισε ότι την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχουν δρομολόγια τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα με το νησί, ενώ την χειμερινή περίπου 4 φορές.


Όπως ανέφερε στην «Ε» η υποδομή για την λειτουργία του Καλλιτεχνικού Σταθμού είναι έτοιμη , καθώς θα λάβει σάρκα και οστά στο ανακαινισμένο παλαιό αρχοντικό, χρονολογίας 1844, στον χώρο «Καλογέρου».

Τι προβλέπεται

Στο πλαίσιο μάλιστα του μνημονίου συνεργασίας οι εκάστοτε συμμετέχοντες έχουν υποχρέωση να παραχωρήσουν δωρεάν στο χώρο «Καλογέρου», τουλάχιστον ένα έργο τέχνης τους, που έχει δημιουργηθεί κατά της διάρκειας της διαμονής τους ή με έναυσμα αυτήν και των δικαιωμάτων προβολής του σε εκθέσεις και δράσεις στο εσωτερικό, εξωτερικό, έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με αναφορά στο δημιουργό. Τα πνευματικά δικαιώματα των παραχωρούμενων έργων ανήκουν από κοινού στον καλλιτέχνη και στον καλλιτεχνικό σταθμό «Καλογέρου» και περνούν στην αποκλειστική ιδιοκτησία του χώρου «Καλογέρου». «Τα έργα αυτά μπορεί να είναι εικόνα, βίντεο, ηχητική αποτύπωση ή κάποιο video game», παρατήρησε ο κ.Δεληγιάννης.




Σύμφωνα με τον ίδιο στους συμμετέχοντες παρέχεται δωρεάν διαμονή στον χώρο και κάλυψη όλων τα πάγιων εξόδων (ΔΕΗ, νερό, WIFI κ.α.). Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να διαμένουν συνολικά έως δυο μήνες κατά την διάρκεια του έτους και σε διαφορετικούς χρόνους εφόσον το επιθυμούν.

Ήδη πάντως έχουν κατατεθεί οι πρώτες αιτήσεις συμμετοχής και σύντομα μετά την διευθέτηση των τελευταίων διαδικαστικών ο Καλλιτεχνικός Σταθμός θα λειτουργήσει άμεσα

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) | www.diapontia.gr

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Ξεκινούν τον Μάιο οι ημερήσιες κρουαζιέρες στα Διαπόντια Νησιά από το ΠΗΓΑΣΟΣ.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά".