Κλειστό παραμείνει το Δημοτικό Σχολείο Ερείκουσας εδώ και ένα μήνα.
 Σίγησε από τις 15 Δεκεμβρίου το κουδούνι στο Δημοτικό Σχολείο της Ερείκουσας, λόγω αναρρωτικής άδειας που έλαβε η δασκάλα για λόγους υγείας. Το κενό που έχει δημιουργηθεί δεν έχει ακόμη καλυφθεί, με αποτέλεσμα τα μαθήματα για τα δυο παιδιά που φοιτούν στη δ’ και στ΄τάξη να έχουν σταματήσει από τότε.


Όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας Αντώνης Κουρσάρης, παρότι στις 23 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκαν νέες προσλήψεις αναπληρωτών με ανάληψη καθηκόντων στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο δεν συμπεριλαμβανόταν σε αυτές εκπαιδευτικός για το σχολείο του ακριτικού νησιού.

«Ενώ γνωρίζουν για το κενό είτε δεν ζητήθηκε η κάλυψή του ή το Υπουργείο Παιδείας δεν φρόντισε να το καλύψει. Η παροχή δημόσιας παιδείας είναι βασική υποχρέωση της Πολιτείας και θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών. Ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές θα έπρεπε η εκπαίδευση να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση παρέχοντας κίνητρα για τους εργαζόμενους αλλά και για τις οικογένειες που θέλουν να εγκατασταθούν στα ακριτικά νησιά», επισήμανε ο κ. Κουρσάρης.

Το σχολείο

Το Δημοτικό Σχολείο Ερείκουσας χτίστηκε το 1920, δωρεά του Α.Συγγρού. Απο τότε ξεκινά η εκπαίδευση στο νησί της Ερείκουσας, καθώς εγγράφεται κάθε χρόνο πλήθος μαθητών όλων των ηλικιών στην Α’ και Β’ Δημοτικού. Σύμφωνα με τα αρχεία του σχολείου, ο μέγιστος αριθμός εγγραφέντων μαθητών ήταν το 1934, όπου φοίτησαν ακριβώς 100 μαθητές. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γηραιότερων εν ζωή που φοίτησαν εδώ, το σχολείο λειτουργούσε πρωί και απόγευμα με δύο βάρδιες, με την ίδια/ο δασκάλα/ο, καθώς υπάρχει μία μόνο αίθουσα διδασκαλίας.

Το 2017 το κουδούνι σίγησε μετά από ένα σχεδόν αιώνα ζωής.Ωστόσο το 2020 κατάφερε να επαναλειτουργήσει σκορπίζοντας χαρά και ελπίδα, στους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους της Ερείκουσας.

Ο μαθητικός πληθυσμός ωστόσο περιορίζεται σε μονοψήφιο αριθμό. Τη σχολική χρονιά 2020 -2021 φοιτούν δυο μαθητές, την επόμενη χρονιά (2021-2022) τρεις, ενώ φέτος (2022-2023) μειώθηκαν στους δυο (Δ’ και ΣΤ’ τάξη).

Μια νέα οικογένεια

Όπως τόνισε πάντως στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Ερείκουσας Αλέξανδρος Κατέχης πρόσφατα στο νησί μετακόμισε μια νέα οικογένεια με τρία παιδιά. Εξ αυτών το ένα παιδάκι θα φοιτήσει στο νηπιαγωγείο και το άλλο στο δημοτικό. «Η νηπιαγωγός παραμένει στη θέση της, ενώ αναμένουμε εκπαιδευτικό για το Δημοτικό», ανέφερε ο ίδιος.

Enimerosi.com 

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) diapontia.gr

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Δρομολόγια πλοίων για τα Διαπόντια Νησιά. - diapontia.gr

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά". - diapontia.gr

Τέλος στο αιολικό πάρκο Διαποντίων Νήσων.

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)