«Υπάρχουν και άλλα προβλήματα εκτός από τα σκουπίδια. Να ανοίξουμε τα μάτια μας…», γράφει ο Διονύσης Μάμαλος.


Νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι μας ότι τα σκουπίδια έχουν «κουκουλώσει» όλα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας, όσον αφορά τις ελλιπείς και προβληματικές υποδομές και έτσι χάνουμε την εικόνα του μεγάλου «κάδρου».
Έχουμε μείνει αρκετά πίσω, αγαπητοί συμπολίτες, από τους υπόλοιπους συνέλληνες και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια και με επικοινωνιακά τρικ, του στυλ «πήγε καλά ο τουρισμός και τα έσοδα», μάλλον απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα.
Γιατί ναι μεν «πήγαμε καλά στο τουρισμό», αλλά το «πράγμα» πήγε μόνο του και λόγω συγκυριών και δεν το «σύραμε» εμείς. Και εν πάση περιπτώσει μπορεί «να πήγαμε καλά στον τουρισμό», αλλά με ένα νησί γεμάτο σκουπίδια με αποτέλεσμα να γίνουμε ρεζίλι διεθνώς. Ναι μεν πήγαμε καλά στον τουρισμό, αλλά με ένα οδικό δίκτυο που έχει τα μαύρα του τα χάλια, από λακκούβες μέχρι ξεθωριασμένες διαγραμμίσεις που έχουν να γίνουν τουλάχιστον δυο χρόνια. Ναι μεν πήγαμε καλά στον τουρισμό, αλλά με γειτονιές μέσα στο σκοτάδι, λόγω του προβληματικού και ελλιπούς φωτισμού. Με τον «νότο» αστυνομοκρατούμενο και με διμοιρίες σε όλη την τουριστική περίοδο σε μια από τις πιο φημισμένες τουριστικές μας περιοχές. Με λιμάνια χωμένα και τα διαπόντια νησιά αποκλεισμένα, παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις ότι θα λυθεί το συγκοινωνιακό πρόβλημα.
Τσάμπα η επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα και οι λιγοστοί κάτοικοι των Οθωνων, του Μαθρακίου και της Ερείκουσας, σιγά, σιγά «κατηφόρισαν» για άλλες πολιτείες για να ξεχειμωνιάσουν οι άνθρωποι, γιατί αν τους συνέβαινε κάτι το χειμώνα αλίμονο τους. Πήγαμε «καλά στον τουρισμό» αλλά στο Γενικό Νοσοκομείο οι γιατροί όλο και λιγοστεύουν, παρά τα όσα λεει η διοίκηση, κυρίως οι μόνιμοι γιατροί και πολύ περισσότερο λιγοστεύουν οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες. Και να θυμίσω ότι έχουμε μπει πια στο 2019 και ακόμα το Γενικό Νοσοκομείο λειτουργεί με τον γνωστό αξονικό τομογράφο, ο οποίος λειτουργεί όποτε θέλει αυτός και όχι όποτε θέλουν οι γιατροί και τον έχουν ανάγκη οι ασθενείς!!! Και ακόμα βεβαίως περιμένουμε να γίνει η προμήθεια του 64 τομών αξονικού τομογράφου και βεβαίως η στελέχωση σε προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλων ειδικοτήτων.
Πήγαμε «καλά στον τουρισμό» αλλά τα μνημεία μας έχουν τα «μαύρα τους τα χάλια», από τις οχυρώσεις του Παλιού και νέου Φρουρίου, μέχρι το Αχίλλειο που είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μουσείο της χώρας. Καλά, για να μην πω για το Αρχαιολογικό μουσείο το οποίο παρέμεινε κλειστό για τρίτη χρονιά και άνοιξε μόλις μπήκε ο χειμώνας. Πήγαμε «καλά στον τουρισμό» αλλά τα σχολεία μας έχουν τα μαύρα τους τα χάλια, αφού δεν έγιναν παρεμβάσεις και ακόμα να ολοκληρωθούν τα νέα σχολεία που βρίσκονται σε ανέγερση εδώ και κάμποσα χρόνια.
Θα μπορούσα να αναφέρω ατέρμονα παραδείγματα που αντικρούουν και ανατρέπουν το «πήγαμε καλά στον τουρισμό». Γιατί πρωτίστως πήγαμε  καλά στον τουρισμό, επειδή μας ευνόησαν οι συγκυρίες, αλλά σε τελική ανάλυση το «πήγαμε καλά στον τουρισμό» πρέπει να έχει και χειροπιαστή ανταπόδοση στους κατοίκους όσον αφορά την καθημερινότητα τους. Και εδώ δεν πήγαμε καθόλου καλά. Έχουμε μείνει πολύ πίσω.
Και βεβαίως το βασικό ερώτημα που παραμένει είναι τι θα κάνουμε στη νέα τουριστική περίοδο και πως θα πάμε στον «τουρισμό», τώρα που ξεκινά στις 23 Μαρτίου η νέα τουριστική περίοδος. Με ένα οδικό δίκτυο βομβαρδισμένο και κυρίως το πρόβλημα των σκουπιδιών να μας απειλεί, ότι φέτος θα ζήσουμε ένα επίσης εφιαλτικό καλοκαίρι, αφού πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 24-02-2019.

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) diapontia.gr

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Δρομολόγια πλοίων για τα Διαπόντια Νησιά. - diapontia.gr

ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

Ενημέρωση για τα δρομολόγια ΒΑΜΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ για τα Διαπόντια Νησιά.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά". - diapontia.gr

Τέλος στο αιολικό πάρκο Διαποντίων Νήσων.

Απογραφή 2021: Πρώτοι οι Οθωνοί σε πληθυσμό. 14% λιγότεροι κάτοικοι στα Διαπόντια. (αναλυτικά στοιχεία)