Πρώην Αρχηγός ΓΕΣ Αλβανίας: Οι Οθωνοί έχουν εγκαταλειφθεί. Κανένας κίνδυνος από το φυλάκιο."

Το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο  Abcnews.al επικοινώνησε με δύο πρώην Αρχηγούς Γενικού Επιτελείου των Αλβανικών Ένοπλων Δυνάμεων. Ο ένας εξ αυτών, Μακσίμ Μαλάι, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από την Αλβανία και "αποκάλυψε" τον λόγο της δημιουργίας του στρατιωτικού φυλάκιου στα Διαπόντια Νησιά...


"Η δημιουργία στρατιωτικού φυλάκιου στο νησί των Οθωνών απέναντι από την Αλβανία, όπως ανέφερε η ελληνική εφημερίδα "Τα Νέα" προκάλεσε την αντίδραση της Αλβανίας, καθώς έρχεται σε μια στιγμή που οι δύο χώρες απευθύνθηκαν στο δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση της θαλάσσιας συνοριακής σύγκρουσης, αλλά πάνω απ 'όλα είναι μέλη του ΝΑΤΟ και για τα Τίρανα, η Αθήνα είναι στρατηγικός εταίρος. Αλλά πώς εξηγείται αυτή η κίνηση; Από ποιον κινδυνεύει η Ελλάδα, η οποία πέρασε στην άμυνα;" ανάφερε στο Abcnews.al και συμπλήρωσε:

"Το κάνουν επειδή θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για τα θαλάσσια σύνορα. Φέρνοντας το φυλάκιο εκεί, κάνουν το νησί κατοικημένη περιοχή, θα το χρησιμοποιήσουν αύριο-μεθαύριο και θα λένε ότι έχω ανθρώπους εκεί που ζουν, άρα είναι δικό τους. Στην πραγματικότητα έχουν εγκαταλειφθεί... (οι Οθωνοί). Τώρα οδηγούν στρατεύματα για να δικαιολογήσουν την κίνηση τους που είναι η εγκαθίδρυση κατοίκων. Δηλαδή, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από εμάς (την Αλβανία). Αυτή είναι η γνώμη μου" είπε ο Μαλάι.



Όμως ο άλλος πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Μπαρντίλ Κολκάκου, δεν έχει αυτήν την άποψη. Σε επικοινωνία με τον Abcnews.al, δήλωσε ότι όλα είναι απλώς για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ότι αυτή η κίνηση της Αθήνας, εάν συγκεκριμενοποιηθεί, δεν θα έχει αντίκτυπο στην επίλυση των θεμάτων των θαλάσσιων συνόρων.

"Δεν έχει τοποθετηθεί φυλάκιο εκεί, σχεδιάζεται να γίνει. Πριν δώσουμε ένα σχόλιο, πρέπει να έχουμε πλήρη στοιχεία. Επίσης η Ελλάδα και η Αλβανία, καθώς είναι χώρες του ΝΑΤΟ, δεν έχουν κανένα κίνδυνο να αναμετρηθούν. Όποια και αν είναι η στρατιωτική θέση ή οπουδήποτε άλλο με 10-12 στρατιώτες, δεν αυξάνει την ασφάλεια της Ελλάδας από την Αλβανία ούτε απειλείται η Αλβανία από την Ελλάδα. Δεν πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή σε αυτό, είναι άσχετο. Είναι περισσότερο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πάρα στρατιωτικό θέμα. Η Ελλάδα δε παίρνει τη θάλασσα με την προσθήκη 10 στρατιωτών. Η λύση θα βασίζεται σε συμφωνία στο διεθνές δικαστήριο."


Πηγή: abcnews.al

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) | www.diapontia.gr

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Το πλοίο ΒΑΜΟΣ στη γραμμή Άγιος Στέφανος - Διαπόντια Νησιά (Φωτογραφίες)

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Ξεκινούν τον Μάιο οι ημερήσιες κρουαζιέρες στα Διαπόντια Νησιά από το ΠΗΓΑΣΟΣ.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Οθωνών χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά".