Προτεκτοράτου συνέχεια: Η Τουρκία ανοίγει Προξενείο στον Αυλώνα.

 Η Τουρκία ανοίγει Προξενείο στον Αυλώνα Βορείου Ηπείρου με δικαιολογία την ανάπτυξη του τουρισμού στην "αλβανική ριβιέρα"...


Συνάντηση στα Τίρανα πραγματοποίησαν την Πέμπτη ο πρόεδρος της βουλής της Τουρκίας, Μουσταφά Σεντόπ με τον Αλβανό ομόλογό του, Γκραμόζ Ρούτσι. Μετά το πέρας της συνάντησης που έγινε χωρίς την παρουσία των ΜΜΕ, παρέθεσαν κοινή συνέντευξη τύπου.

Ο Σέντοπ αναφέρθηκε στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε πως ο όγκος συναλλαγών μεταξύ των δυο χωρών είναι περίπου 0,5 δισεκατομμύρια δολάρια και υπάρχουν πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων της Τουρκίας στην Αλβανία. Συμπλήρωσε πως εκτιμά ο όγκος του διμερούς εμπορίου σε λίγα χρόνια να φτάσει στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Στην συνέχεια έκανε αναφορά στο άνοιγμα νέου γενικού Προξενείου της Τουρκίας στην Αλβανία και συγκεκριμένα στην πόλη του Αυλώνα. Ο Σεντόπ ανέφερε πως έχει δομολογηθεί η λειτουργία του και έχουν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες για να ανοίξει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο το νέο προξενείο θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Αλβανική ριβιέρα.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Αλβανίας, Γκραμόζ Ρούτσι στις δηλώσεις του τόνισε πως η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ και της Αλβανίας και πως οι δύο χώρες εργάζονται εντατικά για ένταξη τους στην Ευρωπαική ΄Ένωση. Ο Ρούτσι πρόσθεσε πως η ένταξη στην οικογένεια της Ευρωπαικής Ένωσης είναι ένας μη αναστρέψιμος και μόνιμος προορισμός και για τις δύο χώρες.

Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα επισκέφθηκε την Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ότι υπέγραψαν κοινή πολιτική δήλωση για τη σύσταση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου.


Επίθεση στον Γκιουλέν
Όπως κάθε φορά όπου Τούρκος αξιωματούχος επισκέπτεται την Αλβανία, έτσι και τώρα ο Σεντόπ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Φετουλάχ Γκιουλέν και την πολύπλευρη παρουσία του στην Αλβανία.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Fetullah έχει κάποια παρουσία και στην Αλβανία, όπως και σε αρκετές βαλκανικές χώρες. Η τρομοκρατική ομάδα επιτυγχάνει τους καλυμμένους στόχους της παγκοσμίως με το πρόσχημα των ιδρυμάτων εκπαίδευσης και υγείας, ενώσεων και μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο Μουσταφά Σεντόπ, προειδοποίηση για την απειλή του FETO σε χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Στην συνέχεια ορκίστηκε πως δεν θα επιτρέψει στον FETO να δηλητηριάσει τη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας.

himara.gr

Η Σελίδα των Διαποντίων Νήσων στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τα δρομολόγια του EVDOKIA (ημέρες και ώρες)

Όταν ο Βενιζέλος παραχώρησε τη νήσο "Σάσων" στην Αλβανία

Απίστευτη δήλωση τέως Αρχηγού του αλβανικού ΓΕΕΘΑ: «Οι Οθωνοί έχουν εγκαταλειφθεί»

Καλλιτεχνικός σταθμός του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου στο Χωριό Οθωνών.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΑΦΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΖΑΝΑDU ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ

Οθωνοί: Έκλεψαν σκάφος από τον Αγ. Στέφανου αλλά έπαθε μηχανική βλάβη και εντοπίστηκε με 17 αλλοδαπούς.

Μέσα Ιούλιου η ολοκλήρωση του Στρατιωτικού Φυλάκιου Οθωνών.

Νέος Kύκλος δωρεών στα Διαπόντια Νησιά από την Griechenlandhilfe της Αυστρίας.